MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 17 травня 2023

170 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 17 травня.

У Повітряних силах заявили, що Patriot неможливо знищити "Кинджалом" 

Знищити ЗРК Patriot за допомогою ракет "Кинджал" неможливо. Дивізіон має радар і до 8 пускових установок, які розташовані окремо одна від одної, щоб забезпечувати бойову роботу.

Про це в ефірі телемарафону розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Він закликав українців не перейматися за долю Patriot, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Напередодні речник зазначив, що у Повітряних силах взагалі відмовляються коментувати звіти МО РФ про знищення Patriot в Україні. Він зазначив, що росіяни вже й українську авіацію "8 разів знищили". 

Як побудована система Patriot

Ігнат пояснив, що дивізіон Patriot складається з командного пункту, радара, а також самих пускових установок.

У командному пункті перебуває бойова обслуга, яка займається відстеженням цілей, отримує інформацію про ситуацію у повітрі у зоні своєї відповідальності. Працювати він може у трьох режимах: ручному, напівавтоматичному й автоматичному. Останній дозволяє без втручання людини збивати повітряні цілі, що й було у ніч проти 16 травня. 

Також дивізіон має радар і до 8 пускових установок. Кожна оснащена чотирма транспортно-пусковими контейнерами. І слід розуміти, що ці установки розташовані окремо одна від одної, щоб забезпечувати бойову роботу. Власне, пуски ракет.

"Знищити систему якимось там "Кинджалом", ну це неможливо. Тому все, що там вони розповідають, я думаю, що хай залишиться в їхньому архіві пропаганди", – зазначив Ігнат.

"Навчання просто так не роблять". Клімкін переконаний, що позитивне рішення щодо винищувачів Захід може прийняти дуже швидко

Внаслідок візиту Володимира Зеленського в ЄС Україна наблизилась до того, аби отримати сучасні винищувачі від європейських союзників, вважає ексглава МЗС Павло Клімкін.

Турне президента Володимира Зеленського до чотирьох європейських країн було позитивним у сенсі надання Україні більшої кількості озброєння. Про це сказав в інтерв'ю NV екс-очільник МЗС Павло Клімкін, інформує UAINFO.org.

"Щодо зброї – це нові пакети зброї і можливість говорити про навчання пілотів. В цьому сенсі є реально позитивне просування вперед", — пояснив ексміністр.

Він зауважив, що Україна наблизилась до позитивної відповіді у питанні отримання винищувачів нового покоління від Заходу.

"Навчання пілотів ніхто просто так не робить, — сказав Клімкін. — Перед Другою світовою американці теж навчали французьких пілотів, але не встигли постачати самі літаки. Поки що наші союзники кажуть, що рішення не прийнято".

Однак, за його словами, в осяжному майбутньому воно може бути прийнято.

"І коли ми будемо до цього готові логістично і з точки зору тих, хто може керувати літаками, рішення може бути прийнято дуже швидко", — додав ексочільник МЗС.

Рекорд серед пілотів: український льотчик-штурмовик здійснив 300 бойових вильотів 

Український військовий льотчик-штурмовик Ростислав Лазаренко встановив новий рекорд, здійснивши свій 300-й бойовий виліт 13 травня. Це досягнення є унікальним серед льотчиків Повітряних сил.

Про це повідомляє Армія.Інформ. Сам Ростислав Лазаренко заявляє, що це не привід гордості – він відчуває зовсім інші емоції, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Підполковник Лазаренко був одним із перших, хто отримав Хрест бойових заслуг. Йому також було присуджено орден Богдана Хмельницького трьох ступенів та орден За мужність ІІІ ступеня.

За інформацією джерела, льотчик "впевнено наближається до рекорду легендарного асу часів Другої світової війни Івана Кожедуба", який здійснив 330 бойових вильотів.

"Якщо хтось думає, що цим (300-м бойовим вильотом – Ред.) можна пишатися, то ви помиляєтесь. Емоції зовсім інші… Кожного разу відчуваєш страх, кожного разу перед зльотом ти думаєш, чи провернешся цього разу, чи, можливо, це останній політ", – сказав льотчик.

Він заявив, що багато із скоєних польотів  хотів би викреслити з пам'яті, але вони "приходять у снах з хлопцями, яких втратив у бою".

"Ніколи не забуду, як Даня Мурашко встиг прокричати „Я відвернув", а вже за мить я побачив в дзеркало влучання ракети, ми летіли парою… І це лише один із 300 бойових вильотів… Чи коли по мені відкривали вогонь із буквально всього, коли нищив колони, і тільки після повернення розумів, що мій Су-25 побитий настільки, що ремонту не підлягає… Очевидно, що нормальна людина тікала б від усього цього, але не ти. Ти маєш бути тут, маєш вести за собою в бій, бо там, на передку, на тебе чекають наші воїни, які тримають лінію оборони до останнього подиху, і вони теж хочуть жити, вони також втомилися від цієї війни, але вони стоять, і ми мусимо, бо за нашими спинами наші сім’ї, вся Україна і український народ", – додав Ростислав Лазаренко.

"Ніколи не кажи "ніколи": Блінкен уперше допустив визнання РФ спонсором тероризму 

Державний секретар США Ентоні Блінкен вперше припустив, що країна-агресор Росія може бути визнана державою-спонсором тероризму. Це призвело б до міжнародної ізоляції Москви і змусило США накладати додаткові обмеження на країни, які співпрацюють з Кремлем. І саме Державний департамент має повноваження визначати такий статус.

Про це він заявив на слуханнях у бюджетному комітеті Сенату США, присвячених Китаю. Блінкен озвучив таке припущення під час дискусії із сенатором-республіканцем Ліндсі Гремом. Саме останній наполягав на необхідності проголошення Росії державою-спонсором тероризму, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Ми ж усі тут хочемо, щоб Китай не допомагав Росії, правильно? Є ідея. 100 американських сенаторів запропонували, щоб ми оголосили Росію державою-спонсором тероризму, щоб утримати такі країни, як Китай, від надання їм зброї", – сказав Грем, відразу ж поставивши запитання. 

"Пройшли місяці, а нічого не сталося. Пане державний секретар, ви мені дуже подобаєтеся, але ви ж ніколи не оголосите Росію державою-спонсором тероризму, чи не так?" – запитав він.

Блінкен відповів коротко: "Ніколи не говори "ніколи".

У продовженні дискусії держсекретар зізнався, що вважає, що вже введені санкції та повноваження, які мають США, змогли утримати Пекін від військової допомоги РФ.

"Ні, не справжній": Буданов пояснив, що видало двійника Путіна в Маріуполі та на параді у Москві 

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов розповів про двійників очільника Кремля Володимира Путіна та зазначив, що ні в Маріуполі, ні на параді в Москві 9 травня справжній диктатор присутній не був.

Про це йшлося в інтерв’ю Буданова блогеру Сергію Іванову, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Насамперед Кирило Буданов відповів щодо візиту так званого президента РФ до тимчасово окупованого Маріуполя. За його словами, до міста приїздив несправжній Путін. 

"Є такі фізіономічні особливості, в кожної людини вони унікальні. Більшість знає, що в кожної людини відбиток пальців унікальний - так не тільки відбиток. Форма і малюнок вуха, проміжок між очима - він унікальний, його не можна повторити, скопіювати. Якщо пластикою можна щось підправити, то очі можна тільки розтягти, а в інший бік - неможливо", - пояснив Буданов.

Він зазначив, що двійника Путіна видали вуха. 

"Це різні люди, просто різні. По вухах подивіться - там неозброєним оком усе видно. Просто різні вуха. Так не буває - сьогодні прокинувся з одним вухом, а завтра - з іншим", - додав голова Головного управління розвідки Міноборони.

Росіяни зробили символ вторгнення в Україну логотипом виборів-2023 

Російський Центрвиборчком показав логотип Єдиного дня голосування-2023, коли пройдуть виборні кампанії різного рівня, включно з довиборами депутатів до Державної Думи РФ. 

На логотип помістили латинську букву V, що є одним із символів російського вторгнення і заборонена законодавством України. Глава ЦВК Елла Памфілова заявила, що це "символ підтримки" російських військових, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"На ньому зображена одночасно і звична всім галочка, і буква V в кольорах російського прапора – як символ підтримки наших воїнів, які борються за Росію. Ми сподіваємося, що всі регіони без винятку підтримають наш логотип і будуть використовувати його на майбутніх виборах", — сказала Памфілова.

Символіка російського вторгнення в Україну

В Україні букви Z і V визнані символікою вторгнення Росії, оскільки ними позначалася військова техніка агресора, що увійшла на територію нашої країни. Її було заборонено в Україні навесні 2022 року.

У квітні 2023 року український уряд заборонив номерні знаки, що містять цю символіку.

Символіку російського вторгнення не вітають не лише в Україні. У Німеччині також відмовилися від видачі автомобільних номерів з буквою Z і штрафують за публічну демонстрацію цього символу. До аналогічних заходів вдалися в Казахстані.

Компанії – і українські, і зарубіжні – відмовляють від використання цих букв в своїх назвах і логотипах.

Зрада Роксолани: як акторка Мер'єм Узерлі мовчить про війну і дружить із росіянами 

Після виходу 2011 року турецького серіалу "Величне століття", виконавиця головної ролі німецько-турецька акторка Мер'єм Узерлі  стала суперзіркою.

Серіал став шалено популярним у нашій країні, а Мер'єм — улюбленицею мільйонів. Про те, що Гюррем-султан була українкою, підкреслювалося в серіалі, адже в одній із серій акторка співала відому українську пісню "Ой у гаю, при Дунаї соловей щебече", пише ТСН, інформує UAINFO.org.

Проте сама акторка так і не визначилася, з якої країни був історичний персонаж, який вона зіграла. Більше того вона зганьбилася заявивши, що Роксолана була "чи то з України, чи то з Росії".

"У різних книжках по-різному написано. Я вважаю, що це не важливо, чи з України вона, чи з Росії. Я пишаюся тим, що маю можливість грати таку сильну жінку, як Роксолана. Вона має дуже твердий характер", — сказала Узерлі в інтерв'ю "Світському життю".

Однак, окрім України, серіал був популярний і в Росії, тому в Узерлі там з'явилася величезна фан база. Тож Мер'єм почала активно співпрацювати з росіянами, часто відвідувати Москву, писати про любов до росіян і носити бренди від російських дизайнерів. Також вона активно співпрацює із російським косметичним брендом Faberlic.

Та після початку повномасштабної війни акторка жодного слова не сказала, проте її позиція стала остаточно зрозумілою, коли 5 березня 2022 року, у розпал звірств російської армії та розстрілів у Бучі, вона з’явилася на обкладинці російського глянцю.

У травні того ж року, коли весь світ бойкотував Росію, Мерьєм вийшла на червону доріжку Каннського кінофестивалю у вбранні від російської модельєрки Юлії Яніної.

А ось під час 76-го Каннського кінофестивалю Узерлі записала вітання для російських шанувальників.

Віктор Павлік подарував дружині спецперепустку для їзди в комендантську годину 

Катерина Реп'яхова, дружина та концертна директорка українського співака Віктора Павлика, зіткнулася з критикою з боку співвітчизників. Вона опублікувала відео, на якому вони з чоловіком проїжджають Південним мостом у Києві, який було відкрито лише для спецтранспорту.

Артист замовив дружині спеціальну перепустку, яка дає дозвіл на поїздки в комендантську годину. Про це стало відомо з Instagram-акаунту Катерини Реп'яхової. Примітно, що вона закрила свою сторінку, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Артист Віктор Павлік та його дружина зняли на відео, як вони прокаталися Південним мостом.

"Це тобі подарунок – перепустка, зай", – заявив артист.

За відомою інформацією, доступ до мосту дозволено лише для спеціальних транспортних засобів, громадського чи транзитного вантажного транспорту, а також для водіїв, які мають спеціальний дозвіл від Київської міської військової адміністрації.

У ролику саме такий документ гордо показав сам Віктор, перебуваючи за кермом автомобіля.

"Що це за фігня? Романтичний подарунок для жінки – це перепустка по стратегічному об'єкту, де заборонено пересуватися цивільним? Тю, може краще гаряча перепустка для закоханих на Донбас? Тут у нас стільки Instagram-локацій є", – пишуть користувачі у відповідь на опубліковане відео.

До того ж уважні підписники зазначили, що Павлік порушив правила безпеки: за те, що він не був пристебнутий ременем, йому загрожував би штраф у 510 грн.

Після деякого часу Реп'яхова вирішила видалити відео, а також перетворила свій аккаунт в Instagram на приватний, обмеживши доступ до публікацій для непідписаних користувачів. Також вона виставила історію з "виправданням".

Поліція вилучила у Віктора Павліка спецперепустку, якою він хизувався на закритому Південному мосту

Під час моніторингу мережі Інтернет та засобів масової інформації правоохоронці поліції Києва виявили відео, на якому відомий український співак їде з жінкою в автомобілі по Південному мосту та демонструє спецперепустку на проїзд у комендантську годину. 

Про це повідомляє Головне управління Нацполіції в місті Києві, інформує UAINFO.org

За цим фактом відомості про подію були внесені до Журналу єдиного обліку заяв та повідомлень громадян Дніпровського управління поліції. Під час відпрацювання отриманої інформації правоохоронці поспілкувалися з власником автомобіля та жінкою і вилучили спецперепустку.

Окрім цього, поліцейські нагадали їм про заборону фіксації та висвітлення об'єктів стратегічного значення у період воєнного стану.

Чому не можна рвати бузок? 

Сезон бузку в розпалі і чимало людей бажають прикрасити свою оселю букетом ароматних квітів. Але насправді обривання суцвіть може нашкодити кущу. До того ж народні прикмети стверджують, що це не найкраща ідея.

OBOZREVATEL розбирався у причинах, чому не можна обламувати бузок. І що кажуть з цього приводу у народі,  інформує UAINFO.org.

Що кажуть біологи

Поширений міф про те, що, чим більше обламуєш кущ бузку, тим краще він розпуститься наступного року, є не більше, ніж хибою. Насправді це може завдати кущу великої шкоди.

Зокрема у ранки на обламаних гілках можуть потрапити зайва волога, шкідники чи інфекція. У найгіршому випадку це може згубити всю рослину. І на місці здорового дорослого куща потрібно буде висаджувати новий, який довго ростиме до дорослого стану.

Якщо дуже хочеться зрізати букет, то робити це треба з найменшою шкодою для рослини. Не обламуйте гілки, а зрізайте гострим секатором. І обирайте тільки тонші бічні пагони, не основні гілки.

Прикмети про обламаний бузок

З одного боку ароматні суцвіття вважаються оберегом від злих сил, які не тільки прикрашають оселю, але й відлякують нечисть. З іншого – існують прикмети і з протилежним значенням.

Зокрема під забороною є білий бузок. Вважається, що він може "вигнати" людину з її житла та притягнути біди та хвороби. Також його вважають відповідальним за сварки між тими, хто живе в оселі. І окремо він може бути небезпечним для молодих дівчат, адже буцімто відлякує від них женихів.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини