MENU

Беззастережний авторитет митрополита Володимира не давав перетворити УПЦ на інструмент «руского міра»

599 0

Пішов з життя предстоятель Української Православної Церкви під Московським Патріархатом блаженійший митрополит Володимир.

Сталося це у лиху годину для цієї церкви і для України – на нашу країну пішла війною Росія, частиною державної машини якої є Московський Патріархат. Водночас УПЦ МП, хоча і підтримувала знавіснілу владу Януковича, мала змогу зберігати бодай позірну дистанцію від держави. У цьому значна заслуга спочилого у Бозі предстоятеля, беззастережний авторитет якого не давав змоги, а ні Москві, а ні владі у Києві перетворити УПЦ на інструмент "руского міра" та беззастережну служницю тодішнього режиму.

Позиція блаженійшого митрополита Володимира дозволила розпочати діалог між Київським Патріархатом та УПЦ МП. Цей процес вже був обнадіював стати плідним, якби не втручання у нього адептів "політичного православ'я" та інших агентів впливу Москви.

Тепер Собор єпископів УПЦ МП не пізніше трьох місяців має обрати нового главу церкви. Зрозуміло, що постаті, яка потенційно могла б зрівнятися зі спочилим предстоятелем, серед єпископату немає. Ця церква стрімко втрачає парафіян та суспільну вагу саме через єдність з окупантами.

Фактично головним питанням вибору нового предстоятеля буде його ставлення до перспектив постання в Україні Помісної Православної Церкви. Молоді архієреї переважно орієнтовані на європейський тип стосунків держави і Церкви. Проте консервативне крило єпископату, підживлюване з Москви зробить усе, щоб церкву очолив архієрей орієнтований на підпорядкованість Московському Патріархату.

Блаженійшого митрополита Володимира поховають у Лаврі. Місце для свого останнього спочинку він обрав сам.

Питання участі у похороні патріарха Кирила є вкрай складним, бо, сам його приїзд є викликом для України, охопленою війною з Росією. Крім того, важко уявити появу у Києві кількох десятків феесбешників, які складають охорону патріарха, а без них він не пересувається.

Тим часом патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет закликав вірян молитися за спокій душі спочилого блаженійшого митрополита Володимира, згадавши добрим словом їхню співпрацю.

Костянтин МАТВІЄНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини