MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 1 березня 2023

191 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 1 березня.

Кулеба: Нам було холодно і темно, але ми були незламні – Україна перемогла зимовий терор Путіна

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав той факт, що Україна вистояла зимовий терор росії, пʼятою поразкою президента РФ Володимира Путіна, інформує UAINFO.org.

"1 березня 2023 року Путін зазнав п’ятої великої поразки з дня повномасштабного вторгнення – Україна перемогла його зимовий терор. Ми вистояли найважчу в своїй історії зиму. Нам було холодно і темно, але ми були незламні", – зазначив глава МЗС.

Разом з нами пліч-о-пліч стояли партнери із своєю допомогою. Переміг і ЄС, який всупереч московському реготу також не замерз без російського газу. Росії одна порада: задихніться своїм газом і подавіться своїми ракетами.

Отже, це п’ята поразка. 

Перша поразка була тоді, коли ми з перших хвилин наступу не дали Путіну паралізувати нас страхом.

Друга — коли ми зірвали план російського бліцкригу. Україна не впала ані за три дні, ані за сім, ані за місяць, ані за рік. І ніколи не впаде.

Третьої поразки ми завдали РФ на дипломатичному фронті: світова коаліція за Україну, резолюції, ізоляція, потоки зброї, санкцій, енергетичної, фінансової та гуманітарної допомоги Україні.

Четверта поразку - втрата Росією великої частини окупованих територій України внаслідок ефективних дій та контрнаступів ЗСУ і решти Сил оборони України.

"До остаточної перемоги ще важкий шлях. Але ми з вами вже знаємо як перемагати. Маємо щодня працювати на неї та вірити в Україну", – підсумував глава української дипломатії.

Генсек НАТО запросив Зеленського на саміт у Вільнюсі 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що запросив президента Володимира Зеленського взяти участь у саміті Альянсу в Вільнюсі в липні.

Про це він розповів у інтерв’ю LRT, повідомляє "Європейська правда", інформує UAINFO.org.

"Я запросив президента Зеленського взяти участь у саміті НАТО у Вільнюсі. Я твердо вірю, що це буде сильним знаком нашої солідарності, підтримки, яку союзники надають Україні, і я сподіваюся, що пан Зеленський зможе бути присутнім. Звичайно, це залежатиме від ситуації в Україні, яка все ще перебуває в розпалі війни", - зауважив генеральний секретар.  

Посол України в Литві Петро Бешта в лютому заявляв, що президент Зеленський планує особисто відвідати саміт НАТО у Вільнюсі.

Тоді посол сказав, що Україна очікує на запрошення.

З початку російського вторгнення 24 лютого минулого року Зеленський відвідав США, Велику Британію, Францію та Брюссель.

Столтенберг висловив сподівання, що на саміті домовляться про нові кроки і заходи та про довгострокову підтримку України.

Молдова відповіла на звинувачення Захарової щодо "провокацій" України біля Придністров'я

Молдова заперечує звинувачення Росії про нібито підготовку Україною провокацій біля невизнаного Придністров'я з використанням "радіоактивних речовин".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Newsmaker, інформує UAINFO.org

В уряді Молдови назвали брехнею звинувачення представниці Міністерства іноземних справ РФ Марії Захарової щодо України.

"Держустанови відслідковують ситуацію і не підтверджують інформацію, що розповсюджується російською стороною", - йдеться у повідомленні.

Крім того, влада Молдови закликає громадян зберігати спокій та довіряти лише перевіреним джерелам інформації.

Нагадаємо, сьогодні представниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Україна нібито отримала небезпечні радіоактивні речовини та готує "провокації".

Вона вигадала загрозу зараження території, а також небезпеку для інших держав і невизнаного Придністров'я.

Справа не в "Кинджалах": Жданов пояснив, чому при зльоті МіГ-31К оголошують тривогу 

Військовий експерт Олег Жданов пояснив, чому в Україні постійно оголошують повітряну тривогу при зльоті на території Білорусі або РФ літака МіГ-31К. За його словами, проблема полягає не тільки в самих ракетах, але і в прихованій загрозі, яку можуть нести злети цих винищувачів.

"Справа не в "Кинджалі". Припустимо, піднялися МіГ-31, піднявся літак-розвідник, і Російська Федерація бачить, що ми не вмикаємо систему ППО, і в цей момент робить залп "Іскандерами" або крилатими ракетами. І що тоді? Ми починаємо вмикати ППО, розгортатися, а ракети – ось вони, вже прилетіли. Тому це все робиться в комплексі. Тому ми не можемо ігнорувати будь-яку загрозу. Коли з'являється загроза, ми на неї реагуємо. Коли загрози немає – ми сидимо тихо, спокійно і, як то кажуть, куримо бамбук", – пояснив експерт під час ефіру на YouTube, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Жданов наголосив, що такою є система реакції. Він також додав, що коли в Україні створять глибоко ешелоновану систему протиповітряної оборони, вона реагуватиме на конкретну загрозу з конкретного напрямку. Тоді, за його словами, "ППО буде переходити в бойовий режим автоматично в міру виникнення загрози або наближення повітряних цілей до нашого повітряного простору". 

Путін заборонив росіянам вживати іноземні слова 

Російський диктатор Володимир Путін підписав закон, згідно з яким в окремих сферах забороняється вживати іноземні слова.

Про це пишуть російські пропагандистські ЗМІ, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Росіянам заборонили вживати слова та вирази, які "не відповідають нормам літературної російської мови, включаючи нецензурну лайку". Також заборонено використовувати слова іноземного походження, які мають альтернативу в російській мові. 

Винятки становлять іноземні слова, які не мають загальновживаних аналогів у російській мові. Перелік іноземних слів, які не мають аналогів, наведуть у спеціальних словниках. Затверджуватиме словники та довідники російський уряд.

Зазначимо, що таке рішення викликало хвилю жартів у Мережі. Адже, наприклад слова "демократія", "президент" – іншомовного походження. Навіть слово "Росія" – грецьке (Ρωσία), саме так греки колись називали Русь. Це слово запозичив Петро І для назви своєї держави, яку раніше називали "Московія".

Інфаркт, інсульт, раптова смерть. Вчені розповіли про небезпеку популярного підсолоджувача

Згідно з новим дослідженням, замінник цукру під назвою еририт пов’язаний зі згортанням крові, інсультом, серцевим нападом та смертю.

Згідно з новим дослідженням, люди, які перебувають у групі ризику серцево-судинних захворювань та діабету, вдвічі частіше зазнавали серцевого нападу або інсульту, якщо в їхній крові був помічений високий рівень еритриту, передає NV, інформує UAINFO.org.

«У 25% піддослідних із найвищою кількістю підсолоджувача в крові ризик серцевого нападу та інсульту був приблизно вдвічі вищим. Це можна порівняти за небезпечністю з, наприклад. діабетом», — каже Стенлі Хазен, директор Центру серцево-судинної діагностики та профілактики при Клівлендській клініці Лернерського науково-дослідного інституту.

Додаткові лабораторні дослідження та дослідження на тваринах показали, що еритрит сприяє більш швидкому згортанню тромбоцитів. Згустки можуть відриватися і переміщатися до серця, викликаючи серцевий напад. Або до мозку, провокуючи, відповідно, інсульт. 

"Це, безумовно, звучить тривожно", - вважає доктор Ендрю Фріман, директор з профілактики серцево-судинних захворювань та оздоровлення в лікарні National Jewish Health у Денвері, який не брав участі в дослідженні.

«Схоже, існує ризик зсідання крові при вживанні еритриту, — продовжує Фріман. — Очевидно, що потрібні додаткові дослідження, але, ймовірно, є сенс обмежити споживання цього замінника цукру».

Ахтем Сеітаблаєв розповів про останню роль загиблого Паші Лі в його воєнному фільмі "Мирний-21": він був справжнім другом 

У лютому цього року відбулася прем'єра фільму "Мирний-21", події якого розгортаються влітку 2014-го в Луганську, коли Росія розпочала збройну агресію, а командир Луганського прикордонного загону Сергій Дейнеко вирішив тримати оборону. Ця картина стала останньою для українського актора Паші Лі, який у березні 2022-го загинув від рук окупантів, будучи волонтером в Ірпені. Режисер кінострічки Ахтем Сеітаблаєв згадав про колегу, розповівши про його талант та людяність.

За словами Сеітаблаєва, Паші Лі якимось дивним чином вдавалося підняти всім настрій та "зробити атмосферу теплою". Тремтливими спогадами про колегу та справжнього друга кінематографіст поділився в інтерв'ю "24 каналу" , передаэ Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Він дуже світла людина, дуже талановита у всьому. Я не знаю, які внутрішні "демони" його турбували, якщо вони взагалі були, але він якось міг їх приборкати. Своїм теплим мовчанням, просто сидячи поряд, надавав певну терапію. Він завжди дуже тонко відчував, що відбувається. Ми ж багато подорожували зі спектаклями, зазвичай автобусом. Він міг однією фразою, тактовно, без заступу за особисті кордони і підняти настрій, і просто зробити атмосферу теплою. Він справжній друг", – поділився режисер і актор. 

Сеітаблаєв розповів, що у фільмі "Мирний-21" Паша Лі нібито зіграв самого себе. Загиблий артист був уродженцем Євпаторії, що у Криму. Він дуже любив свою малу батьківщину, а також захоплювався єгиптологією, як і його персонаж. Саме тому в кінострічці у його героя позивний "Осіріс" – в єгиптології це бог відродження, цар загробного світу, а також схоже слово з таким самим значенням є в кримськотатарській мові – "Асірес".

Премія Ґонґадзе створила Платформу пам’яті журналістів, загиблих внаслідок війни Росії проти України  

Премія Ґонґадзе створила Платформу пам’яті журналістів, загиблих внаслідок повномасштабної війни Росії проти України, Реквієм.

На сторінці зібрано інформацію про 48 журналістів та журналісток, які загинули після початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Серед них є історії восьми українських та закордонних медійників та медійниць, вбитих під час виконання журналістських завдань. А також історії тих, хто став жертвами російських обстрілів міст, тих, хто загинув від рук російської армії в окупованих росіянами містах, а також тих, хто загинув в лавах ЗСУ.

Над проєктом працювали команди Премії Ґонґадзе та Українського ПЕН у партнерстві з Інститутом масової інформації.

Спеціально для Платформи пам’яті Реквієм автори та авторки Валерія Буняк, Діана Делюрман, Ірина Родіна, Альона Савчук, Максим Ситніков та Маргарита Тулуп збирали історії загиблих, спілкуючись із їхніми родичами та колегами, а також досліджуючи матеріали з відкритих джерел.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини