MENU

В 2012 года прирост инфляции составит более 90% - мнение эксперта

555 0



Кабмін таНацбанк посилено готуються до фінансовоїкризи, тим часом нинішня влада запевняєукраїнців, що економічна криза нібитоподолана.


Більше того,чинний прем’єр Микола Азаров нещодавнозаявив, що завдяки діяльності урядуекономіка України ввійшла у періодстабільності. Проте жодних фактів абоцифр на підтвердження власних слівурядовець чомусь так і не навів. Тодіяк про те, що нинішня влада дійсно очікуєна кризу свідчать, як мінімум, двадокументи.


Найсвіжішийіз них – серпнева постанова Національногобанку України, яка суттєво спростилаумовикредитування проблемних банків. Асаме – в чотири рази збільшила термін,на який банки зможуть брати стабілізаційнийкредит для підтримки ліквідності,простіше кажучи, - для утримання «наплаву» під час фінансової кризи. Аджесаме ці установи одними із першихвідчувають на собі кризові тенденції.


Зокрема,банкам дозволили залучати в НБУ кредитнестабілізаційне фінансування щонайменшена два роки, тоді як досі цей термінобмежувався 90 днями. Окрім того, цюпозику можна буде продовжити ще на рік,але лише за тієї умови, якщо установібуде призначений банк-куратор. Загаломмаксимальний термін використаннякредиту складе п'ять років, що учотири рази більше за нинішнійтермін у 450 днів.


На думку фахівців,прийняття такої постанови може свідчититільки про одне – Нацбанк готується донової фінансової кризи. Варто лишепроаналізувати кілька фактів. Так,вперше Нацбанк почав видаватистабілізаційні кредити восени 2008 року,коли на тлі кризи банки зіткнулися змасовим відтоком вкладів. Натомістьщойно влітку 2010 року фінансова ситуаціяу країні стабілізувалась НБУ одразу жскоротив термін видачі кредитів до 90днів. Висновки напрошуються самі –Нацбанк очікує на чергову хвилю кризи.


Більше того,погіршення фінансової ситуації у країніочікує і Кабмін. Про це свідчить наказМіністерства фінансів, датований щепочатком цього року - «Прозатвердження Національного положення(стандарту) бухгалтерського обліку вдержавному секторі 105 «Фінансовазвітність в умовах гіперінфляції».Згідно документу приріст інфляції в2013 році становитиме понад 90%.Жахаючі дані, зважаючи на те, що такихпоказників інфляції в Україні не булоз 1995 року.


Виходить, що нинішнявлада, дивлячись у вічі власному народу,розповідає йому відверті побрехенькипро майбутнє покращення життя. Самі жрегіонали вже сьогодні готуються допогіршення економічної та фінансовоїситуацій у країні. Як кажуть, попереджений– значить озброєний. Тільки от українцівніхто не попередив, залишивши сам насам із глобальними проблемами. То навіщопотрібна така влада, яка захищає виключновласні інтереси?  

 

Павел ПЕТРЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини