MENU

УГКЦ и лично кардинала Шевчука обвиняют в пособничестве Партии регионов

3462 4

 


Всеукраинское общество«Тризуб» им. Степана Бандеры заявляето недопустимости использованиярелигиозных церемонийУкраинской-грекокатолической церкви(УГКЦ) для политической рекламы ипредвыборной агитации в пользупропрезидентской Партии регионов.Украинских националистов возмущаетпредоставление слова одиозномупредседателю Тернопольской областнойгосадминистрации, «регионалу» ВалентинуХоптяну на Всеукраинском молебне (укр.проща) в Зарванице.


Текст заявления полностьюприводится на novosti-o.


Как считают в руководствеВО «Тризуб», выступление Хоптяна «никоимобразом не касалась знакового событиядуховной жизни украинской нации и носиловыраженый провокационный характер».«Единогласное невосприятие многотысячнойобщиной паломников и дружное скандирование«Позор!» частично смыло пятно с нашейЦеркви, - отмечают «бандеровцы». - Но ужетот факт, что на святом месте в Зарваницедали возможность чирикать, мягко говоря,очень непопулярному и бездарному«деятелю», по меньшей мере, являетсябольшой ошибкой организаторов мероприятия,тень которой ложится на иерархию идуховенство УГКЦ».


Ранее в украинских СМИуже появлялась информация о причастностиАдминистрации президента к сменеруководства в УГКЦ после вступления вдолжность главы государства ВиктораЯнуковича. Как известно, 27 марта 2011 года40-летний Святослав Шевчук сменилпользовавшегося огромным моральнымавторитетом 78-летнего Любомира Гузара.


28 апреля 2011 года СвятославШевчук попал в кадр «5 канала» навечеринке по случаю презентации сборника«Красная Атлантида» советника занимающегодолжность президента по гуманитранымвопросам, «регионалки» Анны Герман, гдетакже присутствовали Василь Шкляр, Олеся Оробец и Марина Ставнийчук.


Анна Герман также быласреди приглашённых гостей на церемонииинтронизации Шевчука, состоявшейся вПатриаршем соборе Воскресения Христового(Никольская слободка, Киев).


Відкритий листВсеукраїнської організації «Тризуб»ім. С. Бандери до Отця і Глави УкраїнськоїГреко-Католицької Церкви БлаженнішогоСвятослава (Шевчука)


БлаженнішийВладико!


Безпосередньою підставоюцього звернення стала скандальна подія,що відбулася 15 липня 2012 р.Б. на Всеукраїнськійпрощі в с. Зарваниця. Йдеться про промовут. зв. «губернатора» Тернопільськоїобласті Валентина Хоптяна, котра жоднимчином не стосувалася знакової подіїдуховного життя української нації іносила виразний провокативний характер.Одностайне несприйняття багатотисячноюгромадою прочан і дружнє скандування«Ганьба!» частково змило пляму з нашоїЦеркви. Та вже той факт, що на святомумісці у Зарваниці дали змогу просторікувати,м’яко кажучи, дуже непопулярному ібездарному «діячу», є, щонайменше,великою помилкою організаторів заходу,тінь від якої лягає на ієрархію тадуховенство УГКЦ.


В Україні діє режимвнутрішньої окупації. Безумовно, Церкване має права редукуватися до рівняполітичної сили, однак вона також неможе абсолютно абстрагуватися відсоціально-політичної проблематики.Тому, на наше глибоке переконання,Українська Греко-Католицька Церквастоїть перед необхідністю авторитетнозаявити власну позицію щодо діючого внашій країні режиму внутрішньої окупації.


Даний режим остаточновтрачає будь-яку легітимність, і церозуміють все ширші верстви населення.Яскравою ілюстрацією цього процесу євипадок, про який йшлося на початкуданого звернення. Як бачимо, українськийнарод все чіткіше розглядає нинішнійрежим як відверто несправедливий іворожий.


Христова Церква устамисвоїх авторитетних богословів неодноразовонаголошувала на праві народу на опірнесправедливій владі. Августин таАквінат, Маріанна та Суарес, ряд іншихвизначних теологів чітко розпрацьовуваликонцепції, згідно з якими християнимають право усунути ту політичну силу,котра узурпувала владу в країні і,користуючись узурпованою владою, шкодитьсуспільному благу. Саме такоювладою-узурпатором є нинішній режим,котрий, кажучи словами Компендіумусоціальної доктрини Церкви, аж ніяк негарантує «мирне і спокійне, побожне ігідне життя» (КСДЦ, 381), а натомість далеко«виходить за межі, визначені Богом»(КСДЦ, 382).


«Христос нас визволивна те, щоб ми були свобідні. – пише ап.Павло. – Тож стійте і під кормигу рабстване піддавайтеся знову» (Гл. 5, 1). Звісно,ці слова стосуються подолання формалізмуСтарого Завіту і мають передусімсотеріологічний зміст. ОднакВизволитель-Христос несе також звільненнясоціальне, несе переображення суспільнихвідносин на засадах любові. На жаль, унинішній державі Україна на завадітакого переображення стоїть режимвнутрішньої окупації, який, на нашудумку, безперечно є виразним прикладомструктур гріха, що, згідно з енциклікоюбл. Івана Павла ІІ «Sollicitudo rei socialis»,створюють головну перешкоду на шляхудо осягнення автентичної свободи.


З огляду на це, щировболіваючи за добро Церкви і народу,закликаємо Вас авторитетно та обґрунтованозасудити нинішній режим. Церква неповинна мати нічого спільного зізлочинною владою, котра є позбавленоюлегітимності і має антинародний характер.Найвищі церковні ієрархи та провіднібогослови УГКЦ, на наш погляд, маютьвипрацювати і реалізувати чіткуконцепцію, котра виразно засудитьнинішній режим. Особлива відповідальністьлежить на Вас, Блаженніший Владико, аджеза умови відсутності українськоїнаціональної держави Ви стоїте передтією ж необхідністю, перед якою стоялиАндрей Шептицький та Йосип Сліпий: бутине лише церковним лідером, але й етнархомнашого народу. Отож, закликаємо Вас –того, кого Бог поставив вести українськупаству до Небесної Батьківщини –прислухатися до наших міркувань і взятибільшу відповідальність за долю нашоїземної Вітчизни та її народу, що переживаєне найкращі часи і потребує авторитетногоі високодуховного проводу.


16.07.2012 р.Б.


Провідник ВО«Тризуб» ім. С.Бандери

Дмитро ЯРОШ


Голова ЦП ВО«Тризуб» ім. С.Бандери

АндрійСТЕМПІЦЬКИЙ


Ідеологічнийреферент УНС

ІгорЗАГРЕБЕЛЬНИЙ



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини