MENU

Шедевр законотворчості: ЗУ «Про внесення змін до Закону України »Про судоустрій і статус суддів"

423 0

Публікую нотатки, присвячені знаменитому тепер ЗУ «Про внесення змін до Закону України »Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (далі - Закон). За текстом, що міститься тут. 

Для початку - приклад примітивно-позитивістського обґрунтування неконституційності встановлення відповідальності за «участь в зборах, мітингу, вуличному поході, демонстрації, іншому масовому заході у МАСЦІ, ШОЛОМІ»

Стаття 27 Конституції: «Кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань».

Правила застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку забороняють нанесення ударів по голові.

Отже, удари по голові - завідомо протиправне посягання на здоров'я.

Захист від таких ударів - конституційне право. Відповідно носіння шолома, іншого головного убору чи маски саме з метою захисту голови від ударів є конституційним правом.

Встановлення відповідальності за носіння шолома чи маски суперечить Конституції.

Законом доповнено статтю статтю 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення частиною п’ятою такого змісту:

"Здійснення особою, яка керує транспортним засобом, руху у колонах в складі більше п’яти транспортних засобів без узгодження умов та порядку руху з відповідним підрозділом Міністерства внутрішніх справ України, що забезпечує безпеку дорожнього руху, що спричинило створення перешкод для дорожнього руху, - тягнуть за собою накладення штрафу від сорока до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років з оплатним вилученням транспортного засобу у його власника чи без такого.»

Відповідно до Правил дорожнього руху (п.1.10), колона транспортних засобів - організована група з трьох і більше транспортних засобів, що разом рухаються в одному напрямку безпосередньо один за одним з постійно увімкненим ближнім світлом фар.

Згідно підпункту в) п. 32.1 ПДР умови та порядок руху колон у складі більш як понад 5 механічних транспортних засобів повинні узгоджуватися з органами Державтоінспекції.

Руху транспортних засобів у колонах присвячено окремий розділ ПДР. Ось він повністю.

25. РУХ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ У КОЛОНАХ 

25.1. На кожному транспортному засобі, що рухається в складі колони, встановлюється розпізнавальний знак «Колона», передбачений підпунктом «є» пункту 30.3 цих Правил, і вмикається ближнє світло фар. 

Розпізнавальний знак може не встановлюватися, якщо колону супроводжують оперативні транспортні засоби з увімкненими червоним, синім і червоним, зеленим або синім і зеленим проблисковими маячками та (або) спеціальними звуковими сигналами. 

25.2. Транспортні засоби повинні рухатися в колоні лише в один ряд якнайближче до правого краю проїзної частини, за винятком випадків, коли вони супроводжуються оперативними транспортними засобами. 

25.3. Швидкість руху колони та дистанція між транспортними засобами встановлюються старшим колони або за режимом руху головної машини відповідно до вимог цих Правил. 

25.4. Колона, що рухається без супроводження оперативними транспортними засобами, повинна бути розділена на групи (не більше п'яти транспортних засобів у кожній), дистанція між якими повинна забезпечувати можливість обгону групи іншими транспортними засобами. 

25.5. У разі зупинки колони на дорозі на всіх транспортних засобах вмикається аварійна сигналізація. 

25.6. Іншим транспортним засобам забороняється займати місце для постійного руху в колоні. 

Питання:

Як буде визначатися і доводитися факт належності транспортного засобу до організованої групи? Особливо, якщо на транспортний засіб не матиме розпізнавального знаку «Колона», а ближнє світло фар не буде ввімкнене?

Чи можна буде застосовувати посилену відповідальність, якщо водії транспортних засобів виконуватимуть п. 25.4 ПДР,  а саме розділяться  на групи (не більше п'яти транспортних засобів у кожній), дистанція між якими забезпечуватиме можливість обгону?

Игорь ГОЛОВАНЬ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини