MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 22 грудня 2023

86 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 22 грудня.

Воєнна мета Путіна в Україні вже недосяжна, – генсек НАТО

Росія більше не може досягти своїх військових цілей в Україні, незважаючи на значні військові зусилля. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Spiegel, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Він нагадав, що метою вторгнення за наказом президента РФ Володимира Путіна було перешкодити просуванню України до НАТО та Європейського Союзу. При цьому після майже двох років війни Україна зараз ближча до НАТО та ЄС, ніж будь-коли.

Столтенберг також зазначив, що Росія платить надзвичайно високу ціну за свою війну. Так, країна вже втратила сотні літаків і тисячі танків, а понад 300 000 солдатів були вбиті або поранені. До того ж унаслідок війни зросла інфляція та впав рівень життя. Росія також перебуває в більшій політичній ізоляції, ніж раніше.

Водночас генсек НАТО застеріг від сподівань на швидке припинення війни, з огляду на розвиток подій, і від віри в те, що Путін змінить курс після його очікуваного переобрання 17 березня."У нас немає ознак того, що Путін змінить свої цілі та свою політику. Він продовжить намагатися зайняти більше територій", - сказав Столтенберг.

На його думку, це означає, що НАТО і 31 держава-член повинні продовжувати рішуче підтримувати Україну.

Нідерланди підготують перші 18 винищувачів F-16 до відправки в Україну, – Рютте

Уряд Нідерландів прийняв рішення щодо підготовки перших 18 винищувачів F-16 до передачі Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Twitter-акаунт прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, інформує UAINFO.org.

Як розповів Рютте, зранку він провів переговори з президентом Володимиром Зеленським. Серед основних питань було рішення Євроради розпочати переговори щодо інтеграції України до Європейського союзу.

"Я вражений прогресом, досягнутим Україною, і Нідерланди готові допомагати Україні, оскільки вона продовжує працювати над реформами, яких вимагає процес вступу", - заявив прем'єр та додав, що Амстердам докладе усіх зусиль, аби досягти домовленості про фінансову підтримку України з боку ЄС під час засідання в лютому 2024 року.

У тому ж числі Рютте повідомив президенту про рішення уряду Нідерландів щодо підготовки перших винищувачів F-16 для передачі Україні.

"Окрім дозволу на експорт, для того, щоб поставка відбулася, необхідно виконати низку інших критеріїв, включаючи вимоги до персоналу та інфраструктури. Це рішення підтверджує незмінну відданість Нідерландів наданню Україні підтримки, необхідної для реагування на триваючу російську агресію", - додав Рютте.

На 500 бійців наступали 15 000 ворогів: комбат розповів, як РФ протиснула фланги в районі Авдіївки 

Російським військам у лютому-березні вдалося піхотою протиснути фланги навколо Авдіївки. Ворог кинув туди багато живої сили та засобів, а українські війська не встигали відновлюватися, зазнаючи втрат.

Про це командир 2-го механізованого батальйону Окремої президентської бригади ЗСУ Ігор Губаренко розповів у інтерв’ю виданню "Українська правда". Його батальйон майже рік тримає оборону на північному фланзі Авдіївського напрямку інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

Наступ на Авдіївку – як росіяни змогли протиснути фланги

Губаренко пояснив, як у лютому-березні 2023 року окупантам вдалося протиснути фланги на Авдіївці і сформувати "клешні" для подальшого оточення міста.

"У них пройшла мобілізація. До того ж вони теж навчаються, там не аборигени служать. Точніше, аборигени йдуть м'ясом у піхоті, а кадрових офіцерів вони бережуть і навчають. Вони утримали важливі для себе рубежі, підготували особовий склад, накопичили сили, засоби, перекинули резерви і пішли на прорив", – розповів комбат.

Тобто росіяни продавили фланги великою кількістю піхоти: на один український батальйон наступали три ворожі бригади.

"Ми прораховували різні маршрути висування піхоти, її кількість. Уся піхота, яка на нас йшла, була знищена. Але ми не очікували… За всіма канонами, на одного піхотинця, що обороняється, має наступати п'ятеро. А якщо порахувати, то в нас на один батальйон наступало три бригади", – пояснив Губаренко.

Він уточнив, що на 500 українських бійців наступали приблизно 10-15 тис. російських окупантів. 

Права рука Путіна. WSJ дізналося роль Патрушева у загибелі Пригожина

Загибель колишнього ватажка ПВК "Вагнера" Євгенія Пригожина могла бути вбивством, спланованим у Кремлі. Ймовірно, до його організації міг бути причетний секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Wall Street Journal, інформує UAINFO.org.

Видання з посиланням на представників західних спецслужб та колишнього офіцера російської розвідки зазначає, що Патрушев ще влітку 2022 року почав попереджати російського диктатора Володимира Путіна про зростаючий вплив Пригожина. Тоді Путін пропустив повз вуха попередження, зокрема, через роль"вагнерівців" у війні проти України.

Колишній офіцер російської розвідки стверджує, що все змінилося у жовтні 2022 року. Тоді Пригожин подзвонив Путіну і нібито у грубій формі поскаржився на нестачу снарядів. Цю розмову чув Патрушев, який потім переконав диктатора, що Пригожин став небезпечним і перестав шанувати авторитет Кремля.

WSJ заявляє, що до грудня 2022 року стало ясно, що Патрушев переміг. Путін ігнорував публічні заяви Пригожина, а також його дзвінки.

За даними видання, коли Пригожин підняв бунт, Патрушев взяв ситуацію у свої руки. Він став на оборону Кремля, дзвонив офіцерам, лояльним до "Вагнера", аби ті переконали Пригожина зупинитися. Сам Пригожин, як зазначає WSJ, дзвінки з Кремля ігнорував.

Патрушев також зателефонував до Олександра Лукашенка та президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва у спробі знайти посередників. За інформацією джерел видання, Казахстан був страховкою у разі найгіршого сценарію, якщо російська армія не зможе зупинити бунт. Очікувалося, що Казахстан мав направити свої сили, але Токаєв відмовив.

Путін фактично визнав свої втрати в понад 300 тис. осіб: Романенко вказав на нюанс із чисельністю військ РФ в Україні

Під час "прямої лінії" 14 грудня російський диктатор Володимир Путін озвучив чисельність військ РФ, які перебувають в Україні, в 617 тисяч. Раніше з його вуст звучала зовсім інша цифра – 440 тисяч, і саме вона, ймовірно, є ближчою до реальності.

Водночас кремлівський лідер, який у такий спосіб намагався піднести "могутність" своєї армії в очах росіян, фактично визнав втрати в понад 300 тисяч. Про це в інтерв’ю OBOZ.UA вказав генерал-лейтенант Ігор Романенко – заступник начальника Генштабу ЗСУ в 2006-2010 роках, інформує UAINFO.org.

Він наголосив, що загалом варто критично ставитися до всього того, що говорить глава РФ, котрий є частиною пропагандистської інформаційної системи, яку сам і створив.

"На мою думку, цим він намагається показати своїм громадянам, і не тільки, наскільки вони потужні, скільки людей можуть заводити в Україну. А людей справді чимало. Ми це бачимо за інформацією, що надходить з лінії фронту", – зауважив співрозмовник.

Військовий експерт каже, що Росія дійсно має великі резерви, які вона завела на різні ділянки фронту, фактично по всій лінії – від Харкова до Херсона, де вони продовжують діяти. 

Інша річ – ступінь підготовленості цих резервів. Ворог зробив висновки з першого року війни та намагається проводити мобіків через навчальні центри. Проте в лавах ЗС РФ все одно існує величезна різниця між підготовленими зеками, частково мобілізованими, які встигли багато чого навчитися і залишилися живими, і так званими елітними частинами, до яких відносяться морська піхота, повітрянодесантні війська тощо.

Схеми": Президент "Енергоатому" оселився в будинку за 7 млн грн, який начебто купила його теща. ВІДЕО

Теща президента державного підприємства "НАЕК Енергоатом" Петра Котіна придбала будинок та землю під Києвом влітку 2023 року за 7 млн грн. Наразі у будинку мешкає сам Котін із родиною

Про це повідомляють розслідувачі проєкту "Схеми", інформує UAINFO.org з посиланням на Еспресо

70-річна теща голови Енергоатома Котіна, офіційно не маючи власних доходів відповідного розміру, влітку 2023 року стала власницею двоповерхового будинку площею 288 м кв та землі під ним, з виходом до озера.

Згідно з договором  купівлі-продажу, будинок та земля під ним обійшлися тещі Котіна майже у 7 млн грн: 6,5 млн грн за дім і 350 тис. грн за землю.

У цьому ж населеному пункті подібний маєток трохи більшою площею, але без виходу до води, влітку 2023 року виставляли на продаж за $350 тис. (понад 13 млн грн).

Журналістам вдалось встановити цей будинок за допомогою відкритого публічного акаунту в соцмережі доньки президента Енергоатома. Згідно з усіма даними, у будинку мешкає Петро Котін з сім’єю.

Також розслідувачі зафіксували, як службова автівка Котіна заїжджає на територію маєтку.

У листопаді на території цього будинку журналісти фіксували заходи з підготовки до зимового періоду.

Теща Котіна також володіє трьома земельними ділянками в іншому елітному селі у Київській області. Земля огороджена парканом і має вихід до води.

Згідно з договорами купівлі-продажу, які здобули журналісти "Схем", теща Котіна придбала всі три земельні ділянки в один день – 2-го березня 2021 року. Усього за цю нерухомість вона заплатила тоді близько $40 тис.

Підрядник заволодів майже 200 тис. грн під час відбудови гімназії в Бучанському районі, – прокурори

Слідчі повідомили про підозру підприємцю, який заволодів майже 200 тис. грн коштів благодійної організації під час відбудови гімназії в Бучанському районі.   

Про це повідомляє Київська обласна прокуратура, інформує UAINFO.org з посиланням на Еспресо

Зазначається, що підприємець та благодійна організація уклали договір на проведення відновлювальних ремонтних робіт будівлі гімназії в Бучанському районі. Вказаний навчальний заклад був пошкоджений внаслідок бойових дій.

"З метою заволодіння частиною коштів благодійної організації, підозрюваний завищив в офіційних документах обсяги виконаних робіт та використаних матеріалів. На їх підставі на рахунок підприємця організація перерахувала кошти", - йдеться у повідомленні.

Прокурори додають, що підрядник заволодів майже 200 тис. грн. Йому повідомлено про підозру за фактом заволодіння чужим майном (ч. 4 ст. 191 КК України).

"Лютий я не люблю за те..." Ірина Білик переспівала свій легендарний хіт, тепер "Сніг" звучить українською. ВІДЕО 

Українська співачка Ірина Білик переспівала хіт 2003 року "Снег". Тепер він називається "Сніг", звучить українською і отримав нові глибші і болючіші сенси.

Пісня "Сніг", яка у 2004 році увійшла до альбом Ірини Білик "Любов яд", отримала нове звучання і нові сенси після того, як співачка переклала її українською мовою, інформує UAINFO.org.

"Я знала, що пісня "Сніг" має продовжувати жити. І небесне провидіння надіслало мені нові слова! В мене виникли настільки сильні емоції, що я знову й знову слухаю оновлену версію легендарної та всіма улюбленої пісні. Бажаю і вам відчути все те, що зараз відчуваю я", — коментує реліз Ірина Білик.

Зараз в кінці 2023 року пісня в українському варіанті сприймається зовсім інакше, і відносить слухачів у лютий 2022 року, який назавжди змінив життя мільйонів українців.

"Лютий я не люблю за те, що назавжди забрав тебе", — цей рядок віддається особливий болем.

 

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини