MENU

Вітражі Костелу Св. Миколая потребують реставрації

250 0

Вітражі споруди Костелу Св. Миколая – Нацбудинку органної та камерної музики потребують негайного демонтажу, детального обстеження та реставрації.

Як стверджують фахівці, внаслідок різкої зміни температурного режиму, надлишкової вологості, вібрації від підземної лінії метрополітену, на стінах костелу та на вітражах з’явилися чисельні тріщини та деформації. Під час візуального огляду були виявлені деформації, розтріскування скла у вітражах, вицвітання фарби, розпушення барвистого шару, чисельні тріщини, руйнування свинцевого профілю, що несе за собою небезпеку падіння скла. Неозброєним оком видно відхилення фрагментів вітражних композицій від вертикальної площини, що створює додаткові навантаження, як на вітраж в цілому, так і на кожне окреме скельце композиції.

За висновками фахівців-реставрації художніх вітражів, до яких звернулося керівництво Національного будинку органної та камерної музики, для проведення реставраційних робіт необхідно використовувати відомі прийомі роботи із кольоровим листовим склом та металом, а також провести заміну двох вітражів на нові – розетки центрального порталу і вхідної групи із збереженням стилістики та кольорової гами вітражів центрального нефу.

За попередніми розрахунками, вартість реставрації художніх вітражів костелу складає близько 5 млн. грн. Тому я звертаюся до Міністра культури з проханням доручити провести фахову перевірку стану Костелу. Якщо експертиза підтвердить наші побоювання щодо терміновості  проведення ремонтно-реставраційних робіт, але у держави буде не достатньо коштів, то я думаю, треба буде звертатися до римо-католицької церкви, з проханням допомогти зберегти релігійну пам’ятку.

Церква Святого Миколая — одна з двох римо-католицьких церков, що побудовані в Києві до 1917 року. Церква була сконструйована в 1899—1909 роках і побудована в неоґотичному стилі київським архітектором Владиславом Городецьким, за проектом С. В. Валовського.

За більше ніж 100 років існування костелу у споруді було здійснено єдиний капітальний ремонт та реставрацію наприкінці 70-их років минулого століття. Приміщення костелу (станом на кінець 2009 року) перебуває в аварійному стані.

Олександр БРИГИНЕЦЬ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини