MENU

До чого призведе федералізація України?

641 1

Ідея федералізації України стоїть, як ніколи гостро, та є предметом багатьох дискусій.

Але я глибоко переконаний, що федералізація не є виходом з нинішньої політичної кризи.

Крім того, це великий ризик для держави та суспільства, адже за сьогоднішніх умов федералізація загрожує правам і свободам громадян, територіальній цілісності та незалежності України.

Навіть якщо допустити, що в Україні дійде до федеративного устрою, постануть автономні землі, будуть чітко розділені повноваження і компетенції автономій і центру, то це не дає жодних гарантій для успішного розвитку нашої держави.

Це може просто  розшматувати країну.

Певна різновекторність регіонів є очевидною вже тепер. А що, коли окремі федеральні землі почнуть занадто зближуватися з окремими регіонами сусідніх держав? Тоді в українського федерального центру може виявитися замало важелів впливу на державу, щоб утримувати її цілісність і не допустити розвалу.Таким чином федералізація призведе до управлінського хаосу.

Непродумане розширення прав адміністративно-територіальних одиниць та їх представницьких органів також може призвести до збільшення витрат на утримання бюрократичного апарату та посилення напруги в державі.

Крім того, за переходу на федеральний устрій виникає загроза перетворення окремих земель на закриті удільні князівства, де про демократію і справедливість не може бути й мови.

Тому не викликає сумнівів, що сьогоднішня ідея федералізації має здебільшого політичний і спекулятивний підтекст.

Сергій ТКАЧУК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини