MENU

Политику Кличко мешают психологические установки бокса

1479 2

Кличко змушений будезробити те, що вже зробили ТурчиновЯценюк і Тягнибок.

 

Лідери КОДу не змоглидомовитися з В. Кличком. Боюся, що вданому випадку велике значення малиамбіції. Я не думаю, що хтось з політичнихлідерів в Україні є ідеальним. У кожногоє свої вади і свої переваги. В чомуськращий В. Кличко, а в чомусь О. Тягнибок,але якщо у нас є спільний ворог, то йборотися з ним ми маємо спільно. Іякщо ми бачимо, що «Свобода»«Батьківщина»,А. Яценюк вміють домовлятися зарадиУкраїни і результатом цього є створенняКОДу, створення Об’єднаної опозиції,і висунення спільних мажоротарщиківпо всіх 225 округах, то те, чи може В. Кличко домовлятися з кимось заради України,ми поки що не побачили. Хоча, можливо, япомиляюсь, і ознаки серйозних переговоріві домовленостей ми побачимо, коли будеобнародуваний виборчий список«УДАРу». 


Відсутність позитивногодосвіду у В. Кличка щодо успіху воб’єднавчих переговорах, говорить проте, що він, можливо, просто не вмієдомовлятися, як спортсмен, що звик битисяна рингу сам на сам, не приймаючи ніякихкомпромісів і не приймаючи ніякихсоюзників. Це гарна чоловіча риса і вонамені імпонує, але політик – більше ніжчоловік. А можливо на нього тиснутьневдачі від створення попередніхкоаліцій з «Порою», яка зрадила його.Та якщо В. Кличка колись зрадила «Пора»,це не означає, що так само поведуть себевсі інші переговорники. Влада сієнедовіру між опозиціонерами, щоб пожатирозбрат, але ми не повинні довести справудо їхніх жнив.

Я дуже сподіваюся, щозрештою та невдача, яка всіх нас спіткалавчора, не остаточна. Бо насправді ніхтоне завадить нашим лідерам, коли вонивже охолонуть після невдалих переговорів,через тиждень або два, сісти за стілпереговорів і почати знову говорити покожному округу. Для українського народуважливо, щоб в парламенті виявилосяякомога більше опозиціонерів, а дляцього потрібно небагато – щоб в кожномуокрузі був один реальний опозиціонер,не залежно від того під яким прапоромвін іде. Сьогодні, припустимо, В. Кличко висуне всіх своїх кандидатів, але вжечерез два-три тижні ми можемо застосуватирекламоване ним праймеріз і провестисоціологію по кожному округу. І в томувипадку, коли буде більш високий рейтингу кандидата від «УДАРу» - залишити його,а зняти кандидата від Об’єднаноїопозиції чи «Свободи». Коли буде більшвисокий рейтинг у кандидата від Об’єднаноїопозиції чи «Свободи» - залишити кандидатавід них. А якщо рейтинги будуть близькі– почекати ще два-три тижні і подивитисяу кого краща динаміка, тому що головнезавдання і «УДАРу», і Об’єднаноїопозиції, і «Свободи» - це не пропуститив парламент представників влади. Томуя сподіваюся, що ці переговористануться.

Якщо В. Кличко непродемонструє своє вміння домовлятися,це може для нього закінчитися тим, щолюди подумають, що він поганий політик.Політика – це мистецтво неможливого,коли треба сісти і наступити своїмамбіціям на горло.

Звичайно, післяскандалу, який стався із списками, будеважче наступати на горло власнимамбіціям, але це треба зробити. Я закликаюне лише В. Кличка, а й досвідчених А.ЯценюкаО. ТягнибокаО. Турчинова неприпиняти переговори, не заважаючи ніна що. Вони повинні усвідомити, що у нихтеж у самих чимало фобій і стереотипіві треба вміти вибачати заради спільноїсправи.

Їм треба зрозуміти, що В.Кличко – видатний боксер, що він всежиття виховувався як не командна фігура.Ця психологічна установка трошки заважаєв політиці. Просто треба, щоб Віталій це зрозумів. Можливо, він зараз відіграєсвій останній бій і після цього перестанебути боксером, нарешті стане політикомі почне домовлятися. Перемога в переговорах– це коли є результат. А коли двоє сідаютьза стіл переговорів і не домовляються,то програють обоє.

Таким чином, В.Кличко програв, і опозиція програла, іУкраїна програла від цього. І ми сьогоднібачимо, що з’являються нові й новіпроекти, які будуть розтягуватинепровладні голоси.

Ми знаємо,наскільки сильні фінансово, адміністративноі корупційно кандидати від влади, іособливо неофіційні кандидати. Мизнаємо, що по Києву буде йти один офіційнийкандидат від влади, слабенький ізлоготипом Партії регіонів на лобі, ібуде який-небудь інший – якийсь хорошийбізнесмен або активіст. Він буде йтинеофіційно від влади, але матиме повнупідтримку при цьому. Тому для боротьбинам потрібно бути згуртованими.

Явірю в те, що домовленість відбудеться.Можливо не зараз, можливо, через місяць,можливо, не по всіх округах, а тільки подеяких.

Планується моє висуненняпо Оболоні. Я знаю, що там буде людина івід «УДАРу». Якщо я через два-три тижніматиму соціологію, що представник«УДАРу» має більш високий рейтинг, тоя буду сам знімати свою кандидатуру, іказати: голосуйте за «УДАР». Але я хотівби, щоб таку саму позиція прийняв і мійконкурент. Більше того, якщо у ньогокраща соціологія, то я готовий ходитив намети і за нього агітувати, тому щодля мене важливо, щоб переміг непредставник влади.

Я з дуже великоюповагою ставлюся до Віталія, ми з ним,як однодумці, багато з чим боролися вКиївраді з нинішньою владою. І що би там В. Кличко не думав, але його політичнасила – це лише частина тієї сили, якабореться з владою. Треба змиритися зтим, якщо ти не керівник однієї з двохармій, які протистоять в битві, то тимусиш створювати спільний штаб і спільнекомандування з іншими союзниками, яківоюють з спільним ворогом. 

Можна,звичайно, відсидітися в кущах, але цене варіант для Кличка, тому я впевненийщо рано чи пізно спільні дії всіхопозиційних сил будуть обговорені,визначені і реалізовані.

 

Александр БРИГИНЕЦ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини