MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 24 серпня 2023

75 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 24 серпня.

Україна святкує 32-й День Незалежності

У четвер, 24 серпня, Україна святкує 32-у річницю Незалежності.

День Незалежності України - щорічне свято в Україні, яке відзначають 24 серпня з нагоди ухвалення у 1991 році Акта проголошення незалежності України. Цей документ, ухвалений позачерговою сесією Верховної Ради УРСР, проголосив створення самостійної української держави.

Акт початку дев'яностих - не єдина спроба узаконити незалежність України: протягом буремного 20 ст. різні регіони України оголошували про створення самоврядних держав. Три з них припадали на 1918 рік, зокрема, у січні цього року Українська Народна Республіка оголосила свій Четвертий Універсал, інформує UAINFO.org з посиланням на Укрінформ

"Однині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого незалежною Вільною Суверенною Державою Українського Народу. Зо всіма сусідніми державами як-то: Росія, Польща, Австрія, Румунія, Туреччина та інші, ми хочемо жити в згоді і приязні, але ні одна з них не може втручатися в життя Самостійної Української Республіки, — власть у ній буде належати тільки Народові України", - йдеться в документі.

У той же рік проголосили незалежність Кубанська й Західноукраїнська народні республіки. Всі ці державні утворення проіснували недовго: Кубань та УНР більшовики захопили у 1920 році, а державність на заході України не витримала польсько-української війни, тож в липні 1919 року землі Буковини, Галичини й Закарпаття анексували тодішні Польща, Румунія і Чехословаччина. 

У 1939 році на території України постала ще одна держава - Карпатська Україна, яка за рік до того здобула автономію у складі Чехословаччини. Однак цей факт не давав спокою Угорщині з її територіальними претензіями. У ніч з 13 на 14 березня угорські частини із гітлерівськими військами вдерлися до Карпатської України і буквально на наступний день Сейм оголосив про незалежність Карпатської України. Але вже 18 березня угорські війська окупували цей регіон.

Але на цьому українська державність не припинила своє існування, оскільки органи цих держав працювали в еміграції...

Зеленський привітав українців з Днем Незалежності: "Свято вільних і сильних людей". ВІДЕО 

Президент Володимир Зеленський привітав українців із Днем Незалежності, зазначивши, що зараз кожен громадянин бореться за неї, і в цій війні немає маленьких, неважливих, непотрібних справ.

Про це глава держави сказав у ранковому зверненні 24 серпня, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

"Великий народе великої України, що відзначає сьогодні великий день – День Незалежності! Свято вільних людей. Свято сильних людей. Свято гідних. Свято рівних. Українців та українок. Усіх. В усій нашій державі", – заявив Зеленський.

Він продовжив, що незалежність України – "це цінність для кожного з нас. І за це ми боремось".

"В цій боротьбі важливий кожен. Бо ця боротьба за те, що важливо кожному. Це – незалежна Україна. У великій війні немає маленьких справ. Немає непотрібних. Немає неважливих. Це стосується і людей, і дій, і слів", – наголосив президент.

Він додав, що святкуючи незалежність, кожен може відчути в ній себе.

"Кожен може спитати в себе: а де ти в українській незалежності? А що твого додалося незалежності? А чим ти допоміг незалежності? І сьогодні я хочу присвятити це привітання саме тобі. Тобі, хто дає Україні незалежність. Тобі, воїне! Ти став на захист України. Я дякую кожному солдату й матросу, кожному сержанту й старшині, кожному офіцеру, кожному генералу", – сказав глава держави.

Він також подякував усім українським родинам, які виховали у своїх дітях любов до України й відвагу боронити її щосили; кожній українській матері, для якої держава є й залишиться домом; всім українським учителям, медикам, енергетикам, рятувальникам, правоохоронцям та журналістам.

"Важливий кожен, хто працює й дає роботу іншим. Сплачує податки, за які забезпечуються військо, оборона, рух уперед і майбутня перемога. Кожен, хто організовує збори й підтримує вогонь волонтерства, цієї щирої української єдності. Кожен, хто знаходить і привозить усе те, що так потрібно в окопах. Кожен, хто тренує наших воїнів. Хто здобуває славу Україні спортивними перемогами. Хто відчинив двері власного дому й прихистив тих, хто втратив свою домівку. Я дякую вам!" – заявив Зеленський.

Він також заявив про важливість тих, хто народжує для українців рядки, що мотивують, кладе їх на прекрасну музику, виконує ці пісні для бійців на фронті, для поранених у госпіталі, на благодійних концертах у світі.

"Важливий кожен, хто пережив окупацію. Хто тримав на площах український прапор. Хто досі в окупації, але тримає наш стяг так, щоб окупант не знайшов. Хто чекав і хто дочекається України. Кого було поранено, хто втратив кінцівки, але не втратив себе. І головне, що ми всі тебе не втратили. Хто пережив полон. У кого забрали свободу, але не волю. Хто не втратив України в собі. Хто повернувся й продовжує битись. І ті, хто повернеться. Обов’язково. Всі, хто довів: усі потрібні, усі важливі – і люди, і дії, і слова. Бо ми всі зробили так, що коли один говорить: "Слава Україні!", весь світ відповідає: "Героям слава!" – резюмував президент. 

"Країна гордих, героїчних та хоробрих". Залужний привітав українців з Днем незалежності України. ВІДЕО  

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний привітав українців з Днем незалежності України.

У четвер, 24 серпня, у Telegram-каналі Залужного опубліковане відео з українськими військовими, інформує UAINFO.org.

Залужний назвав Україну країною "нескорених, непохитних, незламних".

"Країна гордих, героїчних та хоробрих. Де свобода і гідність завжди були ключовими цінностями. Вільна країна. Це факти, об які розібʼються ворожі задуми. З Днем Незалежності, Україно!", — заявив Залужний.

Українські підрозділи здійснили висадку в Криму: у ГУР розповіли про спецоперацію

Зранку 24 серпня українські військові здійснили висадку в межах спецоперації в тимчасово анексованому Криму - відбувся бій за участю плавальних засобів та авіації.

Цей факт підтвердив Громадському представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов, інформує UAINFO.org 

"Підрозділи ГУР МО здійснили висадку в рамках спецоперації, усі завдання виконані", - наголосив він, не повідомляючи більше деталей.

"Підрозділи ГУР МО здійснили висадку в рамках спецоперації, усі завдання виконані", — зазначив він.

Окремо в коментарі "Суспільному" Юсов зазначив, що спецоперацію провели у взаємодії з військово-морським флотом, цілі досягнуто, а втрат серед особового складу немає. Спецоперація, за його словами, продовжується, всі деталі ГУР не розкриває.

"Є втрати серед особового складу противника, а також серед сил та засобів. Інформація щодо кількості втрат уточнюється", — резюмував представник розвідки.

Близько 5 години ранку біля населеного пункту Маяк на мисі Тарханкут було чути вибухи, повідомили «Крим. Реалії». 

Водночас російські пропагандистські Telegram-канали стверджують, що в Криму невідомі на гумових човнах нібито обстріляли з берега кемпінг з туристами в Оленівці. Baza пише, що було 10 людей у двох човнах. SHOT пише, що було чотири човни з «диверсантами».

Буданов про українські морські дрони: РФ знищує до 70%, але це ефективна зброя 

Росія знищує до 70% українських морських дронів-камікадзе, але це ефективна зброя, заявив глава Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов.

В інтерв'ю Радіо Свобода він відмовився назвати кількість морських дронів, які використовуються в операціях, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

"Зі зрозумілих причин, скільки цих дронів, сказати не можна. Але, як ви бачите, наші нарізки, які роблять ЗСУ, те, що СБУ оприлюднить, просто порахуйте, скільки це плюс-мінус має бути. Давайте скажемо так: це багато. Це дійсно багато. Наскільки це ефективно працює? Оскільки є реальні завдані втрати і ціна такого дрона, і ціна бойового корабля — непорівнянна, то можна сказати, що це досить ефективний спосіб. Але, зрозуміло, 60%, можливо, навіть 70% вони знищують. Це правильно. Однак для них проблема — у тих 30%", — пояснив глава ГУР.

Буданов уточнив, що бувають випадки, коли дрон знищують поруч із російським кораблем, і тоді корабель іде "на тривалий ремонт".

"Наприклад історія, коли скутери морські зайшли в акваторію бухти Севастополя. Відомий був випадок, його знищили. При підході до фрегата Адмірал Ессен, прямо при підході. Якщо подивитися спочатку на цю ситуацію — невдало, здавалося. Але від вибухової хвилі, оскільки його знищили приблизно за 100 метрів від корабля, а заряд доволі потужний, і уламків було багато, повністю пошкоджено радіоелектронне обладнання корабля, електроніка певна, антени, певні системи і гідроакустична система. І він пішов на 3,5 місяці на ремонт. 3,5 місяці простояв у доці", — розповів він. 

Півтора року чи півтора століття: скільки триває російсько-українська війна 

Для багатьох українців 24 серпня 2023 року буде не лише Днем Незалежності, але й проміжною датою "початку" війни. Про "півтора року" говоритимуть і чимало медіа. Водночас обов’язково лунатимуть голоси про 100, 300, 400, а то й 800 років — і теж з аргументами. Чи є можливість бодай якось узгодити між собою ці цифри? Історик Сергій Громенко шукав відповідь на це запитання і дійшов цікавого висновку, інформує UAINFO.org.

Що таке війна?

Поняття «війна» належить до тих, які здаються інтуїтивно зрозумілими. Але в цьому-то й проблема: інтуїція у кожного своя, відтак і розуміння війни теж. Тому я хоч і засмучуюся, але геть не дивуюся тому, що для багатьох моїх співвітчизників війна почалася 24 лютого 2022 року. Якщо раніше на їхні голови не падали ракети, а тепер падають, то висновок очевидний.

Власне, тому у війни так багато визначень, чимало з яких спираються на зовнішні ознаки. В одній із давніх видань «Британської енциклопедії» статус війни визнавався лише за тими конфліктами, в яких брали участь не менше 50 тис. людей. Тож зрозуміло, чому навколо ситуації в Україні точиться так багато суперечок, бо співрозмовники використовують різні слова, а подекуди навіть в одні й ті самі вкладають різні сенси.

То що ж таке війна? Одне з найкращих і найавторитетніших визначень дав Карл фон Клаузевіц: «Війна — це продовження політики іншими засобами» та «У центрі війни лежить насильство, а війна ведеться з метою змусити супротивника виконати свою волю».

Якщо ж це скоротити, але не втратити авторського змісту, то вийде: «Війна – це зовнішньополітичне насильство» (може бути ще й внутрішньополітичне — терор).

Отже, війну визначають внутрішні елементи, а не зовнішні ознаки. «Насильство» не потребує додаткового роз’яснення, а от «зовнішньополітичне» передбачає наявність і політичних суб’єктів (урядів), і організованих ними озброєних груп, і політичних цілей. Війна без політики — це звичайний бандитизм. А от чим ведеться війна (списами чи ракетам) та скільки людей беруть у ній участь (десятеро чи десять мільйонів) — не принципово.

"One Nation Under Love – Одне серцебиття". Тіна Кароль на тлі оновленої "України-Матері"презентувала новий хіт, який написала з авторкою хітів Вітні Г'юстон. ВІДЕО 

Співачка Тіна Кароль, сьогодні, 24 серпня, у День незалежності України, представила потужну пісню "One nation under love", яку створила з легендарною американською композиторкою Даян Воррен.

Зазначимо, що Воррен свого часу написала хіти таким світовим зіркам, як Вітні Г'юстон, Тіна Тернер, Шер, Селін Діон, Леді Ґаґи, групи Aerosmith.

Прем'єра української версії "One Nation Under Love – Одне серцебиття" відбулася у святковому етері каналу 1+1. Виступ відбувся у форматі телемосту: Тіна Кароль виконувала пісню біля монумента "Україна-Мати" у Києві, а Даян Воррен акомпанувала співачці на тлі Статуї Свободи в Америці.

Співачка Тіна Кароль, сьогодні, 24 серпня, у День незалежності України, представила потужну пісню "One nation under love", яку створила з легендарною американською композиторкою Даян Воррен.

Зазначимо, що Воррен свого часу написала хіти таким світовим зіркам, як Вітні Г'юстон, Тіна Тернер, Шер, Селін Діон, Леді Ґаґи, групи Aerosmith.

Прем'єра української версії "One Nation Under Love – Одне серцебиття" відбулася у святковому етері каналу 1+1. Виступ відбувся у форматі телемосту: Тіна Кароль виконувала пісню біля монумента "Україна-Мати" у Києві, а Даян Воррен акомпанувала співачці на тлі Статуї Свободи в Америці.

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини