MENU

В больницах не хватает до 95% лекарств для онкобольных - кто зарабатывает на больных детях?

722 1

  

Лікарі кажуть: останнімчасом помітно зросла кількість онкохворихдітей. І сьогодні склалася критичнаситуація: цих дітей просто нічим лікувати.Волонтери б"ють на сполох - лікарнямбракує 90% ліків.


Причина росту кількостіхворих, схоже, лежить на поверхні: йдетьсяпро дітей тих, хто був дітьми у 86-му такого найбільше вразила чорнобильськарадіація.


Чорнобиль - великийгріх держави, якої вже немає. Але удержави, в якій ми сьогодні живемо, тежвистачає гріхів. Один із них - умовилікування онкохворих дітей, які лишаютьсяодними з найгірших у Європі.


В Україні досі немаєлікарні, де можна було би робититрансплантації кісткового мозку віднерідних донорів. А це часто єдиний шансна життя для сотень діток... Їхні батькизмушені шукати шалені гроші на лікуванняза кордоном. Але українській державівід того байдуже.


Зараз, схоже, вже йбадуже від того, що у онковідділенняхне вистачає більшости необхідних ліків.Ці ліки держава зобов»язана закупитиі забезпечити ними лікарні, гроші дляцього виділяються з  бюджету, тобтоце наші з вами гроші. Але розпоряджаютьсяними чиновники.


Загалом, в лікуванніонкохворих дітей використовуютьсяпонад 150 найменувань медпрепаратів. МОЗзобов‘язалося закупити 42 найменуванняліків, але найдорожчих. Решту ліківповинні купити коштом місцевих бюджетів. 


Але і з цією закупкоютеж виникли проблеми. Тендери за програмою«Дитяча онкологія та онкогематологія»МОЗ провів аж 16-17 травня 2012 року. І цевикликало серйозну затримку. Зараз влікарні починаються поставкилише трьох медпрепаратів, поставкадекількох важливих ліків має відбутисяаж у листопаді! 


Що зараз робити хворимдітям, яким ліки потрібні до листопада?Правильно - вмирати. 


Адже сьогодні дитячілейкози, наприклад, успішно лікуються,але за умови жорсткої відповідностіграфіку лікування, який передбачає всіці півтори сотні складних препаратів.І часом без одного з них продовжуватилікування неможливо.


Чим займаються волонтери,що працюють в лікарнях, на Заході? Вонизбирають гроші. 

Чим переважно займаютьсяволонтери в Україні? Окрім збору грошей,левову частину їхнього часу займаєпошук ліків. 


Що робити батькам, дітияких борються за життя? Збирати грошіі просити волонтерів їхати будь-кудиза кордон та привозити такі необхідніліки нелегально, бо українська державане спроможна виконати свої зобов»язанняперед цими мужніми дітьми, які, на відмінувід чиновників, знаходяться в дужежорстких графіках хіміотерапії.


Але, щиро складаєтьсявраження, що чиновників МОЗ це якось недуже хвилює. Головне - підготовленийтендер, аби не більше двох учасників,аби все «гладко», бо йдеться ж промільйони бюджетних грошей. 


Якось важко повірити,що на смертельнохворих дітях можназаробляти. Важко повірити, що розуміючивідповідальність щодо забезпеченняцих дітей життєвонеобхідним і в необхідністроки, можна спокійно спати. Що все це- всього лише традиційний український«бізнес» заробляння на бюджеті...


Але факт лишаєтьсяфактом. Волонтери та опікунські радиб»ють на сполох. В дитячих онковідділенняхкритично бракує таких ліків як: ЕКВОРАЛ,ТАРГОЦИД, ГЛІВЕК, КАНСИДАЗ, КОЛОМІЦИН,Темодал, АТГАМ, КАРБОПЛАТИН, ФЛУДАБІН,ВІФЕНД, тощо. До цього часу не пройшлитендери на закупівлю ТІМОГЛАБУЛІНа іАСПАРАГІНАЗи (через суттєве перевищенняціни фармкомпаніями!), АНТИКОАГУЛЯНТаі багатьох виробів медичного призначення(сети і фільтри для переливання плазми,тромбоконцентрату тощо).


Громадські організації,які опікуються цією темою, звернулисядо ЯнуковичаАзарова та Богатирьової,і у своєму зверненні наводять шокуючіцифри: в областях вже відсутні 90% -95% ліків, а в Центрі дитячої онкогематологіїі ТКМ Охматдиту –  80%. Переважноїбільшості критично необхіднихпрепаратів не залишилось взагалі. 


Це унеможливлюєлікування сотень маленьких пацієнтівпо всій Україні. 


Але замість того, абицю проблему вирішувати, відбуваєтьсязовсім інше: волонтерами просто погрожуютьбільше не пускати до лікарень, якщо вониговоритимуть з журналістами... Мовляв,вирішувати проблеми варто в тиші. 


Саме «в тиші» ми дожилисядо таких речей. Саме через тишу сталаможлива ситуація, коли для багатьохдітей ця тиша може перетворитися натишу могильну.


Якщо цю проблему небуде вирішено, і якщо бодай одна дитинапостраждає через відсутність ліків, чине повинна тоді прокуратура розібратися,що ж стало причиною таких от «запізнень»і халатності чиновників, яка може матинадто трагічні наслідки? Дуже не хочеться,аби це питання лишалося риторичним. Ботоді це не просто гріх держави, це - вирокдержаві. 


Державі, в якій людськежиття - ніщо перед бюрократичнимипроцедурами, бажанням чиновниківзаробляти на бюджетних грошах і тотальноїбайдужості всіх, хто поки що не стикнувсяз подібною бідою...

 

Виктория СЮМАР


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини