MENU

NYT: Байдену і Трампу буде важко завоювати Білий дім в 2024 році, можливо це зробить хтось інший

733 0

Цілком можливо, що політичні зміни, які сколихнули США в останні шість років, - це квіточки у порівнянні з тим, що країну чекає у наступні шість. Цілком можливо, що американці зараз перебувають у певного роду передреволюційному періоді, в одному з тих моментів, які часто породжують щось шокуюче і абсолютно нове.

Варто лише оцінити умови, в яких опинилося американське суспільство, - пише в статті для New York Times Девід Брукс, інформує UAINFO.org з посиланням на ZN.UA.

По-перше, американці глибоко невдоволені тим, як все відбувається. Лише 13% виборців вважають, що США рухаються у правильному напрямку, про що свідчать дані останнього опитування, проведеного New York Times і Siena College. По-друге, американці глибоко невдоволені лідерами обох партій. Рейтинг схвалення президента Джо Байдена серед зареєстрованих виборців складає всього 33%. Близько половини виборців-республіканців хочуть позбутися Дональда Трампа і знайти нового кандидата в президенти для участі у виборах в 2024 році. По-третє, інфляція зростає. Впродовж всієї історії періоди інфляції часто були тісно пов’язані з політичною нестабільністю. Економіст Ліонел Роббінс, який писав про Веймарську Німеччину, підкреслював, що інфляція «знищила багатство найкращих елементів німецького суспільства, вона порушила моральну і економічну рівновагу, створивши ідеальні умови для розвитку подальших катастроф».

По-четверте, наближається зміна поколінь. Геронтократія бумерів, яка зараз домінує у владних колах, от-от піде на пенсію, залишивши після себе вакуум для чогось нового. По-п’яте, американці віддаляються від Республіканської і Демократичної партій. Дедалі більше громадян країни вважають себе незалежними. І ця категорія виборців все більше вирізняється. Дослідження свідчать, що незалежні - це не просто неявні прихильники котроїсь з партій, їхні переконання дуже відрізняються. Тому вони займають простір між демократами і республіканцями. 62% американців переконані, що США потрібна третя партія.

І шостий пункт говорить, що невдоволення нинішньою політичною системою дуже високе. Більшість американських виборців вважають, що система управління в США не працює, а 58% впевнені, що американській демократії потрібні реформи або повна перебудова. Майже половина молодих виборців вважають, що вибори не впливають на те, як функціонує уряд. Якщо всі ці умови збережуться, президентські праймеріз 2024 року будуть шаленими. Звісно, традиційні кандидати на зразок республіканця Рона ДеСантіса чи демократа Гевіна Ньюсома можуть поборотися за те, щоб представляти свою партію. Але якщо жага до змін буде такою ж сильною, як зараз, з’явиться клімат, більш сприятливий для кандидатів-аутсайдерів. І чим далі вони від істеблішменту, тим краще. Ці неочікувані претенденти на роль президента США можуть створити низку змін і порушень рівноваги, які зроблять існування нинішньої партійної системи нестійким.

Більше того, якщо й існує хороший момент для вступу в гонку 2024 року третіх кандидатів на зразок незалежного консерватора Росса Перота, то він вже настав. Брукс пише, що вже зараз триває підготовка кампанії для кандидата в президенти США, який би не належав до жодної з партій. І якщо такий претендент не буде мати жодного зв’язку з нинішнім статус-кво, буде балотуватися проти істеблішменту і на основі ідеї фундаментальних змін в американській системі, тоді його шанси зайняти Овальний кабінет дуже високі.

Автор зауважує, що всі перелічені ним умови вже похитнули звичні стереотипи про американську політику. Досі було прийнято вважати, що Демократична партія - це політична сила економічно знедолених людей. Але добре освічені виборці з міст продовжують її підтримувати, все більше змінюючи характер партії з кожним роком. Опитування New York Times показало, що білі випускники коледжів хочуть, щоб демократи контролювали Конгрес. Такий результат парламентських виборів хотіли б побачити 57% виборців з цієї категорії. Вперше в історії Демократична партія має більшу підтримку серед білих випускників коледжів, ніж серед виборців іншої раси. Найчастіше їх мотивують підтримувати демократів соціально-політичні проблеми, такі як право на аборт і контроль обігу зброї.

Республіканська партія раніше була політичною силою бізнесу. Але тепер вона стала партією робочого класу різних рас. Опитування New York Times виявило, що виборці латиноамериканського походження майже однаково підтримують республіканців і демократів перед парламентськими виборами, які пройдуть восени. Брукс зауважує, що представники робітничого класу, лояльні до партії, понад усе зацікавлені в покращенні економіки. Іншими словами, в США тепер існує прогресивна партія з істеблішменту і консервативна партія, яка виступає проти нього. Це не нормально.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

ZN.ua


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини