MENU

«Інколи смолоскип - це просто смолоскип!», - Іллєнко

746 0

Все наше життя - суцільні парадокси. 

Зверніть увагу - за весь час Майдану «Свобода» нікому (серед учасників самого Майдану) не ставила ультиматуми, нічого не від кого не вимагала, гнівно не засуджувала, не закликала нікого зняти чийсь портрет з Йолки чи навпаки - повісити, не вимагала від когось виходити без прапорів, не лізла у внутрішні справи інших організацій і окремих осіб, не вказувала кому і які гасла кричати, які плакати малювати і яким чином когось вшановувати, нікого не повчала і не вчила життю. Хоча - відверто скажу - хотілося не раз. І зі сцени не раз декого хотілося стягнути. Але ми цього не робили. Хоча мали для цього і реальні можливості, і достатні підстави. 

Не робили, бо розуміємо - Майдан не належить нікому конкретно. Це живий процес, і ніхто не може взяти на себе роль Верховного Цензора Майдану і вказувати кому і що треба робити. Нещодавно в прямому ефірі один мікроскопічно маловідомий діяч спочатку задекларував, що йому не подобається «Свобода» і що він має ліво-ліберальні політичні погляди, а потім так прямо і заявив: «Майдан належить мені!». На щастя, в таких персонажів занадто мало реального впливу (точніше, його нема взагалі), тому їм тільки заявами кидатися і залишається. 

Для нас очевидно, що Майдан - це дуже широкий процес. Тут представлені не просто різні люди та структури. Інколи вони настільки різні, що просто дивуєшся, як вони навіть тимчасово могли опинитися в одному човні. Але опинилися. Віктор Федорович Янукович зробив все, щоб на Майдані були всі - від «Правого сектора» до ліберальних блогерів, від священників з галицьких сіл до постмодерністських київських художників, від народного хору з районного будинку культури Заліщиків до старого складу Океану Ельзи. І це добре. Це реальний, живий зріз нашого суспільства. Поки це все вдається тримати в єдиному просторі - Майдан матиме перспективу. Як тільки тут розпочнеться нав`язування «єдиноправильної точки зору», ідеологічна зачистка і тотальне «єдінообразіє» (бо так вирішили декілька самозваних «гуру») - Майдану кінець. Він швидко перетвориться на пустку, де дієтичні та цензуровані в «єдиноправильну» сторону гасла та промови не буде кому вислуховувати. 

Комусь не подобається гасло «Слава нації!»? Ваша справа - не вживайте його. Хоча тут деякі вже дійшли до того, що і «Слава Україні!» кричати не можна. Мені, приміром, не подобається 90% музики, яка лунає зі сцени Майдану. І що? А комусь вона подобається. Але треба мати на увазі - якщо на Майдані не буде націоналістичної символіки (гасел, прапорів, символів) - то там дуже скоро не буде тих, для кого вона є маяком. І не буде підтримки тієї частини суспільства (дуже чисельної та ще більш активної), яка орієнтується саме на націоналізм. Чи виграє від цього Майдан? Особливо тоді, коли його треба захищати від штурму «Беркутом»?

Та сама історія з Бандерою і смолоскипами. Не подобається Бандера? Не приходьте. Не подобаються смолоскипи - зробіть по-своєму, зробіть краще і цікавіше, покажіть як треба. Люди не дурні, вони оцінять і потягнуться до тих, хто робить краще та правдивіше. Зберіть десять тисяч людей на свою акцію і це буде найкращим аргументом на вашу користь. 

Зі смолоскипами взагалі до сміху доходить. «Свобода» проводить цю акцію вже вісім років. І по всій Україні. Це вже традиція. Новорічна містерія з вогнем - символічно і дуже красиво. Кілька днів тому зі смолоскипами ходили шотландці. Смолоскипи використовує на своїх парадах сучасна німецька армія, яка повністю порвала з нацизмом - для них вогонь - це давня військова традиція, ніяк не пов`язана з Гітлером. Якщо вся проблема в смолоскипі як такому - тоді давайте забороняти олімпійський вогонь (до речі, вперше смолоскип для олімпійського вогню використали саме на Олімпійських іграх в Берліні 1936 року), давайте вимагати демонтажу статуї Свободи - там же теж смолоскип! Смолоскипні процесії - елемент традиційної культури та релігії багатьох народів - від Франції до Китаю. Згадаймо хоча б Благодатний вогонь на Великдень! Популярні сьогодні бенгальскі вогні - це ніщо інше, як видозмінені смолоскипи. Нагадаю, що смолоскип взагалі-то є скоріше символом Просвітництва (світло знань в темряві неуцтва), аніж націонал-соціалізму чи фашизму. Саме тому смолоскип у руці статуї Свободи. 

Смолоскип - це вогонь, одна з основних стихій, це динаміка, це краса, це те, що привертає увагу. Це просто дуже красиво! Як казав дідусь Фрейд: «Інколи банан - це просто банан». Інколи смолоскип - це просто смолоскип!

Тому висновок один - більше взаємної поваги і хай кожен буде тим, ким він є. Чуєте, свободівець закликає до різноманіття і взаємоповаги - цінуйте це :)))

Андрій ІЛЛЄНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини