MENU

Майдан перестав бути безпечним місцем. Що далі?

2309 4

Зі знімальною групою «Фактів тижня» ми знімали матеріал про сьогоднішні будні Майдану. За планом зйомки у нас були Жовтневий палац, КМДА, Український дім і власне сам Майдан. В принципі, ніде проблем не було, поки ми не зайшли в Український дім.

 

У нас було домовлено про зйомку з офіційним керівництвом Українського дому. Ніщо не віщувало біди. Нам провели екскурсію, ми оглянули верхні поверхи, потім спустилися в підвал. Після цього до нас підійшли якісь люди, дехто з них був озброєний. Вони назвалися Самообороною Майдану, при тому що жодних документів на моє прохання не показали. Виник конфлікт між керівництвом Українського дому і цими людьми: керівництво доводило, що вони періодично знаходять факти крадіжок, а Самооборона почала це заперечувати.

 

Я не маю права говорити, хто там винен, а хто – ні. Очевидно, потрібно було записати одну й іншу сторону. Правда, другу сторону я записати практично не встиг, тому що на якісь мої спроби поговорити з ними, нас почали називати провокаторами, почали звинувачувати, що ми відпрацьовуємо замовлення і почали відштовхувати взагалі к бісовій матері, на вулицю, після чого в нас відібрали диск з відзнятим матеріалом. Я викликав міліцію і у відповідь почув, що наряд сюди не приїде, бо вони в принципі туди не їздять, але можуть прислати Самооборону. Коли я зауважив, що не мене напала Самооборона, переді мною лише вибачилися.

 

Через день нам в редакцію зателефонували представники Самооборони з офіційними вибаченнями, при тому, звісно, ніхто диск з матеріалами не повернув.

 

Наскільки я знаю, ця історія – не поодинокий факт. Ми були не першими. Свого часу люди, які теж назвалися Самообороною, знайшли в центрі пакет із вибухівкою і не дали знімати журналістам з іншого телеканалу. Тобто доводиться періодично чути про абсолютно неадекватну і неприпустиму поведінку якихось людей, які зараз залишаються на Майдані. Очевидно, що нині, перш ніж виїжджати в центр міста, треба або заручатися підтримкою правоохоронців, або мати якусь свою зброю. Або не виїжджати взагалі, тому що я особисто не маю жодних гарантій на сьогодні, що на мене як на журналіста під час виконання своїх службових обов’язків хтось не накинеться. Бо потім ти просто не знайдеш кінців.

 

На сьогоднішній день Майдан став абсолютно не тим. Він виконав функцію, яку мав виконати взимку. Вони казали, що стоять до нових виборів Президента, тепер – до виборів парламенту. Скільки ще будуть стояти – незрозуміло.

 

Питання не в тому, що їх треба всіх розігнати. Майдан має перейти в якусь нову площину, новий формат, можливо, в якісь представництва в органах влади. Оскільки на сьогоднішній день Майдан дійсно змінився. Хто там зараз знаходиться, які люди, наскільки вони є безпечними – дуже складне питання.

Сергій СМАЛЬЧУК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини