MENU

Ющенко первым пытался «защитить» русский язык в Украине

3605 10

 


«Освіжити пам`ять передвиборами корисно. Згадаймо. адже ж Ющенко теж хотів захищати російську в 2005. Йомуне вдалося. Через 7 років почату нимслраву довершила Партія», - пишет всвоем блоге Юлия Банкова.


«Багато писано вже проповерення опозиціонера Ющенка. Тому яутримаюся від оцінок. Просто в контекстімовному хочу нагади про один йоговідважний післяреволюційний вчинок. 


Весна 2005. Проект УказуПрезидента «Про захист прав громадянна використання російської мови та мовінших національностей в Україні», який,на щастя. не набув чинності.


А суть його така:


«З метою забезпеченнянеухильного додержання конституційнихправ громадян України на використанняросійської мови та мов інших національностей,відповідно до статей 10 та 102 КонституціїУкраїни, постановляю: 


1. Кабінетові МіністрівУкраїни у двотижневий термін розробитита затвердити Перелік населених пунктів,на території яких у роботі місцевихорганів виконавчої влади та органівмісцевого самоврядування при наданніінформації на запити громадян поряд здержавною застосовується російськаабо мови інших національностей Українив місцях їхнього компактного проживання. 


2. Передбачити, що натериторії населених пунктів, включенихдо Переліку, гарантується право громадянзвертатися до місцевих органів виконавчоївлади та органів місцевого самоврядування,спілкуватися з посадовими особами таодержувати відповідь по суті зверненняросійською мовою та мовами іншихнаціональностей. 


3. Кабінетові МіністрівУкраїни, Міністерству праці та соціальноїполітики, Головному управлінню державноїслужби України, Міністерству освіти інауки, іншим центральним та місцевиморганам виконавчої влади <...> внестидо професійно-кваліфікаційниххарактеристик державних службовцівположення про обов'язкове володіння,крім державної, російською мовою абомовами інших національностей у місцяхїхнього компактного проживання».


Далі додумайте самі»,- пишет Юлия Банкова.



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини