MENU

Українці Канади засудили московські договори, які ставлять Україну в залежність від Росії

111 0

Конґрес Українців Канади засуджує підписані в Москві паном Януковичем та паном Путіним договори, які ставлять Україну цілковито під вплив Росії у економічній, політичній і культурній сферах.

 

Протокол шостого засідання Російсько-української міждержавної комісії від 17 грудня розміщено на офіційній інтернет-сторінці Президента Росії та подано в українському й англійському перекладах.

 

В той час, як аналітики і політики обговорюють лише оголошену Росією позичку у вигляді купівлі державних акцій України на суму 15 мільярдів доларів та зниження ціни на газ, справжнім питанням є те, чим саме Україна жертвує взамін.

 

Цей договір створює спільну промислову політику та діяльність спільних підприємств у стратегічних сферах української економіки таких, як газ, повітряний простір та авіація, ядерна енергетика, кораблебудування і транспорт. У переліку пунктів документу - «зближення технічних регламентів  Митного Союзу й України» та «включення російського рубля до першої групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів Національного банку України». Стаття 28 вимагає від обох країн «розвивати механізми взаємодії на рівні правоохоронних органів та спецслужб двох країн» під приводом співпраці у проведенні Олімпійськиих ігор в Сочі.

 

«Фактично без формального вступу в євроазійський Митний Союз пана Путіна, Президент Янукович погодився на максимальну співпрацю та прийняв цілковиту інтеграцію з Росією», - заявив Президент Конґресу Українців Канади Павло Ґрод. «Ці угоди призведуть ні до чого іншого, як до втрати суверенності України, а також економічного, політичного і культурного рабства до Росії».

 

Крім того цей договір надає Росії можливість накласти вето на вступ України до Європейського союзу та укладання інших торгових договорів. Він вимагає від України «утримуватися від односторонніх дій стосовно здійснення змін в імпортній політиці, які в свою чергу можуть завдати економічної шкоди одна одній» (Стаття 2).

 

У цьому договорі здійснено важливий наголос на спільній співпраці між українськими та російськими військовими силами і укріпленні присутності російських військ на території України. Зокрема пан Янукович погодився «збільшити участь Російської Федерації у розвитку соціально-економічної сфери Севастополя та інших поселень - місцезнаходжень військових формувань Російського чорноморського флоту на українській території». Він погодився дозволити російському флоту входити та покидати українську територію без обмежень (Стаття 22) та дозволити переозброєння Російського чорноморського флоту (Стаття 24).

 

Крім вищезгаданого Україна погодилася на «розвиток і поглиблення співпраці у сфері середньої освіти» при домовленості між Міністерством освіти і науки Російської Федерації та Міністерством освіти і науки України (Стаття 30).

 

«Не менш важливим є той факт, що із висуненням економічних і політичних зв'язків із Росією на перший план і в той же час віддаляючи Україну від можливості розширення зв'язків з Європою, цей договір суттєво обмежив перспективи Києва здійснювати, як ніколи необхідні, реформи у економіці, юридичній системі і політичних закладах», - заявив Голова комітету Канада-Україна при Конґресі Ярослав Балан. «Ці фактори, а разом з ними і великі проблеми в управлінні фінансами в Україні  та суперечливі стратегії, які використовуються керуючою коаліцією для утримання нестійкої влади, є причиною того, що Україна підходить до моменту банкротства і наближення країни до розділення».

 

Продавши економічне майбутнє України Росії, Президент України поступився чи не найважливішою цінністю України - її ідентичністю. Підписавши План українсько-російських заходів щодо спільного святкування 200-ліття від дня народження Тарас Шевченка у 2014 році, пан Янукович віддав найбільш наглядний символ української національної самобутності на милість Росії. «Тарас Шевченко був поетом, який робив багато для того, щоб об'єднати наші народи» - стверджував Янукович. «Він також був людиною із здатністю передбачення, який мав далекоглядне бачення і залишив нам велику спадщину».

 

Насправді Шевченко був захисником свободи та самобутності мови та культури України, за що він був безперервно переслідуваний імперською царською державою, символи якої Президент Росії Путін у великій мірі відновив поряд із символами тоталітаризму радянської держави.

 

ОТТАВА - 20 грудня 2013 р.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини