MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 14 червня 2023

104 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 14 червня.

Росіяни атакували Одесу "калібрами": загорівся бізнес-центр і склад торгової мережі, є загиблі та поранені. ФОТО

У ніч проти середи, 14 червня, окупанти обстріляли Одесу чотирма ракетами "Калібр", дві з яких вдалося збити силам ППО. Внаслідок вибухів троє людей загинули і 13 постраждали. 

Про це інформує Оперативне командування "Південь"., інформує UAINFO.org.

"Внаслідок повітряного бою вибуховою хвилею пошкоджено бізнес-центр, навчальний заклад, житловий комплекс, заклади харчування та крамниці в середмісті. Попередньо, 6 особи отримали поранення", - йдеться в повідомленні.  

Залужний заборонив підривати мости Києва у лютому 2022-го попри пропозицію Баканова – BBC 

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний на початку повномасштабного вторгнення Росії до України та спроби оточення Києва у перші дні лютого не дав згоди на підрив мостів у столиці. 

Про це пише BBC News Україна, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Як йдеться у матеріалі, 26 лютого 2022 року один із високопоставлених урядовців набрав тодішнього очільника у СБУ Івана Баканова і вимагав, аби той наказав своїм спецпризначенцям підірвати мости Києва і відрізати лівий берег Дніпра від правого.

"Ситуація була складною. Баканов подзвонив до головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного. Той його вислухав і без вагань відповів: "Підірвати мости? В жодному разі! Це буде зрада тих, хто залишився на лівому березі Дніпра – і військових, і цивільних", - пишуть журналісти.

На третій день повномасштабного вторгнення Росії вже було очевидно, що план Кремля"захопити Київ за три дні" провалився, проте вони підійшли дуже близько до столиці. 

Публічно влада закликала українців не панікувати, однак між собою члени уряду почали активно обговорювати ідею підірвати усі київські мости. Це дозволило б затримати російську армію перед природною перешкодою – річкою Дніпро, і не допустити росіян до урядового кварталу.

Ситуація на ЗАЕС стає все більш небезпечною: що сталося 

На Запорізькій АЕС росіяни знищили можливість реагування на аварії, немає обладнання та пожежної частини на випадок можливої аварії.

Про це сказав в.о. голови Держатомрегулювання – головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков на прес-конференції, зазначивши при цьому, що на атомній станції більше не має автоматичного моніторингу радіаційної безпеки, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Кризовий центр на промисловому майданчику ЗАЕС не працює, оскільки він розукомплектований, там фактично проживають окупанти. Зовнішній кризовий центр не отримує даних про стан систем і обладнання Запорізької АЕС і пожежно-рятувальна частина українська, яка має реагувати на аварії, зараз не працює", - сказав він. 

Коріков додав, що тиск і тортури рашистів призвели фактично до зникнення частини, яка має підтримувати Запорізьку АЕС у разі настання аварії або аварійної ситуації.

Україна розпочала масштабний наступ і звільняє свої території – Столтенберг 

Завдяки допомозі, що надана союзниками по НАТО, Україна розпочала масштабний наступ, просувається вперед та звільняє свої території.

Про це сьогодні у Брюсселі під час прес-конференції перед зустріччю міністрів оборони Альнясу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу, інформує UAINFO.org.

Читайте також: Під Сватовим Сили оборони знищили "аеродром" російських безпілотників. ВІДЕО

«Міністри оборони країн НАТО зустрінуться цього тижня, щоб підготувати саміт у Вільнюсі наступного місяця. Ми зустрічаємося, коли Україна здійснює масштабний контрнаступ. Це поки його перші дні, і ми не знаємо, чи це стане поворотним пунктом цієї війни. Але ми бачимо, що українці наступають та звільняють свої землі», - сказав керівник НАТО.

Він підкреслив, що чим більше результатів Україна досягне зараз, тим сильнішими будуть її позиції за майбутнім столом переговорів. Чим більше буде здобутків у України, тим більшою є ймовірність, що президент рф Путін зрозуміє, що він не може перемогти на полі бою та має долучитися до переговорів щодо встановлення справедливого миру, зазначив Столтенберг. 

«Прогрес, який ми бачимо, є підтвердженням мужності та відданості українських сил. Це також демонструє, що підтримка, яка була надана союзниками по НАТО, приносить реальні зміни на полі бою просто зараз», - наголосив Столтенберг.

Представника України Швидкого покарають за підтримку росіянина у міжнародній організації 

Україна відкликає голос за росіянина у Міжнародної організації зі стандартизації. Український представник Олег Швидкий, який проголосував за це, буде відсторонений.

"Ми відкликаємо голос. Швидкий (очільник ДП "УкрНДНЦ" Олег Швидкий - УНІАН) буде відсторонений", - про це повідомили власні джерела УНІАН, інформує UAINFO.org.

Україна підтримала кандидатуру росіянина у міжнародної організації 

Український представник разом з Росією, Іраном та Китаєм проголосував за росіянина, співробітника "Газпром нафти" Сергія Баранова на кандидатуру очільника комітету з арктичних операцій Міжнародної організації з стандартизації.

В протоколі на офіційному сайті установи зазначено, що за обрання росіянина на цю посаду на два роки проголосували 14 країн, зокрема України. При цьому проти проголосували Канада, Данія, Фінляндія, Норвегія та Великобританія.

Читайте також: Україна проголосувала за росіянина на виборах в міжнародній організації

Утримались при голосуванні Австралія, Бельгія, Бразилія, Кіпр, Франція, Німеччина, Індонезія, Ірландія, Італія, Японія, Казахстан, Нідерланди, Португалія, Швеція та США.

Україну в даній в даній організації представляє Національний орган стандартизації ДП "УкрНДНЦ", який підпорядковується Міністерству економіки України.

У Сенаті США заблокували продаж HIMARS Угорщині через недопуск Швеції в НАТО

Сенатор Джеймс Ріш, головний республіканець у Комітеті з міжнародних відносин, зупинив продаж зброї США Угорщині на суму 735 мільйонів доларів за відмову країни схвалити членство Швеції в НАТО.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Washington Post із посиланням на заяву американського сенатора, інформує UAINFO.org.

«Протягом деякого часу я прямо висловлював свою стурбованість уряду Угорщини щодо його відмови просувати голосування за вступ Швеції до НАТО. Є факт, що зараз червень і ще цього не зроблено, я вирішив, що продаж нового військового обладнання США Угорщині буде призупинено», — заявив Ріш.

За його словами, Угорщина має дозволити вступ Швеції в НАТО, якщо вона хоче придбати пакет озброєнь, що включає 24 ракетні пускові батареї HIMARS та понад 100 ракет і контейнерів разом із відповідними частинами та підтримкою.

Видання зауважує, що рішення загальмувати нові продажі зброї Будапешту демонструє зростаючий гнів на Угорщину з боку прихильників НАТО, таких як Ріш, який рідко блокує продажі зброї країнам у будь-якій частині світу.

Зазначається, що усі значні продажі зброї США вимагають від голови та високопоставлених членів Комітетів у закордонних справах Сенату та Палати представників дати схвалення, перш ніж Державний департамент публічно повідомить про продаж. Заперечення Ріша заважають Держдепартаменту фіналізувати угоду з продажу зброї Угорщині. 

"Путін зробив помилку": Байден і Столтенберг послали чіткий сигнал РФ напередодні саміту НАТО

Одною з ключових тем зустрічі генсека НАТО Єнса Столтенберга із президентом США Джо Байденом напередодні саміту Альянсу у Вільнюсі стала довгострокова підтримка України.

Про це повідомляє "Голос Америки", інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

Що сказав Столтенберг про саміт НАТО

До початку переговорів у Білому домі Столтенберг і Байден наголосили на спільних зусиллях країн НАТО у підтримці України. Так, генсек Альянсу заявив про своє сподівання, що за підсумками саміту країни-члени посилять підтримку України. Столтенберг наголосив, що допомагати Україні – в інтересах безпеки усіх країн НАТО.

"Що більше території українцям вдасться звільнити (під час контрнаступу – ред.), то сильнішими вони будуть за майбутнім столом переговорів. І тим вірогідніше те, що в якийсь момент президент Путін зрозуміє, що він ніколи не зможе виграти свою агресивну війну на полі бою", – сказав Столтенберг.

Він наголосив, що брутальне російське вторгнення до України стало не лише нападом на саму державу, а й на ключові цінності та свободу людей усюди.

"Тому президенту Путіну не можна дозволити виграти цю війну, тому що це буде не лише трагедією для українців, а й зробить світ більш небезпечним", – пояснив генсек Альянсу.

Окупанти ховаються в норах. Як українські військові виганяли росіян з Благодатного. ВІДЕО 

11 червня стало відомо про деокупацію села Благодатне на Донеччині. Наразі на околицях населеного пункту продовжується зачистка, бо росіяни ховаються в мережі підземних ходів і вигнати їх звідти може бути непросто.

На відео проєкту Український Свідок село Благодатне, Донеччина. Воїни 68 ОЄБр показують населений пункт, який вони буквально днями звільнили від російських загарбників. За словами військового із позивним Єті, звільненню передували 4 дні інтенсивних боїв. Тут стояло більше роти російських солдатів. Тільки у місцевій школі «жили» близько 40 окупантів: вони переховувались у підвалах — поряд із запасами пального та ящиками боєприпасів. Судячи із написів на стінах, це була 40 бригада Тихоокеанського флоту.

Деякі окупанти досі ховаються у посадці та під землею і відмовляються здаватись. Як розповідають наші військові, росіяни у катакомбах мають запаси їжі та води. «Це набагато серйозніше, ніж ми думаємо. Це схоже на Камбоджу. Вони робили велику ставку на утримання цього населеного пункту», — каже Єті.

На Одещині врятували червонокнижних тритонів, що постраждали через підрив Каховської ГЕС, – частина тварин загинула 

Працівники національного природничого парку Тузлівські лимани на Одещині врятували червонокнижних тритонів, яких після підриву Каховської ГЕС з дніпровських вод винесло в Чорне море.

Про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Вдалося врятувати 55 тварин, 149 тритонів загинули.

"Тритони не мешкають у солоній воді. Тож живих тварин відвезли до Дунайського біосферного заповідника, де їх випустили на різних ділянках річки (притоках)", — розповіли у міністерстві.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини