MENU

Путін після референдуму не поспішатиме ухвалювати рішення про приєднання Криму

3124 0

Збройна окупація – референдум про приєднання до Росії - офіційне схвалення цього Москвою. Так виглядає спланований в Кремлі сценарій швидкого загарбання острова. Новітній безболісний «план Барбаросса» у виконанні божевільного кремлівського фюрера.

Однак за понад два тижні агресії ситуація аж ніяк не виглядає для Путіна маленькою переможною війною. Провалилися плани з провокації збройного конфлікту з українськими військами в Криму або ж переходу їх на російський бік. Отримано надзвичайно жорстку, явно неочікувану Путіним міжнародну реакцію. Звичайно, він може забрати Крим – але втратить значно більше.

Анексія півострова означатиме економічні та персональні санкції Заходу , тривалу холодну війну з ним. І якщо міжнародний осуд як такий Путіна вочевидь турбує мало, то можлива шкода для російської економіки не турбувати не може. Адже це вже перетвориться з зовнішньої на серйозну внутрішню проблему.

Загарбати Крим і посунути далі в Україну – поза сумнівом, такий варіант розглядається. Та це означатиме перетворення холодної війни на гарячу, людські втрати, непередбачуваний для російської армії розвиток подій, потужний партизанський супротив всередині України. Ще більше зросте навантаження на російську економіку. Стануть потужнішими санкції Заходу і можливим втручання в конфлікт НАТО чи якихось з її держав задля недопущення окупації всієї української території. Росія опиниться остаточно ізольованою від цивілізованого світу, її економіці загрожуватиме занепад. Ну а Путін до кінця днів своїх залишиться ізгоєм.

Парадоксально, але саме референдум міг би бути для нього шансом зійти з цього шляху. Всі розуміють, що результати «волевиявлення» 16 березня будуть такими, які продиктують у Кремлі. І якщо вони засвідчать бажання кримчан залишитися в складі України, то це дасть Путіну можливість відступу без катастрофічних втрат. З’явиться логічний привід забрати з півострова окупаційні війська, натомість Крим отримає більше повноважень у складі Україні. Геббельсівська російська пропаганда легко зможе переконати росіян у мудрості їхнього царя: адже в результаті операції Крим очищено від «бандерівців», кримчани здобули більше прав і так далі.

Звісно, такий сценарій виглядає на сьогодні екзотичним. Тим більше, що вже впевнено називають відсоток голосів кримчан, які нібито висловляться за приєднання до Росії. Тож імовірніше інше: Путін після референдуму не поспішатиме ухвалювати остаточне рішення про приєднання Криму. Це залишатиме йому і можливість анексії півострова в будь-який час, і водночас може бути засобом відтягнення або пом’якшення західних санкцій.

Анатолій МАРЦИНОВСЬКИЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини