MENU

Відомі політологи прокоментували люстрацію в «Батьківщині»

1288 0

Відомі українські політологи висловили свої думки щодо люстрації в лавах "Батьківщини", внаслідок якої з партії виключили півтори тисячі членів. "Серед яких – 726 депутатів рад різних рівнів. За підсумками перевірок їх звільнено з лав партії і фракцій ВО «Батьківщина» в місцевих радах. Внутрішньопартійну люстрацію буде продовжено далі», - повідомив перший заступник голови центрального штабу "Батьківщини" Іван Кириленко.

Костянтин Матвієнко, політолог

 

Це абсолютно нове для української політики, оскільки жодна партія не проводила внутрішньої люстрації. «Батьківщина», безумовно потребує такої люстрації , оскільки у неї довга політична історія, до неї інколи приходили люди, які потім використовували партію в особистих цілях, а не в інтересах політичної діяльності партії. Тому публічне очищення є логічним кроком для розвитку партії.

 

Думаю, таку саму дію могла б використати партія Удар, яка є партією влади у місті Києві. Безумовно, так мають вчинити всі політичні партії, які відповідальні за стан речей у країні.

 

Ефективність цього методу очищення буде залежати від того, як саме буде проведена люстрація. Які будуть критерії – наприклад, перебіжчики не мають права брати учать у політичній діяльності. Це також корупціонери, це люди, до яких є питання по співпраці з режимом Віктора Януковича.

 

Тому треба дивитися саме за цими критеріями. Настільки будуть покарані ті, хто уже одного разу зрадив.

 

Олексій Гарань, політолог, доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА

Рішення про внутрішньопартійну люстрацію дуже правильне. Оскільки, по-перше, це необхідний етап розвитку партії, яка довгий час боролась із режимом Януковича і була його мішенню.

 

Добре також , що до люстраційних комісій залучені представники громадськості і просто громадяни, які формують думку про тих чи інших діячів у своїх місцевих радах.

 

Я вважаю, що логічним етапом була б люстрація у владі, щоб люди, які себе негативно проявляли за Януковича, не працювали зараз під іншим прапором.

 

Непогано було б взяти приклад люстрації й іншим партіям. Бо зараз ми бачимо, що з’являються різні нові політсили. Як той же Ляшко, просуванням на телеефіри якого займалася за колишньої влади АП, про що є свідчення у пресі. Зараз Ляшко йде в парламент з політсилою, а ми не знаємо жодної особи, яка йде за ним.

 

Віталій Бала, директор Агентства моделювання ситуацій

Це цікава ідея, але у мене є застереження: хто саме займатиметься люстраціяю і які її критерії? У цьому випадку варто було б проводити такі собі зовнішні опитування, де визначаються всі моменти. Щоб можна було визначити, яких людей люструють і чому.

 

Крім того, треба врахувати, що завжди є момент, пов'язаний з перебіжчиками, – коли люди шукають нові способи заробітку чи не витримують тиску. Це людський фактор, який на жаль, кидає тінь на репутацію політичної сили, за чиїми списками пройшли ці люди у Верховну Раду чи місцеві ради.

 

Але ясно одне – це великий крок для партії, яка хоче по-іншому вибудовувати всі аспекти своєї діяльності. Публічне очищення від тих, хто переслідував власні інтереси, а не партійні чи державницькі, - це рішення, що викликає повагу.

 

Крім того, варто не забути, що люстрація має пройти і на загальнодержавному рівні, як було обіцяно на Майдані.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини