MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 5 лютого 2024

96 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 5 лютого.

Росіяни активізували атаки у напрямку Часового Яру: карти ISW

Російські війська просунулися на п'ять-сім кілометрів ближче до Часового Яру за невстановлений період часу, нещодавно просунулися вздовж на схід від Авдіївки. Також нещодавно трохи просунулися на північний захід від Мар'їнки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org.

Операція №1 - Луганська область

Позиційні бої тривали вздовж лінії Куп'янськ-Кременна 4 лютого та не призвели до підтверджених змін на полі бою. Російські війська продовжували наступальні операції на північний схід від Куп'янська в районі Синьківки та Іванівки та на південний схід від Куп'янська в Табаївці та її околицях.

Позиційні бої також тривали:

  • на північний захід від Кремінної в районі Макіївки;
  • на захід від Кремінної в районі Тернів, Торського та Ямполівки;
  • на південний захід від Кремінної в районі Діброви;
  • на південь від Кремінної в районі Серебрянського лісництва та Білогорівки.

Російський військовий блогер заявив, що російські війська здійснили "серйозний прорив до українського пункту матеріально-технічного забезпечення" у напрямку Тернів і захопили невказані висоти навколо Крохмального (на південний схід від Куп'янська) за останній тиждень і що контроль над Табаївкою залишається спростовуваним.

Наєв розповів особливості російських ДРГ, які намагаються прорвати кордон України

Російські ДРГ постійно намагаються прорвати кордон України, діючи у прикордонні Сумської, Чернігівської та у Богодухівському районі Харківської області. Ворожі групи диверсантів мають гарну підготовку та свої особливості.

Про це заявив командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв, пише РБК-Україна з посиланням на його коментар в ефірі телемарафону, інформує UAINFO.org.

"Склад ДРГ 10-12 людей. Всі ці ДРГ зі складу спецоперацій РФ, а також ГРУ Генштабу РФ. Слід розуміти, що це офіцерські групи, мають добру підготовку. Їх мета діяти лише у прикордонні. Це невелика зона, декілька кілометрів вздовж державного кордону протягом 1000 км. І вони намагатимуться вчиняти терористичні дії проти цивільного населення або військовослужбовців", - констатував він.

Тому, за словами генерала, цивільним громадянам слід розуміти, що держкордон у Чернігівській, Сумській та Богодухівському районі Харківської області - це лінія бойового зіткнення, там небезпечно.

Зеленський оцінив наслідки можливого обрання Трампа президентом США

Президент України Володимир Зеленський оцінив наслідки можливого обрання Дональда Трампа на другий термін президента в Сполучених Штатах Америки. Про це глава держави сказав в інтерв'ю італійському телеканалу RAI, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Зокрема, у президента України запитали, якщо в США на виборах президента буде проголосовано за Дональда Трампа, чи має він побоювання, що може відбутися крок назад та зміниться рівень допомоги для України.

Зеленський висловив надію, що можливі зміни влади в США не вплинуть на підтримку України.

"Ми з вами живемо в такій сучасності, на жаль, де кожного дня є якісь зміни. І ми повинні розуміти, що всередині держави, коли відбуваються вибори, чи то Європи, чи то Сполучені Штати, ми не маємо впливу на це. І це правильно. Це питання всередині тих чи інших держав. І ми повинні знаходити можливості працювати разом. В час війни це для нас може бути вирішальними, якщо буде послаблення допомоги з боку Сполучених Штатів. Я б хотів би вірити і сподіватися, якщо будуть зміни в керівництві держави, Сполучених Штатів, що це не буде мати вплив", - сказав глава держави.

Дипломат прокоментував заяву Анджея Дуди про невпевненість у поверненні Криму до України

Емоційною обмовкою, що не повинна вплинути на дружні відносини між Україною та Польщею назвав дипломат, міністр закордонних справ України (2007-2009 рр.) Володимир Огризко суперечливе висловлювання про Крим президента Польщі Анджея Дуди.

Про це дипломат, керівник Центру дослідження Росії Володимир Огризко сказав у вечірньому ефірі "Еспресо", передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Огризко назвав сумніви польського президента та заяву щодо деокупації Криму емоційною обмовкою, яка не повинна вплинути на дружні відносини між двома країнами. Він також розповів, як Україна може діяти, щоб повернути Крим

Він висловив думку, що це типовий випадок так званого "ляпсуса лінгве", тобто обмовки.

"Він власне ж після того фактично сам себе дезавуював і сказав, що насправді Україна повинна перемагати й так далі. Мабуть, все-таки справді емоційний хід, емоційна помилка, яка не повинна впливати на відносини двох президентів двох країн", - пояснив дипломат.

Щодо Криму Огризко зауважив, що від теперішньої точки на лівому березі до адмінкордону з Кримом - 60 км.

ЗСУ ударом по Лисичанську ліквідували "міністра НС" окупантів: спливли подробиці

Окупаційний керівник "МНС ЛНР" Олексій Потелещенко 3 лютого був ліквідований внаслідок удару ЗСУ по окупованому Лисичанську Луганської області.

Про це заявили російські пропагандистські ЗМІ, посилаючись на "представника відомства". Окупаційний голова "ЛНР" Леонід Пасічник підтвердив смерть "міністра", інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA

Пропагандисти стверджують, що ЗСУ завдали удару по пекарні в окупованому місті, через що нібито загинули 28 людей, ще 10 постраждали.

Пасічник запевняє, що в будівлі нібито перебували "мирні жителі", однак у Лисичанській міській військовій адміністрації розповіли, що пекарня використовувалася окупантами і була відкрита вже після захоплення міста. Там випікали хліб для військових ЗС РФ на фронті та збирали наради загарбників. 

Ігнат про пілотів F-16: В Україні вони зіткнуться з викликами, яких не мали їхні інструктори 

Українські пілоти продовжують освоювати літаки F-16 у повітрі, повідомив в ефірі телемарафону спікер Повітряних сил Юрій Ігнат, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

"Потрібно розуміти, що вони зіткнуться в Україні з тими викликами, з якими навіть їхні інструктори не дуже стикалися у своїй професійній бойовій діяльності. Це перехоплення таких цілей як шахеди, крилаті ракети. Цьому можна вчитися там, із західними інструкторами. І той досвід, який вони здобудуть там, вони на практиці вже будуть застосовувати в Україні. Навчання проходить за планом, відповідно до тих графіків, які були погоджені з нашими західними партнерами", – заявив Ігнат.

У спікера запитали, чи мають українські пілоти мовні проблеми під час роботи з інструкторами, на що Ігнат відповів: "Пілоти поїхали на навчання зі знанням мови – це був один із критеріїв для пілотів. Це була професійність, бойова підготовка, бойовий досвід, навченність і знання англійської мови для того, щоб швидко освоювати матеріал. Пілоти почуваються добре, пілоти навчаються, освоюють літаки вже в повітрі". 

Найкраща реклама західної зброї: знищення А-50 у зв’язці з Іл-22 було першим в історії, – Ігнат

Повітряні сили ЗСУ першими в історії знищили літак далекого радіолокаційного виявлення та управління у зв’язці з Іл-22.

Про це заявив речник ПС ЗСУ у інтерв’ю Центру протидії дезінформації, коментуючи успішну операцію українських військових зі збиття А-50 14 січня, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

За його словами, кращої реклами західної зброї годі й чекати.

"Знищення А-50 ще й у придачу з Іл-22, який у зв’язці працює — це вперше в історії такий літак був знищений. Західний світ аплодує", — наголосив Ігнат.

Він також зазначив, що подібна операція - це серйозний іміджевий удар по режиму президента РФ Володимира Путіна.

Жителям Києва приготуватись: тарифи на воду хочуть суттєво підвищити

ПРАТ  "Київводоканал" пропонує Нацкомісії, що забезпечує регулювання в галузі енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП) двічі протягом трьох місяців підвищити тарифи на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Зокрема, з 1 квітня 2024 року тариф на централізоване водопостачання побутовим споживачам хочуть встановити на рівні 17,57 грн за 1 куб. м (без ПДВ), а на централізоване водовідведення – 16,41 грн (без ПДВ). Разом виходить 33,98 грн за 1 куб. м (без ПДВ), або 40,78 з ПДВ.

Водночас з 1 липня 2024 року тариф на централізоване водопостачання хочуть підняти до 21,42 грн за 1 куб. м (без ПДВ), на централізоване водовідведення – 17,66 грн (без ПДВ). Разом виходить 39,08 грн (без ПДВ), або 46,9 грн з ПДВ.

У "Київводоканалі" вказують на зменшення обсягів реалізації обсягів централізованого водопостачання та водовідведення, ріст витрат на електроенергію, реагенти, пально-мастильні матеріали.

НКРЕКП планує провести відкритті слухання щодо вказаної постановити 6 лютого.

alyona alyona і Jerry Heil відповіли на закиди, що нечесно перемогли у нацвідборі на "Євробачення"

Дует українських співачок alyona alyona та Jerry Heil прокоментували свою перемогу в Національному відборі на "Євробачення-2024".

Виконавиці з'явилися у студії "Сніданку з 1+1", де зізнались, що планують змінювати у номері, а також відповіли на закиди, що нечесно посіли перше місце, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

Так, артистки після виступу у фіналі нацвідбору отримали деякі зауваження від членів журі. Зокрема, їм порадили попрацювати над взаємодією на сцені, а також зробити номер більш світлим. Jerry Heil наголосила, що вони обов'язкового дослухаються до всіх порад та до виступу на головній сцені "Євробачення" ще будуть удосконалюватися.

"Звісно, ми будемо дослухатися до порад. Ми з Альоною насправді хотіли, щоб цей номер мав світліший вигляд. Але у нашому номері в роботі зійшлося дуже багато команд і вирішувати такою величезною кількістю людей швидко – це складно. Тому ти покладаєшся вже на продюсера проєкту. Ми дослухалися і зробили так, як нас попросили. Тепер ми ще раз переконалися в своїй позиції", - прокоментувала артистка.

До речі, не минулося цьогоріч і без скандалів. Співак MELOVIN, який посів третє місця, заговорив про фальсифікацію голосів. За його словами, артистки нібито заплатили чимало коштів, аби перемогти. alyona alyona дала чітко зрозуміти, що такого не було. За словами виконавиці, на це потрібно було витратити чимало коштів, яких у них просто немає.

"Я ризикую". Тіна Кароль висловилася про свій виступ без макіяжу і концертного вбрання в ефірі нацвідбору на "Євробачення 2024". ВІДЕО

Українська співачка Тіна Кароль висловилася про свій виступ без макіяжу і концертного вбрання в ефірі нацвідбору на "Євробачення 2024".

У суботу, 3 лютого представниця України на Євробаченні 2006 стала запрошеною гостею нацвідбору і виступила з новою піснею "Троянди". Кароль вийшла на сцену без макіяжу та розкішного концертного вбрання, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Співачка представила відео, зняте за лаштунками нацвідбору, в якому прокоментувала свій незвичайний виступ. Кароль повідомила, що навмисно відмовилася від звичного образу поп-діви і сконцентрувала всю увагу тільки на вокалі та глибокому сенсі пісні.

"Ламаємо стереотипи. Це наше життєве кредо – пропонувати іншу реальність. Концепція номера – без макіяжу і концертного вбрання, тільки музика і суть. Це і є творчість. Без спецефекту захотілося виступити і присвятити цей виступ нашим емоціям, які ми переживаємо, вони всі різні, але вони однаково, як у лютому, – сумні й інколи занадто меланхолійні", – повідомила вона.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини