MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 26 грудня 2023

260 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 26 грудня.

У Криму знищено великий десантний корабель "Новочеркаськ" — Повітряні сили. ВІДЕО

У Повітряних силах повідомили, що сили оборони України знищили в порту окупованої Феодосії великий десантний корабель "Новочеркаськ".

Про це йдеться у повідомленні командувача Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Миколи Олещука, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

"А флоту на Росії стає все менше! Цього разу услід за флагманом ЧФ РФ – крейсером "Москва", прямує великий десантний корабель "Новочеркаськ", - йдеться у повідомленні.

Крім того, командувач подякував пілотам повітряних сил та усім причетним за проведену філігранну роботу.

Зазначимо, що опозиційні кримські ЗМІ повідомляють, що було знищено судно, яке привезло до окупованого півострова боєприпаси з Ірану. 

Чим ЗСУ уразили великий десантний корабель ворога "Новочеркаськ": з'явилися подробиці

Десантний корабель Чорноморського флоту РФ "Новочеркаськ" у порту Феодосії атакувала тактична авіація Повітряних сил Збройних сил України за допомогою крилатих ракет. Це судно перевозило "Шахеди" з Ірану.

Удару було завдано близько 2:30 в ніч на 26 грудня. Про це йдеться в повідомленні Повітряних сил ЗСУ, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA

"Близько 2:30 26 грудня тактична авіація Повітряних сил атакувала крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ "Новочеркаськ" у районі Феодосії. Результат – "на ліцо"! Тримаймо море! Разом – до перемоги!" – інформували у відомстві.

"Новочеркаськ" був побудований на верфі в польському Гданську, спущений на воду 17 квітня 1987 року. Став на озброєння ЧФ ВМФ СРСР 30 листопада того ж року.

Призначений для висадки морського десанту на необладнане узбережжя та перекидання морем військ та вантажів, зокрема бронетехніки, включаючи танки. Спочатку мав бортовий номер 108, а з 1 травня 1989 його змінили на 142.

"Спланована операція": Ігнат прокоментував удар по кораблю "Новочеркаськ"

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат розповів, що великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ "Новочеркаськ" був знищений у Криму внаслідок удару пілотів тактичної авіації ПС.  

Про це він сказав в ефірі телемарафону, передає ТСН, інформує UAINFO.org

"Спланована операція і Збройними силами, і іншими силовими структурами", - зазначив він. 

Ігнат також додав, що на "Новочеркаську", ймовірно був потужний боєкомплект.

"Який саме він був – може оголосять пізніше. Але робота зроблена колосальна. Великий десантний корабель поповнив той флот, який очолив зараз крейсер "Москва", - резюмував речник Повітряних сил.

Генштаб ЗСУ спростував фейк про "108 загиблих військових" біля Авдіївки 

Генштаб ЗСУ спростував інформацію про нібито 108 загиблих українських військових в одній із бригад на Авдіївському напрямку в Донецькій області, яку опублікували в соцмережах, інформує UAINFO.org

У понеділок, 25 грудня, у Мережі почали поширювати скриншот допису політолога Віталія Бали. У ньому він стверджував, що в одній із бригад біля Авдіївки нібито вирішили "відпустити захисників і захисниць на сім днів додому на різдвяні свята", написавши, що йдеться про "108 бійців".

Бала заявив, що вони нібито "не доїхали до родин на свята" і "сім'ям прийде горе".

Згодом Генштаб заперечив ці дані, закликавши перевіряти інформацію перед оприлюдненням.

"Інформація в соцмережах про начебто 108 загиблих в одній із бригад на Авдіївському напрямку напередодні Різдва — фейк", — наголосили військові.

До 200 тисяч або тюрма. Які штрафи і покарання "світять" за ухилення від мобілізації

В Україні найближчим часом мають намір посилити відповідальність за ухилення від мобілізації та інші військові правопорушення.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на проєкт закону №10379, що опублікований на сайті Верховної Ради, інформує UAINFO.org.

Що саме зміниться і на скільки це вдарить по кишенях ухилянтів

Кабмін пропонує внести зміни до Адміністративного та Кримінального кодексів і, зокрема, значно збільшити штрафи за військові правопорушення.

Так, за порушення правил військового обліку (наприклад, за ухилення від постановки на облік) пропонується збільшити штраф у розмірі від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 17 000 грн). Зараз сума штрафу становить 3 400-5 100 грн.

За порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію пересічних громадян будуть штрафувати на суму від 25 500 до 34 000 грн, а посадовцям "світитиме" від 34 000 до 85 000 грн.

Варто зазначити, що за порушення цього самого законодавства в особливий період штраф сягатиме від 34 000 до 51 000 грн для громадян та від 153 000 до 204 000 грн для посадовців.

Феномен Безуглої: політолог розповів, чому її не покарають 

Під кінець року в українському суспільстві відбуваються величезні викиди емоцій. Але напруга, яка накопичилася, вивільняється в агресивний спосіб. І це – помилка. 

Одна з яскравих ситуацій – запекла "боротьба" однієї народної депутатки з головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним. Важко сказати, чи хтось давав Мар’яні Безуглій доручення чи якісь поради щодо цієї "боротьби", але ті, хто знайомий із Безуглою, розповідають, як вона періодично приїжджала на фронт та повчала генералів, як їм воювати. А за кордоном могла дозволити собі загнати міністра оборони сусідньої країни в глухий кут - в прямому сенсі цього слова - і ставити йому якісь конкретні вимоги. Такий у неї стиль спілкування. Цілком ймовірно, вона могла відчути критичні настрої – певне роздратування, незадоволення, які існують стосовно Залужного, і проявити ініціативу: показати, яка вона бойова. Настільки, що може, заради президента, "скинути" Залужного, пише  для УНІАН голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, інформує UAINFO.org.

Проте, в результаті, через свою агресивність вона створила лише проблеми. Безугла збурила громадську думку, дала приводи для розмов про "розколи" у владі, ба навіть західні ЗМІ цю ситуацію обговорюють вже кілька тижнів.

Але, попри те, що в Офісі президента не могли зрадіти негативній реакції  суспільства на випади проти Залужного, Безуглій за це цькування нічого не буде. Головним чином, тому, що вона своя, а відданих людей цінують (і неважливо де – чи в Порошенка, чи у Зеленського, чи в "ОПЗЖ"). Депутатці можуть дати сигнал, щоб трохи заспокоїлася і не так активно виступала з критикою, але карати не будуть. Це зрозуміло, адже, якщо покарати людину, яка віддано кинулась "на барикади" - нехай і переборщила – це буде поганим сигналом для інших відданих, які, у разі потреби, не будуть ризикувати. 

Загалом, потрібна гнучкіша система, адже ситуація, коли все намагається вирішувати Офіс президента, періодично дає збої та призводить до негативних наслідків. І в Офісі це мають зрозуміти: певний відрив влади від громадянського суспільства створює зайву напругу. 

Наразі всім треба заспокоїтися. Загострення військової ситуації, ризики чергового російського наступу, необхідність концентрації ресурсів, зокрема, і внаслідок бюджетних обмежень, які в нас обов’язково виникнуть, можливо, підштовхне нас до розуміння, що зараз - не час для внутрішніх конфліктів. Адже маємо складний етап війни, і нам (і на цьому етапі, і у війні) треба вистояти. Звісно, загрози не такі, як в лютому-березні 2022 року – ворог не під Києвом, але ризики великі, і нам треба припинити внутрішні чвари й працювати усім разом. 

Клопотенко розповів, як готував для Зеленської: прийшли чотири служби безпеки, два санепідемлікарі, беруть мазки 

Український шеф-кухар та переможець 5 сезону "МастерШеф" Євген Клопотенко разом з першою леді України Оленою Зеленською розробляв нове шкільне меню. Кожну страву ретельно перевіряли, адже їх мала куштувати дружина Президента Володимира Зеленського.

Клопотенко розповів у YouTube-проєкті ТСН "Наодинці" про не дуже приємні процеси, через які довелося пройти, розробляючи страви. Їжу на експертизу брали два санепідемлікарі. Окрім них, були також присутні чотири служби безпеки. Зокрема, шеф-кухар також розповів про стосунки із першою леді, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Для Олени [Зеленської – ред.] я готував лише, коли ми дегустували шкільне меню. Бо навіть, коли готуєш шкільне меню, приходять чотири служби безпеки, два санепідемлікарі з Держспоживслужби, беруть мазки... Ти не можеш просто людей погодувати", – поділився шеф-кухар.

Також він зазначив, що під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, цей процес ще більше ускладнився. Раніше їжу ретельно перевіряли, а нині взагалі не приймають.

"Зараз під час повномасштабного вторгнення я навіть подарунок не зміг передати. Не приймають. Баночку варення, яка в мене вісім років стоїть, бо остання банка варення із моєї партії, яку я останню зварив, я їй подарував. Вони сказали, що не передадуть, бо не можна. Вдруг там якась отрута чи ще щось. Такі правила", – розповів Клопотенко.

Хоч Євген не часто спілкується з Оленою Зеленською, але вважає її чудовою людиною. Іноді вони зустрічаються на форумах і лише там розмовляють. Зокрема, Клопотенко похвалився, що постійно обіймається із першою леді.

Вчила студентів лікувати грязями, "російською банею" і парафіном: в Івано-Франківську покарали викладачку-фанатку СРСР  

Дисциплінарна комісія завершила перевірку в Івано-Франківському національному медичному університеті щодо достовірності фактів, що викладачка дисципліни "Фізична реабілітація при коморбідній патології" використовувала російськомовну літературу, нібито вихваляла Радянський Союз та вчила лікувати студентів грязями та "російською банею". За рішенням комісії педагогиню рекомендовано відсторонити від проведення лекцій та оголосити догану.

Рішення опублікували на офіційному сайті ІФНМУ, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA.

Там також додали й інші рекомендації. Зокрема, оновити навчальну літературу та програму з зазначеної дисципліни, заборонити використання неактуальної, збільшити тематику предметів з включенням тем, що відповідають принципам доказової реабілітації, та провести виховну роботу з іншими викладачами щодо виховання молоді в дусі патріотизму.

"Рекомендовано відсторонити асистентку від викладання навчальних дисциплін на ОПП "Фізична терапія, ерготерапія" у зв’язку із невідповідністю Ліцензійним умовам та притягнути до дисциплінарної відповідальності з оголошенням догани", – зазначено у рішенні комісії.

Під час перевірки були детально вивчені всі факти. Зокрема перевірені підручники, якими користувалась викладачка. У них знайшли посилання на російськомовну літературу, що йде врозріз з освітнім законодавством України. Педагогиня у письмовому поясненні зазначила, що навчальну літературу 1984 року використовувала для демонстрації, а не як рекомендація для підготовки до практичних занять.

Диплом, на який також нарікали студенти, отриманий викладачкою у Москві у 2015 році, на момент проведення розслідування не виявили.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини