MENU

Трагедія з Boeing-777 може стати приводом для введення повноцінного миротворчого контингенту

1383 2

Росія може викрутити ситуацію з катастрофою рейсу МН-17 на свою користь.  

Катастрофа з малайзійським Boeing-777 викликала величезний міжнародний резонанс та змусила знову звернути увагу всього світу на багатостраждальний схід України.

Так, прем'єр-міністр Австралії Тоні Еббот ініціював питання щодо ухвалення Резолюції Ради Безпеки ООН та направлення Цивільної поліцейської Місії ООН в Україну.

Завданням місії буде забезпечення розслідування причин аварії пасажирського лайнера. А за певних обставин питання про введення повноцінного миротворчого контингенту може постати на засіданнях Ради Безпеки ООН у найближчому майбутньому.

При чому ініціатором введення "блакитних касок" може бути саме Росія, яка таким рішенням отримає можливість одним махом вирішити одразу декілька своїх стратегічних цілей.

По-перше, слід зазначити, що миротворчий контингент не здатен розв'язати конфлікт. Як показує практика та історичний досвід, миротворці  у кращому випадку можуть лише "заморозити" бойові дії.

Красномовним прикладом цього можуть бути Югославія та ціла низка конфліктів у Африці.

По-друге, миротворча діяльність має під собою вагому дипломатичну складову, що означає проведення переговорів між офіційними представниками влади України та ватажками самопроголошених республік Сходу.

З точки зору міжнародного права, у такому випадку польові командири незаконних озброєних формувань перетворюються на офіційних осіб. На що, судячи з красномовної позиції міністра МВС Арсена Авакова, влада ніколи не піде.

Якщо ж подібне рішення таки буде прийнято, то проведення АТО фактично буде припинено з усіма вихідними звідси наслідками для України.

Враховуючи те, що зараз українські військові успішно звужують позиції бойовиків та здійснюють успішні операції з їхнього оточення.

Так, як заявив Юрій Луценко, удалося оточити терористів та розділити їх на три окремі групи – у Донецьку, Луганську та в районі Лисичанська з Сєвєродонецьком.

Окрім того, перебування миротворців зумовить і надання територіям на сході країни окремого статусу, що може дуже болісно позначитись на економічному становищі України - на нас буде повішений певний "ярлик", який буде відлякувати іноземців та бізнес. І це вже не кажучи про відстрочення будь-яких евроінтеграційних ініціатив та загальне падіння міжнародних рейтингів України.

Водночас до можливого введення миротворчого контингенту готуються бойовики та, вочевидь, сама Росія, про що свідчить передислокація бронетехніки через місто Краснопартизанськ до кордону з РФ.

Завдяки цьому на момент можливого введення миротворців на Сході можуть залишитись лише окремі підрозділи бойовиків з легким ручним озброєнням, які час від часу будуть скоювати швидкі вогневі нальоти на позиції миротворців та проводити мінування, щоб продовжити миротворчу місію на якомога більший термін.

Такий сценарій розвитку вигідний саме Росії - евакуювавши свою техніку, яка є найкращим речовим доказом її причетності до конфлікту та чисельних жертв, вона може просто "вмити руки".

А за певних обставин РФ, як постійний член Радбезу й учасник угоди зі співробітництва та безпеки в Європі, може ввійти до складу миротворчого контингенту, для чого на кордоні з Україною ще з квітня розгорнуті армійські підрозділи збройних сил Росії.

Тож одразу після прийняття рішення Радою Безпеки ООН російські війська можуть перетнути кордон з Україною. Такий сценарій розвитку подій отримав новий опосередкований доказ у вигляді повідомлень про стягування додаткових сил армії РФ до кордону з Україною.  

Але на даний момент залишається під великим питанням можливість підтримки введення повноцінного миротворчого контингенту у Радбезі ООН. Цілком можливо, що для "проштовхування" свого наміру Росія буде робити все можливе, наприклад, "за необхідності" на Сході можуть статися інші криваві трагедії, які зараз будуть сприйматися міжнародною спільнотою дуже гостро.

А під головним ударом може опинитися і можлива поліцейська місія ООН, яка буде однією з найкращих цілей для такого плану. При цьому, досить вірогідно, що такі трагедії можуть отримати провокативний характер, а реалізовувати їх будуть спеціальні диверсійні підрозділи.

Олег КАТКОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини