MENU

«Шлюб» Західної і Східної України ніколи не буде рівним

1186 4

Нині стосунки між Заходом України і її Сходом нагадують мені ситуацію, поширену в сімейному побуті на території західних областей України. Якщо з конкретної сім'ї дружина або чоловік їде на заробітки в Європу, то з цього моменту починається період випробування для усієї сім'ї. Якщо слідом за дружиною/чоловіком в Європу - максимум за рік-півтора - не їде її/його половина, то років через 3-4 сім'я гарантовано розпадається. 


Бачив десятки випадків, коли дружина заробляє гроші в Італії, Іспанії, Португалії чи якійсь іншій країні, надсилає частину заробленого в Україну, а чоловік працює на якійсь работЬОнці (ще добре, якщо працює), де йому платять півтори тисячі гривень на місяць і тихенько-легенько, не напружуючись, живе і попиває гірку, проциндрюючи жінчині єврики. Два рази на рік дружина приїжджає в Україну, бачить вдома оце напівтверезе "щастя" і знову повертається/тікає в Європу, щораз глибше усвідомлюючи, що чудес не буває, і хто народжений плазувати, той не відчує щастя польоту. Падіння з ліжка на п'яну голову польотами не вважаються...

Західна Україна, традиційно націлена на європейський вибір і демократичні цінності, з гірким розчаруванням усвідомлює усю глибину трагізму свого "шлюбу" зі Сходом, де кілька тисяч агресивних кацапів рвуться в путінський колгосп, а решта суспільства мовчки жує жвачку.


Нині мені не є принципово важливо чим усе це завершиться. Вибір уже давно зроблено. І якщо багато громадян України на Сході та Півдні ще не знають де їм буде краще, з Путіним чи з Європою, то це - теж вибір. 

Якщо цілісність держави вдасться зберегти, це буде "шлюб" нерівних "половин" із абсолютно різними уявленнями про те, яким має бути життя їхньої "сім'ї". У цьому "шлюбі" один буде мучитися тим, що мусить тягти свою "половину" на собі вперед до вищих стандартів життя, а другий старждатиме від того, що йому постійно не дають спокою в його "рідному болоті" і весь час кудись тягнуть. 
Якщо ж Схід і Південь підуть шукати щастя туди, де його ніколи не було, то й ця ситуація не видається мені апокаліптичною. Для багатьох людей, які зазнали невдачі у подружньому житті, наступний день після розлучення ставав початком пошуку і пізнання нового шляху у цікавіше життя. Так само як для багатьох колишніх "половин" цей наступний день ставав початком шляху вниз до остаточного падіння.

Ігор ПАРАЩАК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини