MENU

ЦИК готовит фальсификацию парламентских выборов - блогер

720 1

 


До парламентськихвиборів – трохи менше трьох місяців, ачинна влада вже активно починає готуватиплацдарм для майбутніх фальсифікацій.


Інакше потрактуватинещодавню постанову Центральної виборчоїкомісії просто неможливо.


Так, минулоготижня ЦВК прийняло постанову N 133«Про Порядокрозгляду скарг виборчими комісіями звиборів народних депутатів України».Фактично цей документ узаконює простусхему позбавлення права бути присутнімна засіданні виборчих комісій кандидатіву депутати, уповноважених осіб партії,офіційних спостерігачів та представниківЗМІ. Тобто саме тих осіб, які мали б статина захист правдивого волевиявленняукраїнців та не допустити жоднихфальсифікацій. ЦВК вирішила довго невигадувати та просто прибрала ззазначеного Порядку два слова, якінасправді кардинально змінюють усідосі існуючі в даному питанні норми тапорядки. Більше того, затвердженийцентвиборкомом документ насправді єнезаконним, оскільки не відповідаєположенням чинного законодавства, асаме - Закону України Про вибори народнихдепутатів України».


Тож, давайте з’ясуємо,як саме «відредагували» процес видалення«неугодних» представники ЦВК. Згіднопункту 7.10. Порядку, який вони нещодавноприйняли, рішення про позбавлення праваучасті в засіданні виборчої комісіїприйматиметься не менше ніж двоматретинами голосів членів комісії,присутніх на засіданні комісії. Тобто,наприклад, якщо на засіданні окружноївиборчої комісії, яка утворена у складі18 осіб, у певний проміжок часу знаходятьсялише 10 членів комісії, то на підтримкурішення про позбавлення права бутиприсутнім на засіданні достатньо буделише 7 голосів. Таким чином маємовеличезний простір для зловживань –дві третини присутніх зможуть простов якийсь момент «випадково» змовитисята одностайно прийняти рішення пронедопущення до засідання людей, якіможуть завадити запланованимфальсифікаціям. Де перебуватиме в цейчас решта членів комісії – питання«передвиборної техніки» регіоналів.


Фактично подібнаредакція грубо порушує Закон «Про виборинародних депутатів України», в якомучорним по білому написано: «…виборчакомісія може прийняти мотивоване рішенняпро позбавлення права бути присутнімина засіданні осіб … не менше ніж двоматретинами голосів від складукомісії присутніх на засіданнікомісії». Тобто не має значення, скількисаме членів комісії перебуватимуть впевний час на засіданні, рішення убудь-якому випадку мають прийняти двітретини від офіційного складу. Так, якщозагалом у комісії 18 осіб, то рішеннявважатиметься прийнятим лише тоді, колиза нього проголосує 12 чоловік. Жоднихінших варіантів законом не передбачено.


Більше того, ЦВК уприйнятому порядку прибрала з формулювання,що міститься у вище зазначеному законі,одне єдине слово – «протиправно». Аленаслідки таких дій – наймасштабніші –через це спостерігачі просто не зможутьвиконувати свої прямі функції –перешкоджати незаконним діям комісії.Так, у Законі зазначено: «…виборчакомісія може прийняти мотивоване рішенняпро позбавлення права бути присутнімина засіданні осіб,…якщовони протиправно перешкоджаютьйого проведенню». Відтепер же для того,щоб бути видаленими із засідання,спостерігачам варто просто чимосьзавадити діям комісії. Тобто навітьякщо вони намагатимуться не допустити,наприклад, підкидання до урн додатковихбюлетенів і таким чином протистоятифальсифікації, то за це їх можутьвідсторонити від засідання.


Ось такі нехитрі, аледосить дієві схеми. І крапку в цьомупитанні напередодні поставив Київськийапеляційний адміністративний суд. Так,цього тижня юрист Об’єднаної опозиції«Батьківщина» подав до даної інстанціїпозов про визнання дій ЦВК незаконними.Але суд залишив справу без розгляду,фактично закривши очі на майбутніправопорушення. Тут і до ворожки ходитине треба, щоб зрозуміти, що вказівкищодо такого фіналу служителі Фемідиотримали «згори». Окрім того, із цілковитоювпевненістю можна стверджувати –регіонали вже запустили активний процесстворення усіх можливих схем дляфальсифікацій – так би мовити, готуютьсани з літа, бо цілком розуміють – єдинийїхній шанс на перемогу – це масштабніфальсифікації.



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини