MENU

Хто вигнанець?

459 0

Лише місяць тому на території фонду «ІЗОЛЯЦІЯ. Платформа культурних ініціатив» проходив перший Український літературний фестиваль, а 9 червня бойовики «Донецької народної республіки» захопили арт-простір заради складських приміщень та бомбосховища.

Озброєні представники ДНР увірвалися на територію колишнього заводу ізоляційних матеріалів, де розташована культурна інституція, працівники фонду не чинили опору екстремістам. За свідченнями охоронця «ІЗОЛЯЦІЇ», серед загарбників була жінка-снайпер із закритим обличчям та гвинтівкою зі снайперським прицілом – тож, бойовики мали свої «залізні аргументи».  Керував «операцією» так званий міністр соціальної політики ДНР Роман Лягін. Представники ДНР обіцяли не завдавати шкоди творам мистецтва та майну «ІЗОЛЯЦІЇ».

Територія, яку загарбала «Донецька народна республіка» не є власністю фонду, арт-інституція орендувала площі у колишнього заводу ізоляційних матеріалів – радикали зазіхнули на приватну власність. Незадовго до вторгнення «ІЗОЛЯЦІЯ» припинила творчу діяльність. Таким чином, під час захоплення жодних масових заходів та виставкових проектів не проводилося, але на території фонду досі знаходиться багато картин, скульптур та інших арт-об’єктів. Зараз представники заводу проводять перемовини з загарбниками, серед іншого, озвучують прохання колективу арт-інституції – дозволити вивезти предмети мистецтва та особисті речі працівників.

Територія заводу у 7,5 га, на яких розташовано 32 промислових та складських приміщення, адміністративні будівлі і бомбосховище – гарний майданчик для «проектів» ДНР. Втім, керівництво інституції пов’язує захоплення і з активною діяльністю фонду: платформа не має політичної спрямованості, але її діяльність орієнтована на розвиток критичного мислення та плюралізму думок – такий осередок «вільнодумства» неприйнятний для ДНР. На вірність цього припущення вказує те, що поруч з «ІЗОЛЯЦІЄЮ» знаходиться багато промислових приміщень, але увагу представників ДНР привернув саме цей завод.

Менеджер з комунікацій «ІЗОЛЯЦІЇ» Алеся Болот розповіла, що зараз колектив фонду працює у Києві, тут планують зробити виставку за підсумками чотирирічної діяльності інституції у Донецьку. У фонді підкреслюють: «ІЗОЛЯЦІЯ» продовжить свій шлях навіть у вигнанні. Художнє співтовариство відгукнулося на біду донецької інституції: фонд є членом міжнародної організації «Trans Europe Halles», яка об’єднує незалежні арт-простори, ця спільнота допомагає у розповсюдженні інформації про захоплення «ІЗОЛЯЦІЇ» по європейських медіа.

У квітні минулого року на територію «ІЗОЛЯЦІЇ» вже вдиралися радикали, серед них і представники забороненої тоді організації «Донецька республіка» та Роман Лягін – вони зламали автоматичні ворота заводу, викрикували антиамериканські гасла і взагалі поводилися недружньо. Таким чином зірвали «TechCamp» – технічний семінар з нових медіа, організований за підтримки посольства США. Відтоді Роману Лягіну полюбилася «ІЗОЛЯЦІЯ» – він часто відвідував заходи інституції. Виявляється, «міністр соцполітики» оцінив не лише творчі принади фонду.

Тож, на певний час Донецьк позбавили «ІЗОЛЯЦІЇ»: місця, де збиралась творча молодь, батьки з малечею, літні люди. Хтось приходив туди виготовляти роботів з макаронів, хтось – дивитися інтелектуальне кіно, хтось – спілкуватися з цікавими людьми та шукати нові смисли. Зараз там, напевно, гуманітарні чи військові склади ДНР, люди у масках та з автоматами. «ІЗОЛЯЦІЯ» тепер у вигнанні, але і сам Донецьк стає містом-вигнанцем з соціальних, культурних, економічних теренів – просто склад людей та речей.

Марія ПРОКОПЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини