MENU

Терористи можуть розіграти у Донецьку сценарій штурму Грозного

2608 3

Антитерористична операція на сході України увійшла у нову фазу, більш масштабну, непередбачувану та загрозливу.  І в першу чергу це обумовлено діями самих терористів.

Вперше за довгий період бойових дій велика група терористів вирішила взяти під контроль один із важливіших стратегічних об'єктів. Їхній вибір пав на донецький аеропорт, який є найбільшим летовищем на Донбасі. Довжина його зітно-посадкової смуги - 4 кілометри, що дозволяє приймати всі види військово-транспортних літаків.

Три інші злітно-посадкові смуги з твердим покриттям у цьому регіоні розташовані біля Краматорська та Луганська.  Читайте також: Як може відбутися вторгнення армії РФ в Україну Захоплення бойовики здійснили напрочуд легко.

З невідомих причин такий важливий стратегічний об'єкт навіть не охоронявся. Але цією атакою бойовики самостійно загнали себе у пастку, локалізувавшись у одному місці.

Місці, відкритому для роботи авіації та артилерії, віддаленому від житлових споруд і, відповідно, від місцевих жителів. Це стало справжнім подарунком для силовиків, які на повну використали авіацію та менш ніж за добу повністю "видавили" бойовиків. Але вже вчора на тому ж самому місці знову розпочалася стрілянина. 

А в самому Донецьку бойовики відверто будують барикади та готуються до довготривалої оборони. І у порівнянні зі Слов'янськом, який обороняється вже близько місяця, визволення Донецька від бойовиків може стати "місією нездійсненною".

По-перше, як і Слов'янську, місцеві мешканці покинуті напризволяще. Їх закликають не виходити з помешкань, не підходити до вікон та ховатися від обстрілів у бомбосховищах.

Таким чином, майже мільйонне населення міста опинилося у ролі заручників, які намагаються продовжити жити звичайним життям. І це в той час, коли у місті лунають вибухи та автоматні черги, працюють снайпери, а по вулицях неприкрито роз'їжджає бронетехніка бойовиків.

 Якщо раніше кожна одиниця військової бронетехніки терористів була відома, навіть її бортовий номер, то звідки у бойовиків взялися БТРи, зараз є величезним питанням. А якщо тенденція збережеться, то скоро можна буде побачити танки та авіацію з кольорами самопроголошеної Донецької республіки.

Але від силовиків зараз всі, від громадян до найвищого керівництва країни, вимагатимуть лише одного – блискавичного та тріумфального закінчення АТО.

Але на заваді цьому встав вже не тільки малий Слов'янськ, не тільки мобільні групи бойовиків, а й підготовлене до осади мільйонне місто.

Як відомо, бій у містах відноситься до найскладніших з усіх існуючих, він потребує тривалого планування та підготовки. У іншому випадку атакуючі несуть величезні втрати, наприклад, як при новорічному штурмі Грозного, коли чеченці знищували цілі бригади федеральних військ РФ з танками та іншою важкою технікою.

При цьому тоді Росія могла вільно використовувати авіацію та артилерію, рівняючи з землею цілі квартали Грозного.

У свою чергу, терористи у Донецьку, які прикрились мирним населенням, мають на своєму озброєнні всі засоби для довготривалої оборони, включаючи протитанкові комплекси "Фагот" та "Метис", ручні гранатомети РПГ-7, РПГ-22, переносні зенітно-ракетні комплекси "Ігла" та зенітні установки ЗУ-23, а також невстановлену кількість бронетехніки.

На додаток бойовики отримали у своє розпорядження промислову вибухівку, кількість якої вимірюється центнерами, якщо вже не тоннами. Донецьк вже огородився барикадами та блокпостам, підготувавшись до оборони з використанням зброї, яка може зупиняти підготовлені армії.

У відповідь силовики, через загрозу для життя мирного населення, не зможуть використати ні авіацію, ні артилерію. Важка військова техніка, така як танки, у місті є легкою здобиччю, а залишена без прикриття бронетехніки піхота знищується прицільним вогнем за лічені хвилини.

І такий штурм є найгіршим сценарієм з усіх можливих. Читайте також: Терористи на Сході можуть застосувати тактику чеченських бойовиків Таким чином, перед командуванням АТО постав вибір. Можливо здійснити ефектний штурм Донецька, нагнавши величезну кількість техніки та солдат.

Але чи готова Україна до цифр у 1,5 тисячі загиблих та 4,5 тисячі поранених військових? Саме такою була ціна військ РФ штурму Грозного у 1995 році.

Чи може все ж розум переможе, і буде обраний ефективний метод боротьби, але який майже не висвітлюється в ЗМІ?

Коли перерізаються канали фінансування, через що найманці кидають свої позиції без бою, ліквідуються схрони зі зброєю, внаслідок чого бойовики залишаються навіть без патронів, укріплюється кордон, через який вже не можуть пройти бандформування.

Зауважу, що другий варіант потребує лише часу, терпіння та виваженості. 

Олег КАТКОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини