MENU

После выборов цена на газ будет планомерно расти

610 0



Тільки отпідготувалася вона до часу «Ч» виключноу такий спосіб, від якого матиме власнийзиск, натомість звичайних українцівчекатимуть неприємні сюрпризи.


Так, до осеніще п’ять газопостачальних підприємствпідуть з молотка – цього тижня Фонддержмайна України оголосив конкурси зприватизації акційпідприємств «Івано-Франківськгаз»,«Полтавагаз», «Гадячгаз», «Севастопольгаз»,«Херсонгаз». Загалом до кінця осеніпланується продати пакети акцій48 обласних і районних газорозподільнихкомпаній. Це «нововведення»кардинально змінить ситуацію ізпостачанням газу, в першу чергу, длянаселення і, на жаль, не на краще. Пояснючому.


По-перше,очевидним є й те, що Уряд разоміз Фондом державного майна штучностворять такі умови приватизації, якіє найбільш сприятливими для бізнес-структур,наближених до влади. Таким чином, всігазові підприємства України зосередятьсяв одних руках, а держбюджетотримує із зазначених оборудківсимволічні копійки.


По-друге, станом насьогодні в Україні постачають газ 52підприємства. Кожне з них може працюватитільки в своєму регіоні – тобто«Херсонгаз» не може постачати блакитнепаливо Севастополю, це може робитивиключно «Севастопольгаз». Таким чиномна ринку існує так звана «природнамонополія», яка не карається закономта не може бути змінена.


Що жвідбуватиметься далі? Чинна владапередасть у приватну власність 93% усіхгазопостачальних підприємств країни,у такий спосіб зробивши нових власниківповними монополістами у певній місцевості.Адже, населення не зможе відмовитисявід їхніх послуг та замінити на іншогопостачальника. Наступний крок – очевидний– планомірне та безупинне підвищенняцін на газ. І це не безпідставні прогнози- в Україні вже розпочатопроцес переходу до єдиних цін на газдля всіх категорій споживачів. Тобто,якщо зараз населення платить менше,а промисловість та бюджетні установи– більше, то вже незабаромтариф для всіх стане одним. Чому так? –варто запитати у чинного президента,який ще на початку рокудоручивКабінету міністрів та Національнійкомісії держрегулювання енергетики до2013 року видати нормативно-правовий актпро поетапний перехід до єдиних цін наприродний газ для всіх категорійспоживачів. Цілком зрозуміло,що цей процес, щоби остаточно не завалитирейтинги регіоналів, стартуватиме післяжовтневих парламентських виборів.


Більше того,цьогоріч вже була спроба похитнутицю монополію - в березніНКРЕ оприлюднила проект постанови, щопередбачала вільний вибір постачальникагазу. В документіпередбачалося, що з 1 березня2012 року промисловість вжемала б можливість самостійнообиратисобі постачальника газу 2013 року до неїприєдналися б бюджетні організації,а в 2015 році - населення. Цейдокумент було розроблено на виконаннязакону «Про засади функціонуванняринку природного газу»,відповідно до якого з 2012 року Українамала розпочати перший етап лібералізаціїринку природного газу. Відповіднезобов’язання наша країна взялана себе в рамках участі в Енергетичномуспівтоваристві. Зазначенапостанова мала бути прийнята у квітніцього року.


Але, як бачимо, цяініціатива так і залишилась на папері,що, знову ж таки, свідчить про те, щонинішня влада робить все можливе длязбереження за собою цієї надприбутковоїмонополії. Адже, міськ- та облгази надаютьпослуги мільйонам споживачів, постачаютьмільярди кубометрів газу і отримуютьза це посередництво сотні мільйонівдоларів. А тому провладні депутатипросто не могли проґавити це вічнеджерело прибутку, яке фактично забезпечитьїхнє безбідне майбутнє на багато роківуперед.


Окрім того, прибравшидо рук більшу частину облгазів, регіоналище й «мають совість» шантажувати газовимпитанням населення. Варто згадати, якнещодавно губернатор Чернівецькоїобласті проводив агітацію за Партіюрегіонів – чиновник недвозначноповідомив місцевим мешканцям, щобезперебійне постачання газу вониматимуть лише в тому разі, якщо у нихбуде «взаємна любов». Ось такий відвертий«передвиборний шантаж» зразка 90-х.



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини