MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 28 листопада 2023

168 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 28 листопада.

ЗСУ просунулися на південь від Роботиного: карти боїв ISW

Українські війська продовжують ведення наступальних операцій на Мелітопольському напрямку в Запорізькій області. Зокрема, ЗСУ просунулися на південь від Роботиного.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org.

Ситуація в Харківській та Луганській областях

27 листопада російські війська продовжували наступ на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, але жодного підтвердженого просування не зробили.

Український Генштаб повідомив про невдалі штурми росіян поблизу Петропавлівки, Синьківки, Новоселівського, Тернів, Ямполівки, Торського та у Серебрянському лісництві (на південний захід від Кремінної).

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що російські війська атакують українські позиції вздовж лінії Куп'янськ-Кремінна.

Російські джерела стверджували, що 27 листопада українські сили здійснили обмежені контратаки вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, в районі Куп’янська біля Синьківки та Іванівки.

Рада і Європарламент підписали меморандум про взаєморозуміння 

Верховна Рада України і Європейський парламент підписали меморандум про взаєморозуміння.

Про це Голова ВР Руслан Стефанчук повідомив під час пресконференції з головою Європейського парламенту Робертою Мецолою у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу, інформує UAINFO.org

“Сьогодні (28 листопада — ред.) ми підписали дуже важливий меморандум, який окреслив загальні рамки нашої співпраці. У межах цього меморандуму буде ухвалено план щодо його реалізації”, — сказав Стефанчук.

Він підкреслив, що цей документ констатує конкретну співпрацю між ВР та Європарламентом і стане “великою точкою відліку майбутнього європейського поступу України”.

За словами спікера українського парламенту, у межах реалізації відповідного меморандуму в Україні відкриється представництво Європарламенту.

“Я думаю, що з кожним роком ми будемо говорити про більш міцні партнерські взаємини на всіх рівнях — і на рівні парламентів, і, можливо, на рівні подальшого представництва як асоційованих членів, і, можливо, на рівні більш потужної роботи між нашими комітетами. Основне, що ми сьогодні зафіксували, - ми йдемо до одного знаменника. Ми інтегруємося за функціоналом, інституційністю, загальними цінностями”, — додав Стефанчук.

Керівництво Європарламенту підтримало початок переговорів про вступ України до ЄС

Конференція президентів Європейського парламенту публічно підтримала початок переговорів про вступ України до Євросоюзу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву президента Європейського парламенту Роберти Мецоли під час пресконференції щодо євроінтеграції України, інформує UAINFO.org.

За її словами, рішення про підтримку переговорів з Україною оголосила Конференція президентів, яка об’єднує керівництво Європарламенту та усіх політичних груп.

Сьогодні Конференція президентів провела зустріч зі спікером Верховної Ради України Русланом Стефанчуком.

"Україна докладає вражаючих зусиль (для проведення реформ - ред.). І конференція президентів Європарламенту підтвердила сьогодні, що Україна продемонструвала тверду основу для того, щоб відкрити переговори про вступ", - сказала Мецола.

ПрезидентЄвропарламенту наголосила, що процес вступу країни до ЄС - це не лише перенесення європейських законів і правил у національне законодавство, а цей процес потребує перетворень у суспільстві країни.

Дружину глави української розвідки отруїли – Маріанна Буданова у лікарні

Дружину голови Головного управління розвідки Кирила Буданова – Маріанну Буданову отруїли важкими металами.

Про це повідомляє Бабель із посиланням на власні джерела у розвідці, інформує UAINFO.org

Після тривалого погіршення стану здоровʼя, її госпіталізували.

"Зараз завершується курс лікування, далі — контроль лікарів", — зазначив співрозмовник у ГУР і додав, що жінці діагностували ураження важкими металами.

"Ці речовини жодним чином не використовуються в побуті і воєнній справі. Їхня наявність може вказувати на цілеспрямовану спробу отруєння конкретної людини", — зазначили у розвідці.

Джерела підтвердили, що на Кирила Буданова також вчиняли замахи до та після повномасштабного вторгнення.

Нині ведеться розслідування з приводу імовірної спроби вбивства дружини начальника ГУР МО України.

"Буданов і його сім'я – ціль для РФ". Отрута – фішка ще радянських спецслужб – Гайдай про отруєння дружини голови ГУР Маріанни

Дружину керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова Маріанну отруїли важкими металами.

Зараз вона знаходиться у лікарні.   

Політтехнолог Сергій Гайдай в ефірі Radio NV розповів, чому вважає, що до цього причетна Росія, інформує UAINFO.org

"Я б сказав, [що це] не нові [спецоперації Росії]. Саме отруєння і отрути — це основна, якщо можна так назвати, фішка ще радянських спецслужб, починаючи ще з часів створення Радянського Союзу", — зазначив Гайдай.

Читайте також: Отруїли не лише дружину Буданова: спливли нові подробиці інциденту 

За його словами, у Радянському Союзі існували лабораторії і вчені, які розробляли потрібні для цього речовини.

"І ми всі з вами це бачили, яка кількість ворогів радянської влади, а потім вже і Росії, була отруєна, і за кордоном теж. Це відомі справи останніх часів — і Скрипалів, отруєння в Британії; і є версія про отруєння [третього президента України] Ющенка під час виборчої кампанії; і їхні опозиціонерів", — додав політтехнолог.

Гайдай припускає, що Буданов і його родина можуть бути ціллю для РФ:

Нові наративи витонченої роспропаганди: що ж так налякало росіян? 

Я обіцяв проаналізувати нові наративи витонченої російської пропаганди, викладені в статті Юлії Латиніної. Це важливо тому, що в тенета нових наративів потрапило чимало українців.

Не буду тут обговорювати прийоми і формати викладення, традиційні для якісної ворожої пропаганди (багато правди + трохи брехні й рефреймингу, жорстка критика путіна, дифірамби ЗСУ тощо). Не буду цитувати традиційні твердження ("сучасної України би не існувало без Росії" тощо). Сконцентруємося виключно на тому, що є новим, і побачимо, що воно є відповіддю на українські спроби (досить слабкі поки що, на жаль, але вже налякали росіян) намацати стратегію перемоги, пише у своєму блозі Валерій Пекар, інформує UAINFO.org

Отже, нові наративи російської пропаганди звучать так:

1. Українці не прийняли росіян, що виступили проти путіна, -- на кшталт Навального і телеканалу Дождь.

2. Українці вимагали санкцій проти всіх росіян, в тому числі антипутінців.

В результаті, за новим російським наративом, Україна зазнала чотирьох поразок.

1. Російська опозиція прибрала тему війни зі свого порядку денного. 

2. Російські солдати не стали масово здаватися в полон під впливом російських опозиційних медіа та політиків.

3. Під впливом дискурсу про деколонізацію з України виїхали мільйони російськомовних українців, і вони не повернуться. Також Україна втратила потенційних російських біженців, які проти путіна.

4. Найголовніше: Україна так налякала США розмовами про розпад РФ, що США ухвалили стратегічне рішення зберегти режим путіна.

Коротше кажучи, замість переможної рамки "демократія проти тиранії" Україна запропонувала Заходу програшну рамку "поневолені проти імперії".

(Кінець опису нових російських наративів.)

Тепер критично подивимося на вищенаведені чотири пункти.

1. Російська опозиція ні на що в цій війні не впливає, тож її порядок денний не має значення.

2. Вплив російських опозиційних медіа та політиків на російських солдатів дорівнює приблизно нулю, особливо на кадрових військових, вагнерівців та зеків, кадирівців, сільської бідноти з національних республік, закредитованих алкоголіків з російської глибинки тощо. Українські програми закликів до здачі в полон були і є, але вони користуються кращими каналами, ніж телеканал Дождь.

3. Мільйони українців, україномовних і російськомовних, виїхали через російське вторгнення, а не через заборону російської мови. Чи будуть вони повертатися -- залежить передусім від безпекової ситуації, тобто перебігу війни, а не російської мови. Врешті, виїхати через бажання розмовляти російською до Польщі чи Ірландії -- нелогічно.

Ну а мільйони російських громадян для України -- сумнівне надбання, цінність якого не очевидна, м'яко кажучи.

4. Тепер найголовніше: мовляв, через те, що Україна хоче кінця імперії, а не зміни путіна на антипутіна на чолі імперії, Україна начебто відштовхнула США. 

Правда полягає в тому, що

Президент Чехії нагадав Заходу про невиконані обіцянки Україні 

Він заявив, що Захід не дотримався своїх обіцянок щодо постачання українцям артилерійських боєприпасів.

Президент Чехії Петр Павел пригадав Заходу невиконані обіцянки на тлі недостатнього постачання військової техніки до України.

Про це він сказав в інтерв’ю Corriere della Sera, передає ТСН, інформує UAINFO.org

Чеський лідер, зокрема, пригадав, що після постачання Storm Shadows з Британії та аналогічних ракет з Франції, Україна очікувала отримати німецькі Taurus. Проте, Берлін досі не вирішив, чи постачати ці ракети, чи ні.

"На жаль, наших постачань військової техніки недостатньо для того, щоб Україна могла продовжувати операцію високої інтенсивності. Ми не дотрималися своїх обіцянок щодо постачання українцям артилерійських боєприпасів, тренування для F 16 почалися не так швидко, як мали б", – сказав він.

За його словами, це створює дисбаланс в обіцянках щодо надання зброї.

В окупованому Маріуполі зафіксували підвищення радіаційного фону в 15 разів: що відомо

У Маріуполі фіксують підвищення радіації. Радіаційний фон  перевищує граничну безпечну норму у  понад 15 разів.

Загарбники намагаються переконати, що такий рівень радіації нібито не становить загрози для людей та винуватять у всьому шторм. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org

Зростання радіаційного фону у 15 разів порівняно з безпечним рівнем фіксується на пляжі Піщаний поблизу Маріупольського порту. Там дозиметри зафіксували  4,04 мкЗв/г при безпечному для людини рівні 0,26 мкЗв/г, граничну безпечну норму перевищено у 15,5 разів. 

"За словами фахівців, місця, які не розмило, залишаються безпечними для людей. Однак підходити близько до моря мешканцям Маріуполя не радять — як мінімум поки що погода остаточно не заспокоїться", – пишуть російські пропагандистські ЗМІ.

Пропагандисти винуватять у всьому шторм та переконують, що подібне збільшення радіаційного фону нібито є безпечним.

"Насправді обидва твердження хибні. Дійсно, в районі пляжу Піщаний існують так звані "чорні піски", які "фонять". Та дійсно, точковий рівень радіації цих пісків при нормальному житті міг нашкодити, лише якщо проводити тут системно купу часу. Однак справжня причина високого рівня та оголення пісків не шторм, а російська окупація. Точніш – бомбардування та ракетні обстріли міста", – зазначив Андрющенко.

У Києво-Печерській лаврі презентували повернене "скіфське золото". ФОТО

Сьогодні, 28 листопада, у Скарбниці на території Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" відбулась презентація окремих артефактів з колекції "Крим: золото й таємниці Чорного моря", яку напередодні повернули Україні.

РБК-Україна опублікувало фото унікальних кримських реліквій, що були представлені на заході, інформує UAINFO.org.

Артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря" в Амстердамі, повернулися до України після майже 10 років судів.

Відомо, що до моменту деокупації Криму "скіфське золото" тимчасово зберігатиметься на території Києво-Печерської лаври.

Варто зазначити, що відкриття виставки пройшло за участі багатьох відомих політичних та культурних діячів України.

Зокрема, на заході знаходився нещодавно назначений тимчасово виконуючий обов'язки міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, який презентував частину повернених артефактів разом із представником музею.

Географічним назвам у Криму буде повернуто історичні назви кримськотатарською мовою, – Мінреінтеграції

Україна планує повернути географічним назвам на території тимчасово окупованого Криму історичні найменування кримськотатарською мовою.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, інформує UAINFO.org.  

Як повідомляється, про це йшлося на засіданні Національної комісії з питань кримськотатарської мови, що відбулося 22 листопада.

Кримськотатарську мову використовуватимуть для позначення топонімів, які мають тюркське походження або історичні найменування.

Зазначається, що підготовка цього рішення триває на виконання Закону про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії.

Наразі узгоджуються механізми, які дадуть змогу застосовувати написання топонімів із використанням латинської графіки у медіа та наукових працях. Назви також змінять на дорожніх вказівниках і при виготовленні мап.

Для цього проводитимуться комунікації з операторами картографічних сервісів і службами, які обслуговують такі вказівники.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини