MENU

По питанню кризи до депутатів звернулася Перший Омбудсман України

303 0

Перший Омбудсман України Ніна Карпачова написала звернення до Верховної Ради України щодо подолання суспільно-політичної кризи в Україні.

 

«Як і більшість співвітчизників з болем і тривогою поділяю занепокоєння внаслідок трагічного загострення протистояння між протестувальниками і правоохоронними органами, яке призвело до великої кількості постраждалих, у тому числі працівників ЗМІ, і загибелі людей з обох сторін», - йдеться у зверненні.

 

Карпачова висловлює побоювання, що «стає реальною загроза переростання суспільно-політичного конфлікту у масштабні заворушення, розколу суспільства, що зрештою може коштувати втрати цілісності держави».

 

«Водночас, переговори між владою і опозицією, скасування репресивних законів,  прийнятих 16 січня 2014 року, які всупереч статті 22 Конституції України обмежували існуючий обсяг прав і свобод громадян, дають шанс уникнути трагічного сценарію розвитку подій», - говориться далі. 

 

Вітаючи здійснені Верховною Радою України кроки, Перший Омбудсман України вважає за необхідне закликати народних депутатів України:

 

1. Безумовно звільнити усіх учасників протесту з 30 листопада 2013 по 30 січня  2014 року.

 

2. Створити Тимчасову слідчу комісію для невідкладного розслідування усіх фактів порушень прав людини під час масових заходів, передусім права на життя.

 

3. Невідкладно ратифікувати Міжнародну конвенцію про захист усіх осіб від насильницьких зникнень 2006 року. Розслідувати кожен факт зникнення учасників протесту як у м. Києві, так і в інших містах України.

 

4. Повернутися до Конституції України в редакції 2004 року, яка давала можливість збалансувати розподіл влади між її гілками та прозоро формувати склад вищого органу державної виконавчої влади – Кабінету Міністрів України.

 

5. Прийняти нову редакцію Закону України про Всеукраїнський референдум, щоб гарантувати можливість Українському народові висловлювати свою думку з доленосних питань з метою запобігання у подальшому повторення руйнівних для країни потрясінь.

 

Також Ніна Карпачова звертається до політичних сил, усіх учасників масових заходів з проханням утриматися у подальшому від протиправних дій і застосування сили. Вона закликає усі сторони конфлікту до продовження діалогу з метою пошуку мирних шляхів вирішення усіх проблемних питань, дотримуючись принципу верховенства права, Конституції і законів України, міжнародних зобов’язань України в сфері прав і свобод людини.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини