MENU

Заява Ради ВО «Майдан» щодо організації владою інформаційних зачисток та провокацій

331 0

Очевидно, що замість вирішення політичної кризи шляхом перемовин та виборів, українська влада вдається до ескалації насилля та тиску проти українських громадян. Обравши тактику силового протистояння, влада вдається як до застосування безпосередньо силових інструментів, таких як спецпідрозділи міліції, судів, прокуратури та так званих «тітушок», так і до інформаційної зачистки та інформаційних провокацій.

У грудні висвітлення подій на Майдані в ефірі центральних телеканалів, зокрема, ТРК «Україна» та Інтер, різко змінилося, що свідчить про зовнішнє втручання у діяльність цих телеканалів. Найбільш заангажованим щодо мирних акцій протесту був Перший Національний телеканал, який утримується за гроші платників податків і прямо залежить від влади, а також телеканал Рада.

Численні інформаційні провокації спостерігалися і з боку каналу 112, який, за інформацією ЗМІ, пов«язаний із міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком. Також, за нашими даними, цей канал був причетним до організації кампанії переслідування журналіста та члена Ради Об»єднання Майдан Віталія Портнікова, зокрема до організації пікету біля його помешкання. 

Просимо Комісію з журналістської етики дати оцінку діям цього телеканалу з провокування учасників Майдану та охорони щодо того, чи відповідає це журналістським стандартам.

У зв"язку з тим, що кількість провокацій постійно зростає, ми заявляємо: Майдан був, є і лишатиметься надалі територією свободи із реальною самоорганізацією людей, які домагаються реалізації в Україні прав людини, і в тому числі права на інформацію.

Ми закликаємо журналістів відкрито і максимально повно повідомляти про події на Майдані і не вдаватися до створення провокативних ситуацій та викривлення інформації. Прес-центр у Будинку профспілок є відкриттим для всіх журналістів за пред"явлення журналістським посвідченням. Відтак, просимо перевіряти повідомлення про протидію журналістам, зважаючи на поширення провокативної інформації, яка не відповідає дійсності.

Водночас, ми засуджуємо зостосування безпрецедентного насилля проти журналістів в ході висвітлення спровокованих владою сутичок. До нас поступають численні свідчення того, що міліція свідомо перешкоджає професійній діяльності журналістів, застосовуючи силу проти фоторепортерів, операторів та кореспондентів. Ми вважаємо, що це є спробою залякати тих журналістів, які лишаються незалежними та об"єктивними і що ці дії спрямовані проти того, аби громадяни отримували чесну інформацію.

Ми звертаємося до опозиції – ініціювати створення Тимчасової слідчої комісії парламенту для розгляду фактів перешкоджання професійній діяльності журналістів, та закликаємо міжнародні організації надіслати в Україну місії спостереження за дотриманням прав людини, зокрема, і прав журналістів, зібрати свідчення та опублікувати звіти щодо порушень з боку української влади.

Ігор ЖДАНОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини