MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 20 червня 2023

119 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 20 червня.

Скільки потрібно". Болгарія готується надіслати військову допомогу Україні

З обранням чергового уряду з'явилися перші сигнали про те, що Болгарія готується надати реальну військову допомогу Україні - зброєю та амуніцією. Рішення парламенту про військову допомогу діє з грудня 2022 року, але офіційні офіси та президент Румен Радев були проти. Що може дати Болгарія?

13 червня Збройні сили України отримали 1000 нових 40-мм ручних протитанкових гранатометів ATGL-L3. Зброя була виготовлена ​​в Болгарії, але не була подарована Болгарією. Їх, швидше за все, через посередника купив фонд «Повернись живим». Вартість цієї зброї становить 4 мільйони євро. Двома місяцями раніше цей же фонд поставив 1460 кулеметів калібру 7,62 мм майже на 7 мільйонів євро. І родом вони з Болгарії, пише Свободна Европа, інформує UAINFO.org

Незабаром з Болгарії в Україну поїде ще більше зброї та боєприпасів, цього разу як пожертвування уряду. Запит працювати в цьому напрямку надійшов у перші дні після обрання нового чергового уряду з прем’єр-міністром Ніколаєм Денковим, міністром оборони Тодором Тагарєвим і підтриманий «Продовжуючими змінами – Демократична Болгарія» (PP-DB) і GERB-SDS . Він був обраний парламентом 6 червня.

Рішення Національної асамблеї про надання військової допомоги атакованій Росією країні було прийнято в грудні 2022 року. Однак досі президент Румен Радев і призначений ним тимчасовий уряд виступали не тільки проти відправки військової допомоги, а й проти цього В Україну потраплять боєприпаси та зброя болгарського виробництва. Вони заявили, що країна не може бути включена до спільного європейського порядку боєприпасів, і залишили Софію поза цією ініціативою. Розслідування Вільної Європи показало, що це неправда і що Болгарія має можливості. Однією з причин, названих Радєвим і тимчасовим урядом, було те, що Болгарія не має і не виробляє 155-міліметрових снарядів. Однак вони є лише частиною європейського пакету.

Новий міністр оборони Тодор Тагарєв вже розпорядився провести аналіз типів і кількості боєприпасів і техніки, які зараз можуть бути передані Україні. За словами експертів і політиків, з якими спілкувалася Вільна Європа, Болгарія може і, ймовірно, надішле боєприпаси. Києву потрібні артилерійські снаряди калібру 122 мм і 152 мм, а також техніка для сухопутних військ.

На Лиманському та Куп’янському напрямках окупанти застосовують техніку 60-х років – Череватий

Речник Східного угруповання військ Збройних сил України Сергій Череватий заявив, що на Лиманському та Куп’янському напрямках російські окупанти застосовують техніку 60-х років, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

"Знищено танк Т-72 і танк Т-62. Це дуже цікавий, прикметний факт, що ми на цьому напрямку фіксуємо, з’являється техніка „привіт з 60-х років“. Ми й до того бачили старі БМП-1, які в них раніше були зняті з озброєння. Також було знищено самохідну артилерійську установку, дрон-камікадзе Ланцет і два автомобілі", – повідомив Череватий.

Він зазначив, що на цих напрямках російські окупанти активно застосовують для обстрілів українських позицій артилерію та авіацію.

"Цей напрямок декілька місяців є лідером по артилерійським обстрілам і ця доба не стала винятком. Ворог 555 разів наносив різними калібрами і типами артилерії як ствольної, так і реактивної, вогонь по наших позиціях. Двічі атакував наші позиції, але це ще нетипово, там буває набагато більше спроб атакувати наші позиції. Здійснив 5 авіанальотів. Під час відбиття атак ворога було знищено 35 окупантів, 43 зазнали поранень", – заявив Череватий.

Ігнат пояснив розміщення російського ракетного комплексу "Бал" у Брянській області 

Росіяни нещодавно розмістили біля українських кордонів комплекс "Бал", який використовує протикорабельні ракети Х-35. Переміщення їх у Брянську область свідчить про дефіцит високоточних ракет.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната в ефірі телемарафону, інформує UAINFO.org

"Вочевидь, якби були пуски, вже про це було відомо. Так, поки що ми маємо ту загрозу і, відповідно, реагувати на ці загрози потрібно. Я думаю, що керівництво вище військове має вже певну певні варіанти щодо протидії і цій загрозі", - сказав Ігнат.

За його словами, цей комплекс не єдине, що має ворог. Ворог сьогодні використовує усі наявні сили та засоби для того, щоб завдавати ударів по наших позиціях по позиціях наших військ передусім проводить активну повітряну розвідку по всій лінії розмежування і по всій лінії фронту.

Читайте також: Система SAMP/T вже в Україні – Макрон

"Скажімо так, дуже багато безпілотників стежать за пересуванням наших військ. Противник використовує постійно винищувальну авіацію. Це СУ-35 передусім для того, щоб завдавати ударів керованими авіабомбами",- сказав він.

Ігнат повідомив, що противник застосовує ці типи озброєння, зокрема, комплекс "Бал" з півночі призначений для знищення кораблів.

"Передусім так це говорить про те, що противника є певний дефіцит ракет, ракет "Калібр", ракет Х- 101, Х-555, ракет "Іскандер", ракет "Кинджал". Це як альтернатива, як заміна високоточні і далекобійні зброї можуть використовуватися і ті комплекси, які є в наявності і ракети до них безпосередньо", - додав він.

Зрадник "зливав" дані про контрнаступ біля Бахмута: його затримали "на гарячому". ФОТО 

Затримано і оголошено підозру мешканцю Костянтинівки Донецької області, який передавав до російської ФСБ інформацію про місця дислокації та напрямки руху підрозділів Збройних Сил України, які задіяні у проведенні контрнаступальних операцій в районі Бахмута. 

 Про це повідомила Служба безпеки України, інформує UAINFO.org.

В повідомленні зазначається, що особливо ворога цікавили координати бойових позицій та маршрути переміщення Третьої окремої штурмової бригади Збройних сил України.

Також він повідомляв агресору про локації складів із паливно-мастильними матеріалами та кількість військових колон Сил оборони, які проходять через українські блокпости.

В СБУ зазначають, що зрадник передавав ворогу  інформацію під вигаданим іменем через месенджер і регулярно видаляв власну переписку з ФСБ.

Намагаються "воскресити": росіяни перебивають дату виготовлення 50-річних боєприпасів на 2022-2023 роки

В армії РФ намагаються "воскресити" снаряди минулого століття. Там перебивають дату виготовлення 50-річних боєприпасів на 2022-2023 роки.

Про це йдеться в Telegram-каналі "Досье шпиона". Автор написав матеріал після обстрілу передового пункту управління одного з інженерних підрозділів 144-ї мотострілецької дивізії. Воно розміщене на Луганському напрямку, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Відомо, що на початку червня 2023 року під артилерійський обстріл з боку ЗСУ потрапив ППУ 144 мсд. Під час обстрілу, серед іншого, було завдано шкоди майну інженерно-саперного підрозділу дивізії. Командування передбачало ймовірний обстріл ППУ (варто враховувати, що позиції підрозділу розташовані на відстані артилерійського пострілу від супротивника), тому заздалегідь ухвалило рішення про розосередження БК та іншого вибухонебезпечного майна. Тому БК було розподілено по вантажних автомобілях, які перебували в розпорядженні частини. Інформація щодо одного з таких "підірваних" автомобілів потрапила до мене в руки", – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що йдеться про Урал-4320 з реєстраційним знаком 1654 АР 50 RUS. На його борту були: протипіхотні міни (МОН-50, ОЗМ-72, ПМН, ПМН-2 – у кількості понад 300 од.), протитанкові міни ТМ-62М – понад 100 од., тротил – понад 100 кг, запали, підривники, детонатори та інші боєприпаси. 

"Цікаво, що згідно з документацією, більшість переліченого вище майна було вироблено в період із 1967-го по 1989 рік (за рідкісним винятком, "наймолодша" позиція зі списку втрат – міни МОН-50 1998 р.в.). Проте рік введення в експлуатацію у всіх позицій у списку – 2022. Тож майно пролежало на складах від 24 до 55 років, доки не настав час "Ч" – сьогодні", – пише автор.

Мати Саакашвілі розповіла про його з Ясько дитину і назвала її ім'я

Мати експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі Гіулі Аласанія підтвердила, що українська депутатка Єлизавета Ясько народила від нього дитину.  

Про це жінка розповіла в ефірі "Сніданку з 1+1", передає ТСН, інформує UAINFO.org

За словами Гіулі Аласанії, дівчинку назвали Жасмін, проте вона поки що не бачила свою онуку.

"Ні, я не бачила (внучку - ред.). Це дівчинка. Звати Жасмін", - розповіла мати Саакашвілі.

Вона також розповіла, що спілкується з Лізою Ясько телефоном.

"Понаехали": в Одесі дві жінки накинулися на музикантів за пісні українською мовою

В Одесі 18 червня дві жінки накинулися на вуличних музикантів, які співали у центрі міста. Жінкам не сподобалося, що композиції звучать українською мовою.

Про цей скандал розповіла у Facebook свідок конфлікту - журналіст Юлія Городецька.

Деталі мовного скандалу в Одесі

Все почалося з того, що жінкам, які розмовляли російською мовою та були у стані алкогольного сп'яніння, не сподобалась українська музика. Вони поводилися зухвало і нахабно і заявили, що музиканти "понаехали". На переконання жінок, в Одесі не розмовляють українською.

Люди, які стали очевидцями скандалу, не погодилися з цим і виник конфлікт. Також жінки кидалися на Юлію, всіляко ображаючи її. Зазначимо, що одна з одеситок матюкалася і показувала середній палець.

Пригожин пішов на конфронтацію в незручний для Шойгу момент, – британська розвідка

Власник групи "Вагнер" Євгеній Пригожин пішов на загострення конфронтації з військовим міністерством РФ. Момент для міністра Сергія Шойгу явно незручний.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони Великобританії у Twitter, інформує UAINFO.org.

Як зазначається у зведенні, 19 червня Пригожин заявив, що очікує на відповідь від міноборони Росії щодо контракту власної розробки, який він передав до міністерства за три дні до цього.

Це послідувало за ультиматумом з боку міноборони РФ на адресу "Вагнера" та інших "добровольчих формувань" про підписання контрактів до 1 липня 2023 року. 

"Вельми ймовірно, що це ще одна навмисна спроба підірвати авторитет офіційної військової влади. Тон Пригожина щодо міноборони став однозначно конфронтаційним. Міноборони майже напевно вважає це вкрай невдалим моментом, коли воно бореться з контрнаступом України", - зазначають у Міноборони Британії.

"Як би ми п***и не отримали за це": російські пропагандисти забули вимкнути трансляцію і "спалились". ВІДЕО 

Пропагандисти кремлівського радіо "Комсомольська правда" випадково проговорилися про те, що їх карають за "неправильні" слова в ефірі. Забувши вимкнути онлайн-трансляцію, один із них став звинувачувати колегу в тому, що той даремно заявив про небезпеку купання в Чорному морі через підрив Каховської ГЕС.

Фрагмент відео розлетівся мережею. На кадрах пропагандисти обговорюють, чи варто було порушувати питання про те, що в усьому Чорному морі тепер не можна купатися, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

У результаті аудиторія радіостанції почула нервовий діалог: 

– Чи можна було, чи варто було б навіть, я б так сказав, про це говорити?

– Що в Одесі не можна купатися в морі?

– Ну, ти взагалі сказав, б***ь, не можна тикатися в Чорне море. Я чесь о***в від твоїх заяв, якщо чесно. Як би ми п***и не отримали за це. Бо ми й так уже вчора отримали.

Відома російська акторка і дружина путініста Бондарчука таємно вивезла сімʼю з Росії

Відома російська акторка Пауліна Андреєва, за даними пропагандистів, таємно вивезла всю сімʼю з Росії. Батьки дружини путініста Федора Бондарчука, які жили в Санкт-Петербурзі, розʼїхалися по різних країнах, як і її брати.

Місцезнаходження акторки залишається невідомим. Соцмережі вона перестала вести після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, а останні дописи на її сторінці – засудження війни. Про рідних артистки розповіли росЗМІ,  передає Обозреватель,  інформує UAINFO.org.

Заявляється, що батько Андреєвої – Олег Володимирович – власник будівельної фірми, а мати акторки – Віра Андрєєва – працює ландшафтним дизайнером. Батьки Пауліни давно розлучилися. Наразі матір зірки живе в Італії, а батько – в Ізраїлі.

Читайте також: У Казахстані скасували концерт Лепса після його обіцянок платити окупантам по мільйону за кожен підбитий  "Леопард"

Її брати – Ігор та Борис – нібито покинули Росію раніше, у вересні 2022 року. Вони переїхали до Тель-Авіва. Там чоловіки шукають роботу та подорожують.

Як відомо, чоловік акторки затято підтримує тероризм в Україні, а Андреєва в 2022 році закликала засуджувати війну та підписала відкритий лист сценаристів до диктатора Путіна з вимогою припинити воєнні дії.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини