MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 17 листопада 2023

67 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 17 листопада.

Дякую воїнам за рух уперед: Зеленський прокоментував ситуацію на лівобережжі Херсонщини. ФОТО 

Президент України Володимир Зеленський зробив заяву про ситуацію на лівобережжі Херсонщини, подякувавши українським воїнам "за рух уперед".

Про це Зеленський написав у Facebook та оприлюднив відповідні світлини.

"Лівобережжя Херсонщини. Наші воїни. Дякую за вашу силу, за рух уперед! Слава кожному й кожній, хто повертає Україні свободу та справедливість!" - написав президент під фото.

Росіяни гроблять ЗАЕС своїм мастилом, є загроза ядерної аварії, – Енергоатом

На захопленій російськими окупантами Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) персонал інтервентів псує важливе для безпеки станції обладнання. Виник ризик відмови дизель-генераторів, що загрожує ядерною аварією.

Про це передає РБК-Україна, посилаючись на заяву Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом", інформує UAINFO.org. 

Енергетики зазначають, що російські загарбники продовжують порушувати технічні вимоги щодо експлуатації обладнання ЗАЕС. У держпідприємстві уточнили, що це стосується насамперед енергоблоків №№ 2, 4 та 6 станції. 

Так, фейкове "керівництво" підконтрольної інтервентам Запорізької АЕС наказало використати мастило російського виробництва для резервної дизельної електростанції (РДЕС). Однак при нагріванні саме це мастило починає інтенсивно пінитися.

Генштаб назвав одну з головних цілей операції України на лівому березі Херсонщини

Одна з головних цілей дій Сил оборони України на лівому березі Дніпра на Херсонському напрямку – відтіснити росіян якнайдалі, щоб вони не обстрілювали жителів правобережжя.

Про це Генштаб ЗСУ розповів у п’ятницю, 17 листопада, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Зараз тривають тяжкі бої. Бійці проводять диверсійні, рейдові та розвідувальні дії, виявляючи шляхи логістичного постачання боєприпасів та продовольства окупантів. 

"Одна з головних цілей цієї роботи — відтіснити ворога якомога далі від правого берега, щоб убезпечити цивільне населення від постійних російських обстрілів. Чим далі російська артилерія стоятиме від Херсона — тим краще", — наголосили в Генштабі.

Там заявили, що декілька «вдалих та успішних дій» вдалося провести попри достатньо серйозну лінію укріплень РФ та потужний опір окупантів. Вони намагаються вибити ЗСУ із займаних позицій, через що мають великі втрати та змушені перекидати підрозділи з інших напрямків, кажуть у Генштабі.

17 листопада морська піхота офіційно підтвердила, що українські бійці закріпилися на кількох плацдармах на окупованому лівому березі Дніпра. За їхніми даними, за час операції там вже знищили понад тисячу окупантів та десятки одиниць техніки.

У ГУР припускають, що росіяни намагатимуться перегрупуватися.

У Повітряних силах ЗСУ прокоментували інформацію про зосередження росіянами понад 800 ракет в окупованому Криму для енергетичного терору

У п’ятницю, 17 листопада, речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат прокоментував інформацію про зосередження росіянами понад 800 ракет в окупованому Криму для енергетичного терору.

Ігнат зазначив, що ці дані отримало Головне управління розвідки України, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

«Два з половиною−три місяці тому було 600 ракет. Це говорить про те, що ракетне затишшя… Обстріли є, але не такі інтенсивні як влітку. За це затишшя вони ще 200 ракет різних типів змогли виготовити. Йдеться про Кинджали, Іскандери двох типів, ракети Х-101/Х-555 та Калібр. Власне про ці ракети йдеться, — сказав він в ефірі телемарафону.

За його словами, ще є ракети Онікс, С-300, Х-35, Х-59, Х-31 і Х-22.

Ігнат зазначив, що минулого року за шість місяців опалювального сезону — з вересня по березень — ворог застосував понад тисячу крилатих ракет і понад тисячу дронів-камікадзе.

Допомога Україні від США відкладається на місяць або довше, – Bloomberg

Нова допомога США Україні ризикує бути відкладена до середини грудня, а може, й довше. Це під сумнів здатність Вашингтона підтримувати потік зброї, який, на думку адміністрації Байдена, так і українського уряду, життєво важливий.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg, інформує UAINFO.org.

Прихильники України в Конгресі ведуть важку боротьбу за великий пакет допомоги, доля якого тепер оточена партійною боротьбою з приводу прикордонної політики та відірвана від обов'язкових законопроектів, які потребують швидких дій.

Конгрес зможе завершити переговори та затвердити нову допомогу Україні не раніше середини грудня, майже через два місяці після того, як президент Джо Байден вперше запросив 61 млрд доларів для країни у її війні проти Росії. За словами представника Міноборони, США почали обмежувати потік військової допомоги.

Сенатори від обох партій планують найближчими днями працювати над угодою щодо пакету допомоги у поєднанні з прикордонною політикою, за якою вони зможуть проголосувати після повернення до Вашингтона з Дня Подяки наприкінці цього місяця.

Білий дім більше не покладає великих надій на те, що Китай повпливає на російську позицію й допоможе зупинити війну, – Постернак 

"Байден - Сі: короткі висновки. Відбулась реанімація китайсько-американських відносин після згортання проекту Chimerica. Пошук нового формату був більше вигідний КНР, в якому він постає у новій ролі - геополітично рівного Америці максимум і регіонального лідера мінімум", - про це у Фейсбуці пише політтехнолог Олег Постернак, інформує UAINFO.org.

"Зустріч кристалізує темне очікування глобальної війни: вона розпочнеться не завтра. Тому Байден і Сі показують, що вони контролюють цей процес разом.

США фактично пробують створити контрольний механізм відносин у вигляді «відповідальної конкуренції», адже є певні розрахунки.

Америці потрібні рідкоземельні метали (особливо галій і германій) з Китаю для створення своїх високотехнологічних продуктів.

В Міненерго зробили заяву щодо підвищення тарифу на світло з 1 січня 

Підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 січня в Україні не буде.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міненерго,  інформує UAINFO.org.

"Міненерго офіційно повідомляє, що підвищення тарифів для населення наразі не передбачається", - йдеться в заяві. 

Як зазначають у відомстві, сьогодні низка ЗМІ та Telegram-каналів поширили недостовірну інформацію про нібито підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 січня 2024 року, посилаючись у своїх повідомленнях на інтерв’ю голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського.

"Проте сам спікер не робив таких стверджень у своєму інтерв’ю. НКРЕКП публічно спростувала інформацію, викладену у журналістських повідомленнях", - зазначають в Міненерго. 

Міненерго також наголошує, що проти України веде війну підступний та сильний ворог. Це протистояння відбувається всюди: на полі бою, в економіці, енергетиці, в інформаційному просторі. Тому, як зазначають у міністерстві, недостовірна інформація про відключення світла, неготовність енергосистеми до зими або про підвищення тарифів постійно поширюється росіянами в нашому інформаційному просторі.

"Їхня мета - посіяти страх, паніку, зменшити віру суспільства у Перемогу і, як наслідок, - послабити всю країну і нашу здатність протистояти ворогу. Саме тому підігравання українськими журналістами цим російським ІПСО є неприйнятними. Тому ще раз звертаємося з проханням бути пильними та не допомагати діям ворога в інформаційному просторі", - додають в заяві.

Не Настя і не надзвичайної вроди: три таємниці легендарної Роксолани, які та забрала з собою в могилу. ФОТО 

Історія не зберегла справжнє ім'я славетної Роксолани (Хюррем Султан), попри те, що в Україні її нарекли Настею Лісовською, а дехто навіть Олександрою. Немає також жодного достовірного зображення цієї жінки, однак, зважаючи на її ймовірні портрети, виникає сумнів, що вона була надзвичайної вроди.

Попри це Роксолана стала першою дружиною султана, яку поховали у власному мавзолеї. OBOZ.UA зібрав цікаві факти про жінку, яку досі шанують турки та якою пишаються українці, інформує UAINFO.org

1. Що не так з іменем

Історики не дійшли згоди щодо справжнього імені жінки. Ніхто не заперечує того факту, що султан називав її Хюррем, що у перекладі означає "усміхнена", "весела". Роксоланою полонянку назвали європейські посли. А от як її звали в Україні – лишається загадкою.

Існує версія, що це викрадена дочка священника з міста Рогатин Івано-Франківської області Анастасія Лісовська. Однак документального підтвердження цього немає.

Згідно з іншою теорією, вона була позашлюбною дитиною з роду польських королів. Її може підтверджувати той факт, що татари ставилися до бранки з великою повагою, ймовірно, розуміли цінність дівчини.

Кандидатка мистецтвознавства та авторка кількох дослідницьких робіт про Роксолану Олександра Шутько також стверджує, що справжнє ім’я цієї султани – невідоме, як і рік її народження. Хоча за деякими версіями, Роксолана народилася приблизно у другій половині 1505-го чи першій половині 1506 року і була на 11 років молодша за султана Сулеймана.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини