MENU

Успішна АТО і відступаючі прикордонники

1634 3

Таке враження, що повідомлення про перебіг АТО пишуться за лекалами Совінформбюро. Червоний Лиман зачищений, Турчинов ходить поблизу блокпоста під Слов'янськом. У Харкові почнуть випускати БТР для армії та Національної гвардії. Перекривається кордон у центральній частині Луганської і на півдні Донецької областей. Все добре, прекрасна маркізо! Все добре! Все добре!

Тільки не дуже добре. Прикордонники в Луганську майже дві доби відбивалися від наступаючих бойовиків, а до них на допомогу тільки посилали літаки. Справа, безумовно, потрібна. Бойовиків розсіяли, але вони знову напали. Зрештою, прикордонники пішли. Як пише журналіст Роман Бочкала, українські прикордонники пішли з Свердловська.

Колоною рухаються у бік Ізюма, що в Харківській області. «Покидаючи свою базу в Свердловську, прикордонники залишили на радість сепаратистам цілий арсенал зброї. Напевно, на кордоні вона б знадобилася ». У свою чергу Держприкордонслужба говорить про передислокацію «у зв'язку з украй різким загостренням ситуації навколо Луганського прикордонного загону та низки прикордонних відділів Луганського та Донецького загонів, що зробило неможливим виконання прикордонниками своїх обов'язків».

Нас запевняють, що АТО йде успішно поблизу Краматорська і Слов'янська, а в Луганську нападають на військові частини, хлопці відбиваються до останнього патрона, а потім змушені йти.

Якщо відволіктися від пропагандистської мішури, то успішність АТО виглядає зовсім не такою успішною. Її перебіг увесь час викликав питання, і чим вона подається успішнішою, тим їх стає все більше.

По-перше. Чому прикордонники Луганського загону так і не отримали підкріплення і допомоги або від свого командування, або від командування АТО. Відбити атаку 500 бойовиків за відповідної підготовки цілком можна було.

Виникає враження, що прикордонників загону просто кинули напризволяще. І це не шорсткості взаємодії, а дія, яка має стати предметом розгляду прокуратури. Бій тривав не 20 хвилин, а більше 15 годин і послати підкріплення Луганському загону можна було. Хтось за це повинен відповісти.

По-друге. Про яке перекриття кордону, навіть часткове, каже Турчинов, якщо прикордонники повинні залишати місця своєї дислокації і переміщатися невідомо куди. І що відбувається на залишених ділянках кордону. Хто його контролює. Відповіді немає. Закрадається підозра, що ніхто. Правильніше, туди кинуться бойовики, а з російського боку поїдуть вантажівки зі зброєю, козачками, чеченцями, осетинами та іншими добровольцями. І все це буде розповзатися Донбасом. Як наслідок, результати успішної АТО в одному місці одразу будуть нівелюватися провалами в інших.

По-третє. Вже очевидно, що Держприкордонслужба самостійно контролювати кордон, у всякому разі, у Луганській і Донецькій областях не може. За своїм призначенням ця структура має поліцейські функції, але ніяк не бойові. Оборона кордону - це армійське завдання, бо маємо іноземне вторгнення. Захист країни та її території здійснюється армією і частково Національною гвардією.

Необхідно розв’язати проблему дислокації військових частин поблизу кордону та забезпечення необхідної взаємодії з прикордонниками. Тоді можна буде говорити про який контроль, ще не перекриття кордону.

По-четверте. Чомусь ініціатива перебуває в руках терористів. Вони вибирають точки нападу і завжди несподівано. Якщо ж напад відбувається, то допомога нашим хлопцям або не приходить взагалі, або приходить занадто пізно. Пора вже давно позбавити їх такої можливості. Для цього не потрібно нічого вигадувати.

АТО повинна проводитися активно не в одному секторі, а в декількох. Сили терористів повинні зв'язуватися у декількох напрямах, що позбавить їх можливості маневру силами і засобами. Діяти потрібно не послідовно, а паралельно. Дивно, що про це потрібно говорити. Така тактика відома з часів єгипетських фараонів, якщо не раніше.

По-п'яте. Чомусь терористи мають досить повну інформацію з наших штабів, а агентурне забезпечення сил АТО прагне кращого. Цю проблему потрібно терміново вирішити, інакше ми приречені на повторення відомих трагедій.

По-шосте. Схоже, що координація і взаємодія армії, Національної гвардії і прикордонників сильно кульгає. Взагалі навіть невійськовим людям зрозуміло, що керівництво АТО не на висоті. У всіх сенсах. Не тільки в бойовому, а також у забезпеченні солдатів і офіцерів зброєю, продовольством та іншим спорядженням. Вже пройшло два місяці з початку АТО, а ці недоліки не тільки не зжиті, а проявляються все частіше. Схоже, що без суттєвих кадрових змін успіху не домогтися.

Військові проблеми породжують і є породження проблем політичних. Контрреволюція піднімає голову. Передовсім, у парламенті. Можна не сумніватися, що затягування АТО грає на руку регіоналам і комуністам у їхній боротьбі з президентом.

Коаліція розвалиться дуже скоро, і зараз увесь цей непотріб із регіоналів, професійних зрадників із їхнього кола, який перебіг в інші фракції, спробує зібратися навколо президента для ситуативної більшості з одним завданням - не допустити дострокових парламентських виборів. І формальною причиною виставлятиметься неврегульованість проблем Донбасу.

Розірвати це кавказьке крейдяне коло можна тільки підвищенням ефективності АТО і завершенням розгрому терористів найближчим часом. Країна втомилася. Їй потрібен мир і територіальна єдність. Найперша задача для президента і верховного головнокомандуючого - це забезпечити.

Юрій РАЙХЕЛЬ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини