MENU

Донецьк і Луганськ готуються до блокування

1857 2

 

Про те, що воювати в Донецьку і Луганську буде набагато важче, враховуючи величезну чисельність мирного населення, одразу після взяття Слов'янська написав на своїй фейсбуківській сторінці Дмитро Тимчук. «Святкувати перемогу рано, - підкреслив він. - Є несприятливі фактори і проблеми». Трохи пізніше план української влади щодо обласних центрів Донбасу був озвучений заступником секретаря РНБО Михайлом Ковалем: Донецьку і Луганську слід готуватися до блокад.

 

Передбачається, що це має змусити місцевих «республіканців» скласти зброю. У свою чергу, більш докладно роз'яснив ситуацію представник РНБО Андрій Лисенко. За його словами, які у спеціальному повідомленні наводить на своєму сайті донецька мерія, найближчими днями навколо столиць Донеччини та Луганщини буде введений режим блокування руху.

 

До уваги читачів зі згаданих міст: «Мова йде не про облогу, - йдеться в повідомленні, - а про блокування руху терористів з міста у місто і перекриття їм доступу до ресурсів - зброї, бойової техніки та найманців. Разом режим блокування руху стосується виключно терористів і бандитів... Мирним жителям рекомендовано в цей особливо небезпечний період менше з'являтися на дорогах, щоб терористи не захопили їх у полон і не спробували скористатися ними як живим щитом... Прості люди можуть вільно проходити і проїжджати через блокпости. Більше того, у разі потреби українські військові нададуть їм гуманітарну допомогу - продукти, воду та медикаменти».

 

Таким чином, планується масштабне зміцнення блокпостів на відповідних територіях. Разом з тим у МВС не бачать великої проблеми в тому, що сили «ДНР», які залишилися, перемістилися до Донецька. Антон Геращенко, радник Арсена Авакова, прогнозує швидке звільнення шахтарської столиці від бойовиків...

 

БЛОКАДА ТА ЇЇ ОБЛИЧЧЯ

 

Слово «блокада», а також ті історичні асоціації, які воно викликає, може багатьма сприйматися жахаюче. Напевно, саме тому в Донецькій міськраді поспішили опублікувати на своєму сайті повний текст детального роз'яснення представника РНБО Лисенка. Загалом же, військова блокада - це один із класичних методів бойових дій, який спрямований на те, щоб відрізати протиборчу сторону від зовнішніх зв'язків. Блокадними об'єктами можуть виступати держави, острови, міста, порти, військові бази, великі угруповання військ (саме це, судячи з усього, ближче до випадку з Донецьком і Луганськом).

 

Мета очевидна: підрив військово-економічної сили, виснаження військової потужності противника і, як наслідок, подальший розгром або примушування протиборчої сторони до капітуляції. Механізм здійснення передбачає перехоплення комунікацій, вибудовування кільця навколо блокадного об'єкта, встановлення системи недопущення контрблокадних дій. За масштабом блокада буває оперативною і тактично., за розмахом - повною або частковою. Ситуація з потенційним блокуванням Донецька і Луганська, вочевидь, буде мати специфічний характер: щось проміжне між оперативним і тактичним, щось посередині між повним і частковим.

 

Не дивно, що у відповідних антиукраїнських колах, де чіпляються за будь-які приводи з інформаційно-пропагандистською метою, вже почали проводити характерні аналогії між нинішнім донецько-луганським розкладом і... блокадою Ленінграда. При цьому одним із авторів подібних аналогій навіть зображує РНБО в ролі «вермахту»... Що ж, у відповідь на це можна звернутися до інших історичних паралелей, а саме: блокади Німеччини країнами Антанти (Росії, Англії, Франції) під час Першої світової війни; суходільно-повітряних блокад радянською армією німецько-фашистських військ під Сталінградом (1942-1943), в Будапешті (1944), у Відні та Бреслау (1945)...


А найкраще - взагалі не шукати ніяких «блокадних» паралелей і аналогій, як мінімум тому, що реального зв'язку з поточним станом справ на Донбасі у них все одно не буде.

 

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ФАКТОР

 

З планованим блокуванням Донецька і Луганська непрямим (а, можливо, навіть самим прямим) чином можна пов'язати президентське доручення Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення щодо розробки програми спеціального інформаційного мовлення на Донбасі. Петро Порошенко вважає, що не можна допустити спотворення фактів в інформуванні про перебіг подій у Луганській і Донецькій областях. «Населення Донбасу вимагає правдивої інформації», - підкреслює голова держави. До цих слів президента варто додати і те, що для загальнонаціональних ЗМІ зараз особливо важливо не нашкодити тій ситуації, яка склалася в площині суспільних настроїв Донецька.

 

Як зустрічала столиця Донбасу Ігоря Стрєлкова і його команду? Ще більш спустілими вулицями, ніж до цього. Посиленням суспільної тривоги з приводу того, що разом з залишками сил «ДНР» у місто може прийти реальна війна (Стрєлков вже говорив про Слов'янськ, що «ми не даремно принесли війну в це прекрасне місто»).

 

Тенденційними від'їздами городян. Громадянськими здивуванням при вигляді озброєних людей у камуфляжі, яких тепер набагато частіше можна зустріти на майже безлюдних донецьких вулицях... Так у суботу, 6 липня, на площі Леніна пройшов приблизно двохтисячний мітинг прихильників «Новоросії», але для мільйонного міста, як не крути, такий масштаб не вражає. До того ж, організатори цього заходу, оголошеного донецької мерією несанкціонованим, навряд чи можуть похвалитися широким соціально-представницьким спектром своїх акцій.

 

Кремль відкрито не вторгається на Донбас, оскільки цього не хоче більшість росіян і більшість самих донбасівців. Навряд чи і заяви лідерів «ДНР» про централізацію збережених «республіканських» сил та організацію «оборони Донецька» викликають у більшості донеччан ідеологічну наснагу. Швидше навпаки. Відчуття цієї холодної емоційно-політичної «блокади» з боку місцевого населення великого міста може лякати «республіканців» набагато сильніше, ніж намір української влади заблокувати Донецьк у військовому плані. Тут якраз набуває актуальності питання про спеціальне інформаційне мовленні на Донбасі і принцип «не нашкодити».


Чим більше простого гуманізму, а не атакуючого ідеологічного нав'язування буде випромінювати український медіапростір щодо жителів Донецька і Луганська, тим краще буде для спільної державної справи.

Євген СЕРЕДА


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини