MENU

По закону Табачник не может выбирать язык обучения школы единолично

648 0


Знала б удалекому 1989 році, що міністром освітиі науки в незалежній батьківщині будерусофіл Діма Табачник, десять разівподумала б, навіщо ізучать мьортвийукрАінскій язик.  

Дімочці несподобалася відсутність на лівомуберезі Києва російськомовних шкіл. Щобвиправити брутальний недолік — вінзапропонував назвати нову гімназію,котра зараз будується на Осокорках,«Київська Русь» (на честь 1025-річчястворення в Києві першої школи) і вестивикладання в ній російською мовою.

Канонічна русифікація малазакінчитися для Осокорків швидко ібезболісно - якби не активісти. До речі,здебільшого вони - не понаїхавшігаличани-бандерівці, а російськомовнілюди. За два місяці вони зібрали 350підписів проти російської школи.

 

 


Щоб депутатиКиївради розглянули питання про мовувикладання на наступній сесії - необхіднозібрати щонайменше 1000 підписів.

Нещодавно голова КМДА ОлександрПопов заявляв, що збільшити кількістьросійськомовних шкіл у Києві можна. Але- тільки якщо буде "попит з боку жителівстолиці”. Отож, якщо такого запиту збоку мешканців немає - навчальний закладмає бути україномовним. Зібрані дотеперпідписи свідчать про їхнє прагненнянавчати дітей державною мовою.


Матчастинадля ламерів-русифікаторів: Кожна школає спільним неподільним майном місцевоїтериторіальної громади. Витрати напобудову школи та інших об’єктівінфраструктури можуть автоматичнозакладатися у кошторис вартості житловогобудівництва. Тобто, кожен з громадян,що вклали кошти у квартири в навколишніхбудинках, є також інвестором гімназії«Київська Русь» та мають право голосуу питанні визначення мови навчання уцьому закладі. (зокрема, йдеться пробудинки за адресами: вул. Бажана 10, 10а,12, 12а, 14, 16, 16а; вул. Гмирі 2, 4, 6, 8б; вул.Чавдар 3, 5, 7, 9, 11). Або - будівництво школифінансується за кошти місцевого бюджету,який наповнюється з податків членівмісцевої територіальної  громади. Вбудь-якому випадку, вибір мови навчанняаж ніяк не повинен бути одноосібнимволевиявленням якогось там Табачника.

 


Ще пікантниймомент:


1 вересня гімназія не відкриється,батьки кажуть, що вона почне працюватиз другої четверті. Записати дитину вшколу на Осокорках - величезна проблема.В класах — по 30-38 учнів. Ходять чутки,що гімназію  «Київську Русь» відкриютьз другої четверті, а  зараз у сусіднійСкандинавській гімназії формуютьсякласи з умовою «переводу в іншу школу».

Яобов'язково впишуся в ініціативуактивістів, які відстоюватимутьукраїномовний статус школи.

ЗІ.Приємно вражена рівнем самосвідомостімешканців мого округу. Замість класичногоскиглення на кухні/в інтернеті, вонисамоорганізувалися для відстоюваннявласних інтересів. Ми ще покажемо всійУкраїні, як требаукраїнізувати/реформувати/розбудовуватидержаву.

 

Тетяна Монтян mentbuster


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини