MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 13 грудня 2023

73 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 13 грудня.

С-400 та "Іскандер". РФ уночі запустила по Києву 10 ракет, – Генштаб

Російські окупанти в ніч на 13 грудня атакували Київ десятьма ракетами. Загарбники випустили зенітні ракети С-400 та крилаті ракети "Іскандер".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Генштаб ЗСУ в Facebook, інформує UAINFO.org.

"Також поточної доби російські окупанти завдали чергового ракетного удару по Києву, застосувавши 10 ракет (зенітні керовані ракети С-400, крилаті ракети "Іскандер")", - йдеться у повідомленні.

Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено усі ракети, які летіли на Київ.

Крім того, росіяни випустили по Україні 10 дронів-камікадзе іранської розробки. Сили ППО знищили всі ворожі "шахеди".

Під час атаки на Київ ракета впала на території лікарні: кількість постраждалих зросла до 45 осіб

Під час нічної атаки на столицю у ніч проти 13 грудня 2023 року відбулося, за попередньою інформацією,  падіння ракети на територію однієї з лікарень Києва.

Про це у повідомленні у соціальних мережах заявив мер Києва Віталій Кличко, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

В кількох корпусах закладу повилітали вікна. Одна людина постраждала. Поліція прибула на місце, оглядають воронку на території медзакладу. 

Загалом в Дніпровському районі внаслідок ворожої атаки постраждали 45 людей. 18 із них госпіталізували, в тому числі 2 дітей. 27 отримали допомогу медиків на місці. Зокрема, і троє дітей.

Чи є план "Б"? Зеленський зробив заяву щодо рішення по Україні на саміті ЄС

Отримання позитивного рішення про початок переговорів щодо вступу України до ЄС залежить лише від стійкості країн-членів, а не від плану "Б". Якщо рішення відкладуть, то це означатиме, що глава Кремля Володимир Путін наклав на нього вето.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву президента Володимира Зеленського під час візиту у Норвегію, інформує UAINFO.org.

Зеленський підкреслив, що Україна була дуже конструктивна та зробила все, виконала всі рекомендації наших партнерів, визнавши, що "є блокування з боку Угорщини і це факт"

"Україна зробила все, щоб не давати жодного шансу тій чи іншій державі блокувати початок переговорів. Тут питання тільки стійкості країн ЄС, тому що в цьому році у РФ не було жодної перемоги, вони нічого не змогли зробити, не змогли окупувати жодного села, я вже не говорю про міста. Нічого вони не змогли зробити.", - сказав він.

Водночас, за словами президента, Росія почала працювати з країнами, не тільки Європи, країнами на багатьох континентах і тиснути на них.

"Тому, якщо не буде позитивного результату - питання не в плані Б, у нас є тільки один план - це наш вибір - бути в ЄС. Тому якщо не буде там позитиву - це буде говорити про те, що Путін наклав вето на це рішення", - резюмував Зеленський.

Кожна людина у Росії має відчути те саме. Жителі багатоповерхівки у Києві, пошкодженої внаслідок удару балістикою, прокоментували атаку РФ

Жителі багатоповерхівки у Києві, яка була пошкоджена внаслідок удару балістичною ракетою, у ніч проти середи, 13 грудня, прокоментували атаку країни-агресора.

Про це повідомляє Суспільне, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

"Треба, щоб кожна проста людина у Росії відчула те, що відчуває український народ майже два роки. І щоб не шкодували їх, і не щадили. Щоб вони на своїй шкурі відчули те, що відчуваємо ми", — сказала одна з мешканок.

За словами іншого киянина, у квартирі якого від удару вилетіли вікна, спочатку треба буде закрити вікно.

"Плівку наклеяти чи ще щось, щоб тепло зберігалось, а потім будемо думати про щось серйозніше", — сказав він.

У США деякі конгресмени готові відкласти канікули заради допомоги Україні, – WP

Деякі представники Конгресу США готові відкласти різдвяні канікули, щоб ухвалити фінансування допомоги Україні. Канікули починаються вже 14 грудня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Washington Post, інформує UAINFO.org.

За даними видання, деякі американські законодавці заявили, що Конгрес повинен залишитися у Вашингтоні наступного тижня, щоб продовжити обговорення угоди щодо України.

"Ми не повинні йти звідси, поки не з'ясуємо, як подолати наші розбіжності, щоб підтримати та продовжити наше фінансування для України", - сказав сенатор Майкл Беннет. 

Сенатор-демократ наголосив, що "час закінчується", а переговори стануть важчими, якщо конгресмени роз'їдуться на канікули.

Сенатор від Республіканської партії Мітт Ромні розкритикував президента США Джо Байдена за його "пасивність" у цьому питанні.

"Моя порада Білому дому така: президент взяв на себе зобов’язання перед Зеленським. Щоб виконати це зобов’язання, їм потрібно буде забезпечити безпеку кордону", - заявив він.

Додамо, що після 14 грудня обидві палати Конгресу США підуть на різдвяні канікули. Вони триватимуть близько місяця. У конгресі припускають, що ухвалити допомогу Україні до канікул не вдасться.

В Україні доступ до кордону буде за спецперепустками: що потрібно знати

Кабінет міністрів запровадив спеціальні дозволи для в'їзду в прикордонну смугу (до 5 км). Це не стосується тих, хто прямує на пункти пропуску або їде транзитом.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на постанову уряду від 7 грудня 2023 р. № 1292, інформує UAINFO.org.

Згідно з документом, громадяни України та іноземці в’їжджають, перебувають, проживають, проваджують роботи і пропускаються в прикордонну смугу з дозволу Державної прикордонної служби. Заяву для дозволу можна подати в паперовій або електронній форми.

Дозволи не потрібні для чиновників та співробітників спецслужб, а також для:

  • осіб, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою перетину державного кордону в пунктах пропуску;
  • водіїв вантажних автомобілів та супроводжуючих осіб, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою здійснення мультимодального перевезення;
  • осіб, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги, що рухаються автомобільним транспортом автомобільними дорогами загального користування державного значення, залізничним транспортом залізничними шляхами сполучення, частина яких проходить по ділянках місцевості, де встановлено прикордонну смугу, без виконання зупинок, виходу на залізничних станціях у прикордонній смузі.

 Крім того, уряд установив спеціальний прикордонний режим та заборонив вільний в’їзд, перебування, проживання, пересування осіб в межах 30-50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми, а вздовж лінії державного кордону з Російською Федерацією і Республікою Білорусь - шириною до 2 кілометрів.

У ГУР розповіли, як атака на податкову систему країни-агресора допоможе у покаранні злочинців 

Атака Головного управління розвідки Міноборони на Федеральну податкову систему Росії допоможе у притягненні воєнних злочинців до відповідальності та визначенні нових джерел фінансування агресії проти України.

Про це представник ГУР Андрій Юсов сказав у коментарі NV, інформує UAINFO.org.

Він назвав атаку на російську систему "дуже чутливим ударом для фіскальних органів РФ та для податкової служби".

"Це показує вразливість державних цифрових систем РФ і дало змогу отримати важливу і чутливу інформацію для українських Сил безпеки і оборони, яка буде використана в подальшій роботі насамперед і в протидії російській агресії - у визначенні і притягненні воєнних злочинців до відповідальності і у визначенні нових джерел, в тому числі фінансування російської агресії проти України. Тому так, це важлива і успішна операція", — сказав він.

Юсов зазначив, що поки не зрозуміло, який атака матиме вплив на країну-агресора у довгостроковій перспективі, але вона становить серйозні складнощі для поточної роботи.

Вчора стало відомо, що кіберфахівці ГУР атакували Федеральну податкову систему Росії та ІТ-компанію Office.ed-it.ru, яка обслуговувала податкову. Розвідники проникли в ключовий центральний сервер податкової та у понад 2300 її регіональних серверів по всій Росії і у Криму. Базу даних та її резервні копії (backup) повністю знищили.

Нацроумінг для абонентів "Київстар" відключили за запитом СБУ. Названо причину

Послугу національного роумінгу для абонентів "Київстар" відключили за запитом СБУ. Щоб уникнути перевантаження мереж інших операторів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Держспецзв'язку, інформує UAINFO.org.

"Для уникнення перевантаження мереж інших операторів, за запитом СБУ, Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій видав розпорядження про тимчасове блокування послуги національного роумінгу для абонентів "Київстар", - йдеться в повідомленні.

Збій у "Київстарі"

Масштабний збій у мережі мобільного оператора "Київстар" стався 12 грудня. Абоненти скаржаться на відсутність зв'язку, сайт компанії не працює. Преблеми фіксуються масово на всій території України.

При цьому користувачі "Київстару" не можуть підключитися до національного роумінгу. Це пов'язано з тим, що оператор не може надіслати інформацію про своїх абонентів через масштабний збій. При цьому, користувачі "Київстару" не можуть підключитися до нацроумінгу через складності з боку компанії. Крім того, вчора спостерігались технічні проблеми в роботі застосунків Vodafone і Lifecell.

"Не плач", "От ледащо", "Куплю, коли заслужиш": що не варто говорити дітям і чому

"Багато хочеш – мало отримаєш", "Не вмієш – не берись", "Будеш так поводитися, віддам у поліцію", "Сміх без причини…", – вислови, які більшість з нас пам’ятають з дитинства і приносять далі – вже своїм дітям. Психологи стверджують, ці та деякі інші звичні нам вислови є шкідливими й подеколи руйнівними, адже програмують дитину на невдачу, позбавляють упевненості, викривлюють подальше сприйняття світу й людей, вішають ярлики, яким непросто протидіяти в майбутньому.

І хоча кожний досвід виховання індивідуальний, фахівці наголошують: дітям потрібно дозволяти проявляти емоції, зокрема й негативні. А ще - шкідливо порівнювати своїх дітей з іншими, навіть задля мотивації. Деякі популярні вислови, зокрема й пов’язані з війною, можуть знецінювати дитячі страхи та переживання, а таким чином і відчуття власної важливості.

Як не нашкодити становленню дитини як особистості та яких фраз краще уникати й чому, пояснює психологиня фонду "Голоси дітей" Олена Іванова, пише ТСН,  інформує UAINFO.org.

Заборона емоцій: "Не плач!"

Дорослі часто не витримують дитячих емоцій, істерик, сліз та криків. Нам важко впоратися з власними емоціями, які виникають через дитячий неслух. Тож здається простішим заборонити дитині виражати емоції замість того, щоб допомогти їй опанувати свій стан та обговорити його причину. Наприклад, заборону на емоції через порівняння транслює фраза: "Ось Сашко спокійно йде до садочка, а ти вередуєш".

Часто до заборони емоцій ще може додаватися залякування, наприклад: "Не кричи, бо сусіди викличуть поліцію", або "Не роби цього, бо я зателефоную до поліції", "Будеш погано поводитись – віддам до дитбудинку". Тоді в дитини руйнується відчуття безпеки її світу.

До того ж дитина має розуміти, що завданням усіх соціальних структур, зокрема поліції, є захист. Коли нею лякають - розуміння цієї функції руйнується. Тоді дитині здається неможливою опція звернутися за допомогою бо, нібито, всі дорослі небезпечні. І тоді, коли дитина могла би за потреби попросити допомоги, вона цього не зробить, бо боятиметься.

Шон Пенн, Imagine Dragons і С215. Фільми, кліпи і книги, які у 2023 році небайдужі світові зірки присвятили Україні

Як і попередній рік, 2023-й також проходить під знаком України, прикро лише, що приводом для цього є жорстока війна, яку проти нашої країни розв’язала Росія.

Підбиваючи підсумки 2023 року, NV зібрав важливі випадки, коли про Україну на весь світ висловлювались не українці, а іноземці, авторитетні у своїх галузях — знімали фільми, випускали кліп, малювали мурали, випускали книжки тощо. Пропонуємо пригадати найцікавіші з таких висловлювань, які також вплинули на позитивне, співчутливе і захопливе ставлення до України за її межами, інформує UAINFO.org

1. Документальний фільм Суперсила, режисер Шон Пенн

У лютому 2023-го на Міжнародному Берлінському кінофестивалі у позаконкурсній програмі відбулась прем'єра документального фільму Суперсила (Superpower) американського актора і режисера Шона Пенна та продюсера Аарона Кауфмана. Вони задумали зняти фільм про Україну та українських військових ще в жовтні 2021 року, і застали повномасштабне вторгнення РФ в Україну в Києві. Відтоді знімальна група фільму відвідала Україну сім разів.

У стрічці Шон Пенн пояснює, як опинився в Україні у перший день війни і що тоді побачив у столиці, як на кілька хвилин зустрівся з президентом України Зеленським, яким чином йому вдалося евкуюватись, і що побачив, коли повернувся до України вже навесні, після того, як українські війська звільнили Київську, Чернігівську і Сумську області.

Війна в Україні вразила Шона Пенна, одразу після евакуації зі столиці, яку намагалися захопити війська РФ, актор взявся за поширення інформації про війну, ставши потужним голосом України в світі, збирав допомогу для українців за допомогою свого благодійного фонду, а також вирішив дознімати фільм.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини