MENU

Заяву Human Rights готували спеціалісти з Lifenews?

2151 3

Заява, нещодавно оприлюднена міжнародною правозахисною організацією Human Rights Watch, про використання українською армією систем «Град» при обстрілі міста Донецьк, викликає дуже багато запитань до самої організації та рівня компетентності її працівників, причетних до оприлюднення подібних висновків.

Те, що Україна до останнього часу програвала інформаційну війну Російській Федерації, не є таємницею. В боротьбі за думки і серця мільйонів глядачів, слухачів і читачів росіяни виявились вправнішими – вони роками готувались до сьогоднішніх подій. Не дивно, що жертвами такої глобальної війни стають звичайні громадяни по всьому світу. Коли якась добросердна бабуся на Піренейському півострові плаче переглядаючи сюжети російської пропаганди – це очікуваний результат, гірше коли інформаційному навіюванню піддається одна з найбільших правозахисних організацій світу, яка існує за рахунок приватних пожертвувань.

Здавалося б, авторитетна Human Rights Watch повинна уважно слідкувати за дотриманням балансу і, будучи неурядовою організацією, дотримуватись нейтральної позиції. Проте, останні заяви організації по Україні, особливо від 24 липня, більше нагадують сюжет одного з кремлівських телевізійних каналів, аніж висновки міжнародної групи експертів.

Сама заява в російськомовному варіанті - 17 000 символів, але навіть прочитавши її від початку і до кінця навряд чи вдасться зрозуміти на чому базувались висновки «експертів» Human Rights, коли ті натякали на причетності «українських сил і проурядових добровольчих формувань» до обстрілу «Градами» міста Донецьк. На початку своєї заяви Human Rights Watch повідомляють, що «Гради» є на озброєнні і українських сил і ополченців (в англомовній версії заяви фігурує «insurgent forces», що можна перекласти як повстанці або повстанські сили). Проте, судячи з тексту заяви, ополченці тримають свої установки виключно для мирних протестів, а українська армія нещадно знищує власні міста.

Далі сказано, що працівники організації фіксували багато випадків обстрілу житлових районів системами залпового вогню і всі вони, на думку Human Rights, здійснювались виключно українськими силами. Логіка таких висновків незрозуміла.

Достеменно невідомо звідки організація отримувала інформацію про той чи інший інцидент. Підозрілим виглядає те, що спілкувалися представники HRW виключно з «повстанцями» та «жертвами» обстрілів. Як за таких обставин можна уникнути однобокості?

В одному зі своїх висновків організація наголошує:

«Власти Украины должны немедленно запретить всем своим силам, включая добровольческие формирования, применение «Града» в населенных районах или поблизости от них, а ополченцам следует отказаться от размещения в населенных районах своих сил и вооружения - говорит Уле Солванг. – Командиры всех уровней всех сторон конфликта должны осознать, что могут быть приведены к ответственности за свои действия».

В зв’язку з цих хочеться нагадати «компетентним» працівникам HRW, про те, що добровольчі загони взагалі не мають на озброєнні подібних систем, а в зоні АТО перебуває стільки журналістів, що навіть якби факт обстрілу житлових кварталів був, то про нього б знав уже весь світ.

Також хочеться запитати в представників Human Rights, чи не помічали вони випадково колон з важкою бронетехнікою і тими ж «Градами», які безкарно перетинають українсько-російський кордон зі сторони Росії?

Взагалі, неабияк дивує відсутність в заяві будь-якої згадки про участь Російської Федерації в конфлікті. Жодного разу Росія не згадувалась в заяві! Невже для того аби визнати факт російського втручання міжнародним правозахисникам потрібна офіційна заява з Кремля де буде чорним по білому написано зізнання в окупації території України?

Ще більше дивує той факт, що HRW чомусь вперто не помічала воєнних злочинів зроблених групами російських терористів відносно цивільного населення з перших днів російського вторгнення. Де заява з засудженням вбивства українця Володимира Рибака та решти українських патріотів бандами Гіркіна і Ко? У всіх цих злочинах є чіткі ознаки етнічних чисток.

Ще одне питання: Чому Human Rights Watch вперто продовжує іменувати координовані Москвою окупаційні високопрофесійні війська «повстанцями»? Як, наприклад, може регулярна військова частина Російської Федерації, яка обстрілює позиції українських сил з території РФ, бути загоном повстанців? Абсурд.

Взагалі, питань безліч. Після збитого і потім розграбованого Боїнга, весь світ усвідомив з ким воює українська армія на східних рубежах. Час вже і організації Human Rights Watch протверезіти від кремлівської пропаганди та об’єктивно поглянути на дійсно складну ситуацію на Донбасі, адже кожна подібна заява боляче б’є по авторитету організації та зменшує рівень довіри людей по всьому світу до подібних структур.

Станіслав ШУХ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини