MENU

Чому громадським активістам не варто гратись у політику

158 0

Я вже писав про певну спробу підміни понять ініціаторами Народного об’єднання «Майдан» (НОМ). Повторюсь, якщо хтось не почув – я ЗА партнерства секторів заради спільної справи. І тільки у цих партнерствах бачу можливість комплексного рішення складних проблем.

Та я проти пересмикування понять. Наприклад, коли людей ангажують в громадський рух, а займатись пропонують політикою.

Чому я проти?

Від пересмикувань довіра тільки зникає. А її зараз так мало в країні. Тому я був би вдячний, якби не спекулювали на поняттях, а щиро визнали  ми хочемо нову систему влади, для цього створюємо широку коаліцію всіх зацікавлених. Це не партія і не громадська організація. Це середовище змін. Цікаво? Приєднуйтесь.

Речі варто називати своїми іменами. Усім. А значить варто сказати чесно про наміри. Як от Єгор, Віка та Ігор чесно це зробили і пішли зі своїх громадських позицій. Або як п'ять сотен моїх друзів із ДемАльянсу. І я знаю, що в політичному дискурсі в мене є чудові партнери, на яких я можу спиратись. Як на фахових і відданих партнерів у секторі політики.

А не так, що в нас купа людей пише на візитівках «громадський активіст», а по факту займається політичною діяльністю. Не сприймаю я це. Навіть, в ім'я чергової республіки, сили когось чи фронту пєрємєн.

Чим це загрожує?

Зрештою, є в країні два окремих закони  про політичні партії та громадські об'єднання. І там чітко написано, що є чим.

Якщо ж цей розподіл не робити, ми дуже швидко скотимось до реалій Білорусі. Там чи не кожен громадський діяч щороку стає політиком (на період чергових виборів). І тим самим дає купу підстав для репресій проти ВСЬОГО сектору. А в Росії такий люд взагалі загнали в резервацію агентів іноземного впливу. З дуже широким і розмитим тлумаченням поняття «політична діяльність».

Про бачення Майдану юридичною особою

Кілька слів про підходи до структурування НОМ. Найпоширенішою є думка про створення юридичної особи Майдан. Зі статутом, членством і квитками. В яку з часом увіллються мільйони українців та від імені яких будуть змінювати владу в країні. 

Ініціатори регулярно посилаються на досвід Руху. Я ж бачу спробу відновлення КПРС - масової партії в інтересах купки функціонерів. На жаль.  

Є на теренах Європи дві наймасовіші партії. Із 8 та 2 мільйонами членів, відповідно. Перша зветься Единая Россия (фактичний лідер, Володимир  Путін, Росія). Друга Партія Регіонів (фактично керує Віктор Янукович, Україна). Чим не приклад для юридичної особи «Майдан»?

І в підсумку

Я буду мега радий, якщо купу народу з громадянського суспільства запросять у владу, а ті погодяться. Від того якість державних рішень тільки виграє. І я ж буду перший, хто з них запитає, чи завершили вони справи в громадському секторі, аби не мати навіть ілюзій спокус.

А якщо чи коли прийде мій час змінити сектор, я зроблю те саме по відношенню до себе.

Олексій ХМАРА


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини