MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 1 березня 2024

90 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 1 березня. 

Україна та Нідерланди підписали угоду про гарантії безпеки: що вона передбачає 

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підписали двосторонню безпекову угоду між Києвом та Амстердамом.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу Офісу президента, інформує UAINFO.org.

Під час зустрічі у Харкові Зеленський та Рютте провели переговори у вузькому, розширеному форматі й форматі засідання військового кабінету. Зокрема було підписано угоду про співробітництво у сфері безпеки між країнами.

Що передбачає угода

Угода закріплює рішення Амстердаму продовжувати співпрацювати з метою подальшого надання та розширення допомоги Україні в захисті від російської агресії стільки, скільки буде необхідно.

Документ діятиме протягом десяти років з дати підписання.

Зокрема зафіксовано надання з боку Нідерландів військової допомоги на 2 млрд євро у 2024-му й продовження підтримки протягом наступних 10 років.

Росія заявила про готовність передати тіла загиблих у катастрофі Іл-76: Україна відреагувала 

В Росії заявили, про готовність передати Україні тіла загиблих українських військових, які начебто загинули під час авіакатастрофи військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області 24 січня.

Про це у п’ятницю, 1 березня, заявила російська омбудсмен Тетяна Москалькова, повідомляє російська пропагандистська агенція РИА Новости, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

"Для цього все необхідне з точки зору процедури є <...> Тіла можуть бути передані згідно з процедурами, які існують", — російська омбудсмен.

Москалькова також заявила, що перебуває в контакті з Києвом у справі щодо авіакатастрофи, а українська сторона, за її словами, цікавилася можливістю передачі тіл.

Інформація про готовність РФ передати Україні тіла загиблих в авіакатастрофі Іл-76 є спекуляцією. Про це заявив  уповноваженим з прав людини в Україні Дмитро Лубінець.

"Вчергове російська сторона починає спекулювати на темі падіння Іл-76. Але й досі на мою вимогу Росія не передала офіційних списків, не підтвердила факт, не надала доступ міжнародним організаціям до місця трагедії", – зазначив Лубінець.

Він також наголосив, що позиція України незмінна. "Ми вимагаємо прозорого розслідування, доступу до місця падіння літака, а також із першого дня вимагали офіційних списків та репатріації тіл та проведення відповідних експертиз (у випадку підтвердження).

Омбудсмен уточнив, що Росія досі не передала офіційних списків, не підтвердила факт, не надала доступ міжнародним організаціям до місця трагедії.

"Путін – це агент ЦРУ": у ГУР потролили диктатора за те, що він робить з Росією 

Президент Росії Володимир Путін як диктатор, тиран, проходячи певний пік мобілізації, захоплення, веде до краху своєї держави.

Таку думку в ефірі програми "Тема з Мосейчук" висловив представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Представник української військової розвідки відповів на запитання Наталії Мосейчук, чи не вважає він, що все що робить Путін – це "обнулення" Росії.

"Якщо уявити страшну і огидну річ, що я був би російським патріотом, то, звичайно, висновок міг бути тільки один: Путін – це агент ЦРУ, ГУР, Мі-6 і працює, наприклад, на Байдена. Але логіка там порушена, тому вони думають, що мова йде про якісь досягнення", – висловився Юсов.

Він переконаний, що очільник Кремля веде до краху Росії.

Кадиров "відцензурував" звернення Путіна до Федеральних зборів: стало відомо, який уривок "викреслив" 

Глава Чечні Рамзан Кадиров відцензурував фразу президента РФ Володимира Путіна зі звернення до Федеральних зборів. З речення про "вікову згуртованість і єдність" він "вирізав" згадку про юдеїв.

Відцензурований уривок промови Путіна голова Чечні опублікував у своєму Telegram-каналі. За словами Кадирова, цей уривок – "ті найважливіші для кожного росіянина слова, які потрібно уважно переслухати, перечитати та запам'ятати", оскільки це "головна позиція Росії та кожного патріота" країни-агресора, передає  OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Так, в оригінальній фразі російського диктатора йдеться: "Наші солдати і офіцери – християни і мусульмани, буддисти і послідовники іудаїзму насправді краще за тисячу слів довели, що вікова згуртованість і єдність народу Росії – це колосальна всепереможна сила".

Однак Кадиров вирізав згадку про юдеїв, залишивши слова представників трьох інших конфесій.

Російський комплекс "Панцир С1", який перекинувся у Сочі, їхав захищати резиденцію Путіна

Російський зенітно-ракетний комплекс "Панцир С1", який потрапив в аварію в Сочі, мав стати на бойове чергування перед приїздом президента Росії Путіна у свою резиденцію "Бочаров ручей".

Про це повідомляє російський Telegram-канал ВЧК-ОГПУ, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

Зазначається, що від 2 березня в Сочі стартує фестиваль молоді, який відбудеться в СМТ Сіріус.

"Стягнуто величезні фінансові та інформаційні ресурси, Путін повинен буде відвідати молодіжний зліт, виступити перед гостями. Тепер перед РБ президента дилема, як же бути? Даних комплексів на перерахунок, подібна аварія надовго виведе з ладу, а ось заміну, мабуть, доведеться в іншому місці і оголювати захист неба", - пише канал.

Такі аварії "Панцира", зі слів джерел ВЧК-ОГПУ, — характерна і постійна проблема. Спочатку ЗРК, що створювався в СРСР, мав стояти на шасі "МАЗа", але через розвал Радянського Союзу, альтернативу знайти не змогли і поставили на "КамАЗ", який не розрахований під такі габарити і вагу, — від цього і проблема.

Нагадаємо, 29 лютого у Росії зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцир-С1" перекинувся просто посеред дороги. Він пересувався у супроводі поліції РФ, але "ліг на бойове чергування" в Сочі, біля мосту через Мамайку.

Мир на умовах Росії: WSJ дізналося, що Кремль пропонував Україні для завершення війни 

Російський диктатор Володимир Путін публічно натякнув, що він був би відкритий до обговорення питання про припинення війни в Україні на умовах Москви. Контури угоди, яку, ймовірно, він хоче укласти, можна побачити в проєкті мирного договору, складеному російськими та українськими делегаціями у квітні 2022 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Wall Street Journal, інформує UAINFO.org.

У документі, датованому 15 квітня 2022 року, описується, як учасники переговорів по обидва боки прагнули покласти край бойовим діям, погодившись перетворити Україну на "постійно нейтральну державу, яка не бере участі у військових блоках", заборонивши їй відновлювати свої збройні сили за підтримки Заходу і залишивши Крим під фактичним контролем Росії.

Зрештою домовитися не вдалося. Масштаби російських військових злочинів в Україні стали очевидними, військове становище України покращилося, і Захід став постачати зброю для підтримки Києва.

Сьогодні Україна заявляє, що не почне мирних переговорів, поки Росія не виведе війська з країни. Два роки війни озлобили українську громадську думку проти будь-якої мирної угоди, а президент України Володимир Зеленський попередив, що будь-яке припинення бойових дій просто дасть змогу Росії переозброїтися і краще атакувати Україну надалі.

Американська співачка LP після скандалу з російським прапором звернулася до українців

Американська співачка LP (Лаура Перголіцці) перепросила в українців за те, що вдягнула худі з російським прапором, і назвала свій вчинок необдуманим.

Про це співачка сказала у відео, яке опублікувала в Instagram-сторіз, інформує UAINFO.org з посиланням на Главком

Артистка наголосила, що перепрошує у своїх друзів та фанатів з України, яких "справделиво обурив та скривдив" її "бездумний пост", де вона дякувала російським фанатам за гуді, на якому був зображений прапор РФ.

«Я глибоко шкодую за те, що була такою нечутливою в цей час. Це була велика помилка. Мені дуже шкода», – написала LP.

LP додала, що любить Україну, підтримує і буде підтримувати її завжди.

"У той час, коли ми відзначаємо другу річницю повномасштабного вторгнення, Україна потребує більше підтримки, ніж будь-коли. Будь ласка, прийми мої смиренні вибачення, Україно. Моїм меседжем є і завжди буде любов та підтримка українського народу. Мені щиро шкода, будь ласка, знайте, що я завжди дбаю, люблю і підтримую вас. Сподіваюся, що ви мені пробачите. Слава Україні", – також ідеться в повідомленні співачки.

Раніше своїй сторінці в Instagram вона похвалилася худі із зображенням корабля в кольорах прапора країни-агресорки з написом "Russia official".

Кілька артистів Львівської опери не повернулися в Україну після гастролей. Серед них двоє призовного віку

В Україну після гастролей у Фінляндії не повернулися троє артистів балетної трупи Львівської опери. Серед них двоє чоловіків призовного віку.

Це підтвердила пресслужба Львівської опери місцевому виданню Tvoemisto інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Так, серед тих, хто не повернувся в Україну: провідний соліст балету Андрій Михалиха, його дружина, солістка балету Юлія Михалиха-Рома, а також балетмейстер Богдан Ключник.

Балетна трупа з 8 по 22 лютого виступала в Естонії та Фінляндії з виставою Дон Кіхот. Наступну таку виставу запланували вже у Львові на 1 березня, однак серед учасників не згадуються перелічені вище актори. 

При цьому прізвища артистів зникли з сайту театру. Якщо ж перейти на персональні сторінки цих артистів, тоді з’явиться повідомлення про те, що «такої сторінки не існує».

У театрі проводять службове розслідування.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини