MENU

Взятка Влады Прокаевой показала, что в Украине действует подход «по понятиям» - режиссёр Юрий Луканов

791 0

  

Спочатку аналогія. Якбихтось із рядових громадян оголосив, щовін, наприклад, вбив  людину, абопограбував магазин. В цьому випадкуслідчі органи повинні були б провестидопит цього громадянина, з'ясуватиобставини,  якщо виявиться,  щогромадянин себе не обмовив, провестислідчий експеримент і  передатиматеріали до суду.


Це все з точки зоруздорового глузду. Але у нас з такої точкине виходить.


Колишня модель, героїнясторінок журналу «Playboy» Влада Прокаєва(Литовчнеко) на всю країну зробила заявупро те, що вона далахабара у $50 тисяч за отриманняпосади радниці генерального  директоразаповідника «Києво-Печерська Лавра».Мовляв, зробила це через генеральногодиректора Вікторію Лісничу для міністракультури Михайла Кулиняка. Це є зізнанняму злочині. Тим часом, жоденз правоохоронних органів навіть нечухається, щоб поцікавитися їїсекретами. Мало того, Владу Прокаєвучерез пару днів після її зізнанняпоновлюють на посаді. Натомість звільняютьїї антагоністку гендиректора ВікторіюЛісничу.


Гламурна діячка ВладаПрокаєва   своїм прикладом фактично продемонструвала стосунки, якісклалися в нашому суспільстві. Для того,щоб сісти на теплу посаду,  требазаплатити немалого хабара. Коли ти йогозаплатив, то тебе звідти виганяти - не«по понятіям».  Якщо тебе вигнали, топорушили «понятія» , про що публічно і заявила Влада.


Тут стикнулися двапідходи – закон і «понятія». За закономвона мала б дістати кримінальнепереслідування. «По понятіям» її малиб відновити на роботі. «Понятія»перемогли. Вони в нашій країні сильнішіза закони.


Ризикну припустити:якби пані Прокаєва не давала б хабарів,то і претендувати б на захист вона немогла б. Бо це «не по понятіям».


Наступним кроком вцьому напрямку  може бути хіба щостворення найголовнішого з усіх  комітетуборотьби з корупцією від ВіктораЯнуковича, якому він здасть офіс воренду у себе в Межигір'ї.


Президент і його командапублічно розповідають як вони борютьсяз корупцією. Вони також стверджують, щобудують соціальну державу за західнимизразками – недарма проголошували курсна євроінтеграцію. Але при тому два рокитому  урочисто відзначають 75-у  річницюпочатку Стахановського руху в СРСР.Сайт вугільного міністерства перетворивсяу ті дні в подобу газети «Правда». Тамодна за одною з'являлися новини  проте, що колективи на шахтах стають натрудову вахту,  беручи  на себепідвищені зобов'язання (слово«соціалістичні» пропустили).


ШахтарСергій Шемук перевищив рекорд ОлексіяСтаханова, який той встановив 1935 року.Шемук отримав звання героя України.


Абсолютно безглуздедіяння, оскільки і сам Стаханов рекорд перевищував, і потім Микита Ізотов. Ітехнології сьогодні зовсім інакші ніжв першій половині минулого століття.Питається: для чого воно все треба?


Під  балачки просоціальну державу, про повагу до людейпраці  влада продовжує будуватиолігархат, в якому суспільство маєвколювати на олігархів, але при цьомуотримувати копійки. Оскільки системане передбачає гідної оплати праці, товона вдається  до совковихпропагандистських прийомів: створюєштучних героїв праці, нагороджує цихгероїв, дає їм якісь премії. Але вся іншамаса працівників сидить і смокче лапу.


Не буду описувати деталіпризначення гламурної білявки ОлениЧорної на посаду директорки музею«Молода гвардія» в Краснодоні. Про цеписали всі газети. Хоча  історія«Молодої гвардії»  є міфом війни, якабув створений   радянськимписьменником Олександром Фадєєвим, алеця міфологія є частиною ідеології партіївлади.


Януковична 9-е травня випиває чарку горілки зветеранами. Він клянеться, що вирішитьвсі їхні соціальні проблеми. Його партіязапевняє, що свято береже пам'ять прозагиблих у тій війні, коли  «радянськийнарод скрутив голову фашистськійнечисті». І під ці слова призначити натаку посаду співачку, яка фотографуваласяв напівоголеному вигляді – цесвідчення того, що сама влада не віритьу свої балачки.


Переможна риторика зазразком радянських часів спрямованана електорат, який так звик і який нічогоіншого чути не хоче. Йому дають святоперемоги і «наркомівські сто грам» вобмін на електоральну лояльність допограбування країни.


Словеса владної верхівкидедалі більше розходяться з її ділами.Зізнання Влади Прокаєвої було лишепершим кроком. Не сьогодні так завтрапро систему будуть говорити вже цілкомбуденно. А післязавтра візьмуть її іузаконять. Якщо народ все влаштовує, точому ні?


Юрий ЛУКАНОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини