MENU

«Регионалы» жестко «подставили» Януковича. Их подарок вне закона

2240 4

Депутати від Партії регіонів на рівному місці підставили свою царя і бога – президента Януковича.
 
При чому зробив це герой останніх тижнів Вадим Колесніченко, який похвалився, що фракція подарувала Януковичу картину «Святогорье» художника Петра Васюкова.
 
В інтернеті досі можна знайти оголошення про продаж цієї роботи за 600 євро, тобто понад шість тисяч гривень.

Я далекий від думки, що ця картина була найціннішим з піднесеного Януковичу того дня. Історія з подарунком від фракції є швидше окозамилюванням для використання в пресі. Мовляв, які ми демократичні та патріотичні.
 
Думаю, вартість основних подарунків Януковичу була ніяк не менше ціни його люстри в дебаркадері за 100 тисяч доларів.
 
На масштаб подарунків першим особам вказує історія з початку 2000-их, оприлюднена «Дзеркалом тижня», про те, що Олег Дубина презентував президенту Кучмі на день народження... яхту.
 
А тепер найцікавіше. Так чи інакше, Янукович отримав від фракції цю картину. І тепер дії президента... підпадають під порушення чинного закону «Про засади запобігання і протидії корупції». Того самого, яким любив похвалитися Янукович у Європі, коли його туди ще запрошували.
 
Стаття 8 цього закону забороняє президенту отримувати подарунки дорожче половини (!) мінімальної зарплати в Україні.
 
Стаття 8. Обмеження щодо одержання дарунків (пожертв)
 
2. Особи, зазначені у пункті 1 (Президент України, Голова Верховної Ради України, його Перший заступник та заступник, Прем'єр-міністр України, Перший віце-прем'єр-міністр України, віце-прем'єр-міністри України, міністри...) можуть приймати дарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, та пожертви, крім випадків, передбачених частиною першою цієї статті, якщо вартість таких дарунків (пожертв) не перевищує 50 відсотків мінімальної заробітної плати, встановленої на день прийняття дарунка (пожертви), одноразово.
 
Мінімальна зарплата з 1 липня становить 1102 гривні.
 
Таким чином, вартість подарунку, дозволеного Януковичу, не повинна перебільшувати 551 гривню.
 
Отримана ним картина майже в 11 разів дорожче максимальної вартості легального подарунку.
 
Закон «Про засади запобігання і протидії корупції» навіть прописав послідовність дій Януковича в подібній ситуації:
 
«...Особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у разі надходження пропозиції щодо неправомірної вигоди або дарунка (пожертви), незважаючи на особисті інтереси, невідкладно вживають таких заходів:
 
1) відмовляються від пропозиції;
 
2) за можливості ідентифікують особу, яка зробила пропозицію;
 
3) залучають свідків, якщо це можливо, у тому числі з числа колег по роботі;
 
4) письмово повідомляють про пропозицію безпосереднього керівника (за наявності) або відповідний виборний чи колегіальний орган та/або одного з визначених Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції» спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції».
 
Звичайно, Янукович жодних цих дій не вчиняв. Тому він порушив закон «Про засади запобігання і протидії корупції» та підлягає притягненню до адміністративної відповідальності.
 
Найсмішніше в цій історії те, що регіонали самі голосували за ухвалення цього закону. Можливо, хоча би після такої «лажі» Янукович навчить їх читати, за що вони тиснуть на кнопки після отримання команди від Чечетова.
 
Ситуація для Януковича зовсім неприємна ще і тому, що він на кожному кроці не втомлюється повторювати, що «закон один для всіх» – і тепер слова слід підтверджувати справами.
 

Ну а опозиція буде зовсім безпорадною, якщо відмовиться від такого подарунку долі та не почне кампанію з вимогою скласти на Януковича хоча би протокол про корупцію.

Cергій ЛЕЩЕНКО

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини