MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 19 жовтня 2022

145 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 19 жовтня.

Китай вирішив захопити Тайвань у більш короткий термін, ніж планував, – Блінкен 

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Китай прийняв рішення захопити Тайвань у "набагато більш короткий термін", ніж вважалося раніше.

Про це Блінкен сказав під час заходу в Стенфордському університеті в Каліфорнії, пише Bloomberg, повідомляє Обозреватель, інформує UAINFO.org 

"За останні роки відбулися зміни в підході Пекіна до Тайваню", – зазначив він.

Таку заяву американський політик зробив після того, як президент Китаю Сі Цзіньпін вкотре заявив про те, що Пекін ніколи не відмовиться від права застосувати до Тайваню силу. 

"Ми наполягаємо на прагненні мирного возз'єднання з найбільшою щирістю й максимальними зусиллями, але ми ніколи не обіцяємо відмовитися від застосування сили і залишаємо за собою можливість вжити всіх необхідних заходів", – додав китайський лідер.

Блінкен сказав, що у Китаї прийняли "фундаментальне рішення про те, що статус-кво Тайваню більше не прийнятний". За його словами, Пекін сповнений рішучості "досягти возз’єднання в набагато коротший термін".

Речник МЗС Китаю Ван Веньбінь відповів на слова держсекретаря США. Він розкритикував Штати за продаж Тайваню сучасної зброї на мільярди доларів і звинуватив адміністрацію Байдена в тому, що вона заохочує рух острова до формальної незалежності.

Путін запровадив воєнний стан в окупованих регіонах України

Президент Росії Володимир Путін під час засідання Ради безпеки РФ оголосив, що в окупованих регіонах України вводиться військовий стан.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на ТАСС,  інформує UAINFO.org

Згідно з текстом указу, воєнний стан запроваджується з 20 жовтня у тимчасово окупованих Росією регіонах України: у так званих "ДНР" та "ЛНР", а також у районах Запорізької та Херсонської областей, які контролюються російськими військами.

Російська армія втрачає керованість на всіх рівнях, – британська розвідка 

Через вісім місяців після початку вторгнення в Україну основні елементи управління збройними силами Росії стають дедалі більш недієздатними. Звільнено четверо з п'яти генералів, які безпосередньо командували в лютому.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони Великобританії у Twitter,  інформує UAINFO.org.

Як зазначається у зведенні, на тактичному рівні загострюється нестача здібних російських молодших офіцерів для організації та керівництва нещодавно мобілізованими резервістами.

Свідчення очевидців свідчать про те, що 15 жовтня 2022 року однополчанин розстріляв 11 російських солдатів поблизу Білгорода після образливих коментарів офіцера стосовно новобранців з-поміж етнічних меншин. 

"Погане командування нижчої ланки, ймовірно, посилює низький моральний дух і погану згуртованість підрозділів у багатьох частинах російських військ", - йдеться у повідомленні.

Крім того, за даними британської розв'язки, четверо з п'яти генералів, які безпосередньо командували силами вторгнення в лютому 2022 року, звільнено. Їхня заміна поки що мало що зробила для поліпшення бойових характеристик Росії.

Колаборант Сальдо заявив, що вся так звана "влада" їде з Херсона

Колаборант Володимир Сальдо заявив, що так зване керівництво Херсонської області вирішило перебратися на лівий берег у зв'язку з нібито підготовкою контрнаступу ЗСУ.

Про це повідомило російське пропагандистське видання "РИА Новости" з посиланням на Сальдо, пише Українська правда, інформує UAINFO.org

За словами колаборанта, на лівобережжя Дніпра переїжджають усі підрозділи та міністерства так званої "цивільної адміністрації" Херсонської області.

Сальдо також додав, що в'їзд для цивільних осіб у Херсонську область закривається на тиждень.

РФ може вивести війська з Херсона, щоб перекинути на Київ – Арестович

Російські окупанти, ймовірно, намагаються зберегти Херсонське угрупування військ, щоб перекинути його на новий напрямок.

Про це заявив радник Офісу президента Олексій Арестович у розмові з російським журналістом та правозахисником Марком Фейгіним, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

Арестович підтвердив, що окупанти можуть піти геть з правого берега Дніпра на Херсонщині. Але вцілілі війська з Херсонщини Путін може погнати у новий наступ на Київ, або перекинути на Донецький напрямок. 

"Але за великою радістю це буде повторення трюку "виходу" з-під Києва, Чернігова і Сум. Вони ці війська хочуть зберегти, щоб відправити на нові напрямки. Тому що там є і боєздатні частини: морська піхота, десантники – ті, хто вміє воювати. І перше за все, де їх потрібно чекати – це Київський напрямок, або Донецький напрямок. Якщо для них важливіша Донецька область, їх кинуть під Бахмут, якщо Київ, то на північ. Можуть поділити – частину туди, частину туди. Тому у нас буде радість від повернення Херсона, але з'являться проблеми на інших напрямках", – каже радник ОП.

У ПЦУ дозволили святкувати Різдво 25 грудня за побажанням вірян 

На засіданні Священного синоду Православної церкви України 18 жовтня було ухвалено важливе рішення. Парафіянам дозволили святкувати Різдво 25 грудня.

Відповідне бажання мають висловити громада і настоятель храму. Про це повідомили на офіційній сторінці ПЦУ у Facebook, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

У ПЦУ взяли до уваги численні запити вірян та врахували дискусію, яка "протягом багатьох років точиться в Церкві та в суспільстві" щодо святкування Різдва Ісуса Христа за новоюліанським календарем.

Також врахували взяли те, що через війну у публічному просторі могли загостритися календарні суперечки.

"Там, де для цього існують пастирські обставини та засвідчується бажання вірних, як виключення дозволити за рішенням настоятеля та громади 25 грудня 2022 р. звершити богослужіння за чином свята Різдва Христового з подальшим поданням через єпархіальні управління до Київської Митрополії письмової інформації про число учасників такого богослужіння", – сказано в повідомленні.

У The New York Times пояснили, чому Іран вирішив постачати Росії безпілотники 

Іран почав постачати Росії дрони-камікадзе "Шахед-136" для того, щоб показати світу свою силу, а всередині країни придушити масові протести. Союз двох країн став можливим через взаємну ворожість до США, міжнародну ізоляцію, внутрішню кризу та конфлікт із Заходом.

Про це у статті пише журналіст The New York Times Ніл Макфаркуар. Він зібрав думки політиків та військових експертів, повідомляє Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Це партнерство з розрахунку між двома диктатурами, що воюють", – заявив експерт з Ірану з Фонду Карнегі, що базується у Вашингтоні, Карім Саджадпур.

Зазначається, що обидві країни перебувають у глибокій кризі, як економічній, так і політичній. Іран намагається придушити внутрішні протести, які стали найсерйознішою проблемою для уряду за останні роки. Росія також щосили намагається впоратися зі зростаючим несхваленням народу через неефективні військові дії і провал "часткової" мобілізації. 

Цей альянс вносить морок у перспективи нової угоди щодо заборони іранської ядерної програми, а також посилює тиск на головного ворога Тегерана – Ізраїль, навмисно змушуючи останнього стати на бік України.

Як відомо, Росія відправила свої військово-повітряні сили до Сирії, починаючи з 2015 року, щоб запобігти краху режиму президента Башара аль-Асада, який був давнім союзником Тегерана. Тоді обидві країни хотіли підірвати силу та престиж Америки. Тепер на місці Сирії опинилась Україна. Причому в ще помітнішому масштабі.

"Ситуація напружена, не виключаю ухвалення непростих рішень": Суровікін поскаржився на проблеми під Херсоном 

Російські окупанти почали скаржитися на "непросту військово-тактичну ситуацію" під Херсоном. У зв'язку з цим вони не відкидають "ухвалення непростих рішень".

Про це 18 жовтня в ефірі пропагандистського телебачення заявив генерал терористичної армії Сергій Суровікін, який з початку місяця очолює окупаційні війська РФ на території України. Він поскаржився, що "українська сторона не залишає спроб атакувати позиції російських військ" і "ЗСУ підтягують на передову всі наявні резерви", пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"На Херсонському напрямку склалася непроста ситуація. НАТО вимагає від Києва наступальних операцій ЗСУ на цьому напрямку. Подальші дії щодо Херсона залежатимуть від військово-тактичної ситуації, що складається, вона непроста, не виключається ухвалення непростих рішень", – поскаржився путінський генерал. 

При цьому Суровікін, який ще під час війни в Сирії отримав прізвиська "канібал" і "м'ясник", раптово заявив, що війська РФ нібито "не прагнуть високих темпів наступу" і "бережуть життя солдатів".

Також генерал-головоріз озвучив пропагандистську тезу про те, що "росіяни з українцями – один народ". "Росія бажає, щоб Україна була незалежною від Заходу та НАТО, дружньою для Росії державою", – розмріявся Суровікін.

Іранська скелелазка виступила на змаганнях без хіджабу та ризикує потрапити до в'язниці  

Іранська спортсменка Ельназ Рекабі взяла участь у чемпіонаті Азії зі скелелазіння, який відбувся в південнокорейському Сеулі, без хіджабу. Своє волосся спортсменка просто зібрала у хвіст.

Цією дією дівчина порушила закон Ірану від 1983 року, який забороняє жінкам з'являтися без хіджабу в громадських місцях. Тепер спортсменці загрожує кримінальне переслідування на батьківщині, пише CNN, повідомляє ТСН, інформує UAINFO.org.

Іранські ЗМІ повідомляють, що після змагань спортсменку обманом заманили до посольства, відібрали паспорт і мобільний телефон. Журналісти IranWire зазначають, що Рекабі змусити залишити Південну Корею достроково та одразу відправлять до в'язниці Евін, куди зазвичай потрапляють політв'язні. 

Повідомляється, що Ельназ пішла на такий крок, щоб підтримати масові протести у своїй країні, які спалахнули після того, як 16 вересня в реанімації Тегерана померла 22-річна Махса Аміні. За два дні до того її заарештували співробітники поліції моралі - за те, що з-під хіджабу виднілося волосся.  

Шеф-кухар з серіалу "Кухня" відкрито засудив війну в Україні. ВІДЕО

Народний артист Російської Федерації Дмитро Назаров - один з найулюбленіших акторів росіян, особливо після ролі шеф-кухаря в популярному серіалі "Кухня".

Про це повідомляється в ефірі телеканалу FreeДом, пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

У житті він такий же, як і його герой в серіалі - справедливий та невблаганний. Назаров відкрито засуджує війну в Україні і закликає людей не вірити російській пропаганді. Зараз він пише вірші, за допомогою яких бореться зі злочинним режимом Кремля.  

Перебуваючи в Москві, актор розвінчує пропагандистські тези і намагається пояснити росіянам, що насправді відбувається. Також він відкрито говорить про те, що одним з його ворогів є Володимир Соловйов.

"Він говорив, що я повинен кинути театр і перестати витрачати бюджетні гроші батьківщини. По-перше, всі останні фільми, які добре були оплачені, не мають ніякого відношення до бюджетних грошей. А що стосується театрів, де я отримую найменші доходи, я роблю касу", - сказав Назаров.

При цьому в Кремлі його продовжують хейтити. А ось глядачі навпаки підтримують громадянську позицію Дмитра, який проти війни.

TAYANNA та Віра Брежнєва неочікувано заспівали у дуеті пісню "Вишиванка". ВІДЕО

Співачки TAYANNA та Віра Брежнєва неочікувано об'єдналися у ліричний дует.

Артистки презентували знамениту пісню "Вишиванка", авторами якої є поет Микола Сом та композитор Оскар Сандлер, інформує UAINFO.org

Співачки вперше від початку року зустрілись у студії. До речі, саме TAYANNA написала Вірі з пропозицією заспівати разом.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини