MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 26 березня 2024

71 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 26 березня. 

Героїчні люди: Сирський привітав нацгвардійців з професійним святом 

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський привітав весь особовий склад та ветеранів з Днем Національної гвардії України, інформує UAINFO.org.

"Десять років тому, у 2014 році, Національна гвардія стала базою для створення українських добровольчих батальйонів. Вони рушили на схід, щоб разом зі Збройними силами захистити Україну від російської агресії. Ці героїчні люди, загартовані у перших боях з російськими окупантами у 2014 році, і досі боронять незалежність України", - написав він у Телеграм-каналі.

Він нагадав, що у 2014 році, під час Антитерористичної операції,  співпрацював з воїнами Національної гвардії, які своїми подвигами прославили Україну та її народ. А в лютому 2022 року Нацгвардія з честю зустріла початок широкомасштабної російської агресії. 

"Як командувач оборони міста Києва пригадую, як українські нацгвардійці зірвали плани російського десанту на аеродромі у Гостомелі. І зараз тисячі нацгвардійців зі зброєю в руках, пліч-о-пліч з іншими підрозділами та зʼєднаннями Сил оборони України, на передовій відбивають російські атаки", - зазначив Сирський.

Також цього дня він згадав загиблих нацгвардійців. "Низький уклін, вічна пам’ять і вічна слава усім полеглим за волю і незалежність України!", - написав він.

"Щиро дякую за Вашу службу! Дякую тим, хто приєднався до підрозділів Гвардії наступу, дякую також і тим, хто планує зголоситися для вступу до лав цих сміливих та відважних воїнів", - сказав головнокомандувач.

Зеленський звільнив Данілова з посади секретаря РНБО: хто його замінив

Президент Володимир Зеленський звільнив Олексія Данілова з посади секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на указ голови держави, інформує UAINFO.org

"Звільнити Данілова Олексія Мячеславовича з посади Секретаря Ради національної безпеки і оборони України", - йдеться в документі.

При цьому новим секретарем РНБО став Олександр Литвиненко.

"Призначити Литвиненка Олександра Валерійовича секретарем Ради національної безпеки і оборони України", - йдеться в указі №188/2024.

До цього Зеленський звільнив Литвиненка з посади голови Служби зовнішньої розвідки.

ЗСУ атакували "Нептуном" корабель "Костянтин Ольшанський", захоплений у 2014 році в Криму

Українські військові атакували ракетним комплексом "Нептун" великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський". Він був захоплений окупантами у 2014 році в Криму і зараз мав бути використаний для ударів по нашій території.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву речника Військово-морських сил України Дмитра Плетенчука в ефірі FREEДOM, інформує UAINFO.org

"Тут детективна історія розгорнулася навколо великого десантного корабля "Костянтин Ольшанський". Цей корабель мав використовуватися проти України, на жаль. Тому було ухвалено рішення про ураження цієї одиниці нашим "Нептуном". Ураження теж було завдано. Уточнюються пошкодження, пошкодження він однозначно отримав. Він зараз небоєготов", - розповів він.

Українськи сили оборони уразили корабель "Іван Хурс". У ВМС підтвердили пошкодження

У Військово-морських силах ЗСУ підтвердили ураження російського військового десантного корабля "Іван Хурс". Наразі він перебуває у небоєздатному стані.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву речника Військово-морських сил України Дмитра Плетенчука в ефірі телемарафону, інформує UAINFO.org.

"Що стосується "Івана Хурса", то ми можемо підтвердити ураження розвідувального обладнання в штурмовій частині корабля. Тобто фактично зараз він не боєготовий, виконувати завдання за призначенням не може", - зазначив Плетенчук. 

Також речник ВМС підтвердив ураження двох великих десантних кораблів "Азов" і "Ямал".

"Ямал" вже закінчив докування, закінчив ремонт, "Азов" ще перебував у ремонті", - повідомив він.

Як зазначив Плетенчук, фактично це був найкращий момент, щоб завдати по даним суднам вогневе ураження.

Україна отримала транш від МВФ

Україна отримала від Міжнародного валютного фонду 880 млн доларів. Це третій транш фінансової підтримки в межах програми розширеного фінансування EFF.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на публікацію прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля в Telegram, інформує UAINFO.org.

"Кошти допоможуть покрити пріоритетні бюджетні видатки та підтримувати макрофінансову стабільність", - повідомив він.

Білий дім: Спікер Джонсон шукає привід, щоб не ставити на голосування проєкт з коштами Україні 

У Білому домі заявили, що спікер Палати представників Майк Джонсон шукає привід для того, щоб не виносити на голосування законопроєкт, який передбачає виділення допомоги Україні.

Як повідомляє "Європейська правда", про це на брифінгу сказала речниця Білого дому Карін Жан-П’єр, інформує UAINFO.org.

У Жан-П’єр спитали, чи розглядають у Білому домі можливість винести проєкт лише з військовою допомогою для України без гуманітарного компонента, про що раніше заявляв спікер Джонсон.

У відповідь представниця Білого дому зазначила, що вже запропонований адміністрацією проєкт матиме двопартійну підтримку у Палаті, якщо буде винесений на голосування.

"Я думаю, що те, що відбувається, – це те, що спікер шукає привід, який не є виправданим, який не потрібен.  Тому що ми знаємо, що якби він поставив його (проєкт – Ред.) на голосування, він би пройшов", – підкреслила вона.

Жан-П’єр нагадала, що Сенат підтримав проєкт переважною двопартійною більшістю.

Як відомо, у Конгресі США з жовтня минулого року не можуть схвалити багатомільярдний пакет підтримки Україні за пропозицією президента Джо Байдена.

"Тільки для постояльців". В Києві жінку не пустили в укриття елітного готелю під час повітряної тривоги 

В Києві відомий елітний готель Raddison Blu Hotel потрапив у скандал. Річ у тому, що під час повітряної тривоги 25 березня, коли була загроза балістичного удару, жінку відмовилися пускати в укриття, аргументуючи тим, що воно нібито "тільки для клієнтів готелю".

Про це РБК-Україна (проект Styler) розповіла Катерина Смачило, яка й потрапила в цю ситуацію.

Деталі інциденту з Raddison Blue Hotel

Так, 25 березня близько 17:30 в Києві була оголошена повітряна тривога з загрозою застосування балістичних ракет. Катерина припаркувала автівку біля готелю, щоб потрапити в бомбосховище.

"Я знала, що там є укриття і одразу ж, як почала вити сирена, я пройшла до готелю і навіть не запитувала, чи можна туди. Бо це дивно. Я попросила на рецепції нагадати, як пройти, на що мені відповіли, що укриття тільки для мешканців готелю", - розказала Катерина.

Жінка була обурена, але не стала розвивати ситуацію, бо часу було обмаль, адже небезпека тривала і треба було терміново убезпечити себе.

У День Нацгвардії бійці бригади Хартія за допомогою дрона закріпили прапор України на опорі ЛЕП у тилу ворога. ВІДЕО

У вівторок, 26 березня, в Україні відзначають День Нацгвардії України. До цієї дати бійці бригади Хартія за допомогою дрона закріпили державний прапор України на опорі ЛЕП у тилу російських окупантів.

Відео операції бригада ексклюзивно надала для NV, інформує UAINFO.org.

З 2015 року Україна щорічно відзначає це свято 26 березня. Але у Нацгвардії є два дні народження. 4 листопада, яке було встановлено ще у 1993 році для вшанування другої річниці прийняття Закону Про Національну гвардію, та 26 березня — дата, яка до 2015 року була Днем внутрішніх військ.

У березні 2015 року президент Петро Порошенко своїм указом запровадив свято, «враховуючи значення та роль Національної гвардії України у виконанні завдань із забезпечення державної безпеки та оборони держави, захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку»

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини