MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 4 жовтня 2023

84 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 4 жовтня. 

Сили оборони просунулися на Таврійському напрямку, – генерал 

Сили оборони України за добу просунулися на Таврійському напрямку та завдали втрат російським загарбницьким військам.

Про це повідомляє командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський у своєму Telegram-каналі,  інформує UAINFO.org.

"На Таврійському напрямку є просування Сил оборони. Артилерійські підрозділи наших військ протягом доби виконали 1198 вогневих завдань", - зазначив війн.

Окупанти втратили 261 солдата, зокрема, 10 загарбників здалися в український полон. Крім того, уло знищено 20 одиниць російської військової техніки: один танк, дві ББМ, сім артилерійських систем, п'ять одиниць автомобільної та п'ять - спеціальної техніки, а також вісім складів боєприпасів.

В НАТО закликали союзників збільшити виробництво боєприпасів для України 

Союзники мають нарощувати виробництво зброї, бо Україна використовує боєприпаси швидше, ніж західні держави можуть їх постачати.

Як повідомляє Укрінформ, про це із посиланням на слова очільника Військового комітету НАТО адмірала Роба Бауера пише ВВС, інформує UAINFO.org.

“У військ Західних країн закінчуються боєприпаси, які можна передати Україні для захисту від повномасштабного російського вторгнення”, - йдеться у матеріалі.

За словами Бауера, союзники вже “можуть бачити дно ствола”.

Він наголосив, що урядам та підрядникам необхідно “набагато швидше нарощувати темп”.

“Нам потрібно багато. Економіка саме вчасно й саме вдосталь, яку ми у ліберальних демократіях будували останні 30 років, добре працює багато для чого, але не для збройних сил у період війни”, - сказав адмірал.

Бауер додав, що десятиліття недостатнього фінансування оборони державами НАТО призвели до того, що допомога Україні почала надаватися, коли національні військові склади уже були напів порожніми.

“Україна щодня використовує тисячі снарядів й більшість із них зараз надходять від держав НАТО”, - стверджує ВВС.

Окупанти, ймовірно, готуються до "жесту доброї волі": Федоров вказав на перші дзвіночки 

На Мелітопольському напрямку окупанти почали активно вивозити органи так званної "влади".

Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

А декілька днів тому, за словами мера Мелітополя, російські офіцери стали інтенсивно евакуювати свої сім’ї із окупованих території. Зокрема, із Токмака і Молочанська.

"Панікують з кінця літа, але останніми днями чогось особливо", - розповів Федоров. 

Він додав, що станом на зараз окупаційна "влада" перейшла до закладів "освіти". Вони вивозять школи, училище, технікум.

ДБР завершило розслідування щодо найбільшої справи Майдану. Судитимуть Януковича та весь тодішній силовий блок за розстріл "Небесної сотні"

Працівники ДБР завершили розслідування масштабної справи щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18 – 20 лютого 2014 року.

Про це повідомляє ДБР, інформує UAINFO.org.

Обвинувальний акт направлено до суду.

У вчиненні цих злочинів обвинувачуються члени злочинної групи – колишні високопосадовці:
 Президент України;
 Міністр внутрішніх справ України;
 заступник Міністра внутрішніх справ України;
 Голова СБУ;
 Перший заступник Голови СБУ – керівник Антитерористичного центру;
 Міністр оборони України;
 начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України;
 в.о. начальника ГУМВС України в м. Києві;
 заступник начальника ГУМВС України – начальник міліції громадської безпеки;
 командир ПМОП «Беркут» при ГУМВС України в м. Києві.

Вони 18-20 лютого 2014 року віддавали накази та приймали відповідні рішення щодо застосування працівниками правоохоронних органів без відповідних на те підстав і з порушенням норм чинного законодавства спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів у центрі столиці та припинення акцій протесту.

Назвав росіян "героями": Арестович потрапив у скандал на "Форумі вільної Росії" в Естоні

Колишній радник Офісу Президента Олексій Арестович потрапив у скандал, виступивши на "Форумі вільної Росії" в Естонії та назвавши "хороших росіян" "героями".

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію у Facebook письменниці з РФ Каті Марголіс, інформує  UAINFO.org.    

Деталі скандалу з Олексієм Арестовичем

Під час "5-ї Антивоєнної Конференції" форуму "Вільної Росії" Арестович почав свою промову зі слів "ви герої", маючи на увазі росіян.

"Ви герої", почав Арестович свою промову. І далі провів дешевий сеанс нарцисічної психотерапії - з посиланнями до ісламу та орнітології. Ви не повинні відгукуватись "Героям слава" на слова "Слава Україн". Арестович побачив у цьому дресирування та примус", - написала письменниця.

За словами Каті Марголіс, Арестович сказав, що від нього хотіли почути.

"Герої виявляється це російські ліберали, які сидять у залі, які абсолютно не зобов'язані ... та нічого не зобов'язані. Вони проти Пу, а значить хороші і якщо тільки вони голосніше про це крякати, весь світ негайно кинеться їм в обійми і побіжить відкривати ворота Раю. Так казав Заратустра, вибачте, Арестовичу, - резюмувала вона.

Казарін: Наша війна надовго і єдині люди, які здатні відвоювати нашу країну, живуть в Україні 

Я пам'ятаю чергу в київський військкомат у лютому 2022 року.

У ній стояли усі. Молоді та старі, хлопці та дівчата, люди з грошима та ті, хто звик економити. Справжньою драмою для багатьох ставала фраза "Місць більше немає, залиште номер, ми подзвонимо вам". На той момент служба в армії з обов'язку перетворилася на привілей, і люди були готові давати хабарі, щоб потрапити до ЗСУ. На піку комплектування в київській бригаді ТрО служили двадцять тисяч людей – і ми були вісімнадцятою ротою нашого батальйону.

Про це пише Павло Казарін, інформує UAINFO.org.

Відтоді минуло дев'ятнадцять місяців. І в країні наростає неминуча напруга між тими, хто в армії, та тими, хто не там. Причина проста: мобілізація в нинішній фазі війни виглядає безстроковою.

Армія продовжує бути основним об'єктом довіри країни, а війна залишається основною тканиною повсякденності. Але люди, яким випало бути "тонкою піксельною лінією" між тилом та ворогом, почуваються у двозначній ситуації.

З одного боку, вони – безумовна еліта суспільства. Носії найбільшого соціального капіталу країни. Представники найважливішої професії в сучасній Україні.

З іншого боку, їхній квиток до армії не має зворотної дати. Кожному з них випало служити "до перемоги". Навіть планові ротації трапляються в житті не кожного підрозділу, а про нові масштабні хвилі мобілізації, що дозволяють відпустити додому тих, хто вже відслужив, поки не йдеться.

Соціологія мало здатна сказати країні про її нову лінію вододілу. Останнє дослідження говорить про те, що більшість українців вважають ознаками патріотів "донатити та волонтерити" (46%), "говорити українською" (45%), а "служба в армії" посіла третє місце (33%). Проте можна припустити, що респонденти, відповідаючи на запитання соціологів, називали ті ознаки, під які підпадають вони. І якщо людина не служить, але донатить – цей критерій для неї буде важливий, оскільки дозволить зарахувати себе до патріотів. Якщо запитають тих, у кого в армії близький родич, то служба в армії, ймовірно, буде названа передусім.

Росія вдається до нової тактики, щоб не дати Україні утримувати позиції, – NYT 

Російське командування використовує тактику "еластичної оборони" у війні проти України, спершу поступаючись позиціями, а потім завдаючи ударів у відповідь. Вони роблять це, аби не дати Україні утримувати населені пункти та інші позиції як плацдарми для майбутніх атак.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на New York Time, інформує UAINFO.org.

Експерти зазначають, що замість того, щоб утримувати лінію окопів за будь-яку ціну перед обличчям українського наступу, російське командування застосувало давню військову тактику, відому як "еластична оборона".

Для реалізації цієї тактики росіяни відходять на другу лінію позицій, заохочуючи українські війська просуватися вперед, а потім завдають удару у відповідь, коли сили противника стають вразливими, під час пересування по відкритій місцевості або коли вони підходять до нещодавно залишених російських позицій.

Мета полягає в тому, щоб не дати українським військам фактично закріпитися на позиції і використовувати її як базу для подальшого наступу.

Втім, ця тактика є лише одним з кількох факторів, які перешкоджають більш швидкому прогресу ЗСУ. Українські посадовці та військові експерти виділяють ще низку факторів, як використання окупантами щільних мінних полів, мереж окопів і танкових загороджень, а також небажання союзників по НАТО надати Україні сучасні винищувачі і зброю більшої дальності на більш ранніх етапах війни.

"Сумний" титул принца Вільяма: який він і кому дістанеться

Від дня сходження короля Чарльза III на престол його старший син принц Вільям отримав титул принца Уельського, який раніше належав батькові. Але має Вільям ще один титул, у якого не дуже вдале минуле і в майбутньому він може дістатись комусь із його синів.

Принц Вільям отримав сім нових титулів, коли минулого року став принцом Уельським. До цього він був відомий під титулом герцог Кембриджський, і був восьмою людиною, яка отримала цей титул, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

Титул Кембриджський — наповнений смутком та сумними подіями. Титул був створений за правління короля Карла II 1660 року. Першим герцогом Кембриджським був його старший племінник Чарльз Стюарт, який помер, коли йому було лише шість місяців. Наступний власник титулу — молодший брат Чарльза Стюарта, Джеймс, помер у молодому віці чи то від віспи, чи то від бубонної чуми. Слідом за ним пішов старший племінник короля Едгар Стюарт, але молодий герцог Кембриджський помер у віці трьох років. Титули Едгара зникли до народження його молодшого сина, якого також звали Чарльз, 1677 року. Але трагедія сталася знову, Чарльз помер через 35 днів від свого народження, пише express.

"Невдалий" титул не використовувався знову до 1706 року, коли королева Анна зробила майбутнього короля Георга II п'ятим герцогом Кембриджським.

У шлюбі принца Джорджа з Сарою Фейрбратер народилося троє синів, однак, оскільки його шлюб порушив Закон про королівські шлюби 1772 року, він був визнаний недійсним, і всі його титули втратили силу після його смерті.

Після цього титул перейшов до принца Вільяма 2011 року після його одруження з Кейт Міддлтон.

Руйнуємо стереотипи: які факти про німців дратують жителів Німеччини 

Кожна країна збираєно навколо себе десятки стереотипів. І Німеччина точно не пасе задніх у цій справі. Про її жителів що тільки не говорять: називають їх грубіянами, звинувачують у надмірному вживанні алкоголю, насміхаються над пунктуальністю. Проте більшість німців такі ярлики дратують. OBOZREVATEL пропонує розібратися, чи насправді ці люди такі, як про них кажуть, інформує UAINFO.org.

Грубість та черствість

Не знаємо, хто придумав цю нісенітницю, але німці – дуже виховані та ввічливі. Вони доволі рідко підвищують голос або ж використовують нецензурну лексику. Річ у тім, що вони завжди з повагою ставляться до всіх оточуючих: і не важливо, перед ними 5-річна дівчинка чи сорокарічний власник багатомільйонного бізнесу.

Скоріш за все, цей стереотип пов’язаний з німецькою мовою. Деяким іноземцям вона здається грубою, адже звучить доволі грізно та серйозно. 

Окрім того, за черствість можна прийняти загальноприйняті у державі правила. Наприклад, тут рідко запрошують навіть самих близьких людей додому, можуть відмовити допомогти, якщо не вважають за потрібне це робити, а ще тут часто кажуть правду в обличчя, навіть якщо вона не дуже приємна. І якщо для представників інших національностей такі речі неприпустимі, то для німців це абсолютна норма...

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини