MENU

Росія зрізала тариф кримським електростанціям Клюєва в чотири рази

2519 1

Кримським станціям поновлювальної енергетики дадуть тариф, що не перевищує ціну імпорту електроенергії з України (3,42 руб. за 1кВт/год), -вчетверо менше, ніж вони отримували до цього часу, пише «Коммерсант», посилаючись на прогнозні обсяги виробництва та споживання електроенергії в регіоні.

З прогнозу випливає, що сонячні і вітряні станції Криму (всього 470 МВт), які зупинилися в квітні після того, як Україна перестала їх субсидувати, знову працюють. Український “зелений тариф” для сонячних станцій становив 5 гривень за 1 кВт год – в сьогоднішніх цінах 14,5 руб. за 1 кВт год, що на порядок більше, ніж відпускна ціна російської генерації.

До грудня СЕС ActivSolar повинні виробити 134 млн кВт год, п’ять ВЕС – 62 млн кВт год.

За словами заступниці голови Комітету з тарифів і цін Криму Алли Чекаліної, тариф не перевищує ціни купівлі електроенергії в України, але альтернативна енергетика врешті погодилася працювати на цих умовах. В Activ Solar не змогли пояснити, наскільки ефективною буде робота її станцій в умовах різкого зниження тарифів. Директор Асоціації підприємств сонячної енергетики Антон Усачов каже, що ціна в районі 3 руб. за 1 кВт год прийнятна для регіонів з високорозвиненою індустрією, таких як Каліфорнія чи ПАР. У Росії поки йдеться про окупність при ціні 8 руб. за 1 кВт год. Але якщо станції в Криму вже попрацювали помітний час на високому тарифі, а капзатрати були низькими, відзначає експерт, 3,42 руб. для них може бути хорошою ціною.

Нагадаємо, що високий рівень тарифів в сонячній електроенергетиці України неодноразово називався експертами корупційним, оскільки на ньому у більшості своїй заробляли олігархи, наближені до влади,зокрема брати Андрій і Сергій Клюєви.

НАШІ ГРОШІ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини