MENU

Готовится законопроект, который легализирует деятельность коллекторов

871 0

 


«Прочитав у ЗМІ інформаціюпро те, що почато підготовку законопроекту«Про захист прав боржників при здійсненніпрофесійної діяльності зі стягненнягрошової заборгованості у позасудовомупорядку», - пишет блогер Андрей Авторгов.


«Також, учасники такзваного колекторського ринку запропонувализамінити термін «колектор» на «професійнийстягувач».


Крім того, законопроектомпередбачено, що колектори можуть дзвонитиборжнику і проводити зустрічі тількиз 8:00 до 22:00 в будні дні і 9:00 до 20:00 увихідні.


Звичайно, купівляборгових зобов’язань є нормальнимявищем, проте стягувати ці борги якпервісний кредитор, так і кредитор-покупецьмають у визначений законом спосіб.

Органом що може прийматирішення про стягнення боргу, є суд. Упередбачених законом випадках, рішенняпро стягнення боргу може прийматинотаріус, який має право вчинятивиконавчий напис нотаріуса, який в своючергу є виконавчим документом.


Приймаючи рішення простягнення боргу, суд перевіряєобґрунтованість вимог, строк позовноїдавності, правильність та обґрунтованістьнарахування пені та штрафу.

Єдиним органом що можевиконувати рішення судів про стягненнязаборгованості у примусовому порядкує Державна виконавча служба України.


Тепер про термін«стягувач».


Стягувачем, у розумінніЗакону України «Про виконавче провадження»,є фізична або юридична особа, на користьчи в інтересах якої видано виконавчийдокумент.

Всі дії стосовновиконання рішення суду або іншого органупро стягнення боргу, проводяться накористь стягувача виключно державнимвиконавцем.


Всі інші особи, якіназиваються «колектори», «професійністягувачі» та інші, мають приблизнотаке ж право турбувати боржника своїмидзвінками, або візитами, які і будь якийперехожий на вулиці-тобто ніякого!


Більш того, за примушуваннядо виконання до виконання чи невиконанняцивільно-правових зобов’язань, тобтовимога виконати чи не виконати договір,угоду чи інше цивільно-правове зобов’язанняз погрозою насильства над потерпілимабо його близькими родичами, пошкодженнячи знищення їх майна існує кримінальнавідповідальність, передбачена статтею355 КК України.


На кваліфікацію статтіне впливає, чи телефонували особі зпогрозами з 8:00 до 22:00 чи в інший час.


Якщо ж ВРУ дійсно приймецей законопроект, то наступним логічнимкроком було б прийняття закону «Прорейдерську діяльність». Так термін«рейдер» можна замінити терміном«професійний міноритарний акціонер»,а рейдерську діяльність визначити якдіяльність з надання послуг щодо вчиненняфізичними та юридичними особамидобровільно дій з продажу належних їмакцій, часток у господарських товариствахна користь інших учасників, акціонерів», - пишет Андрей Авторгов.



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини