MENU

Контра. Невже таки доведеться влаштовувати вже зовсім класичну революцію?

1406 7

Гадаю, всі погодяться, що Зимова революція була не тільки антитоталітарним, а ще й антиментівським повстанням.

Що таке, власне, мент? Це — особа, що, приймаючи на себе обов’язки захисника прав, свобод і безпеки громадян, натомість перетворюється на сторожового пса влади, а звичайних людей або просто ігнорує, або б’є та грабує — інколи за наказом уряду, а частіше з суто практичних міркувань — набити кишені, поліпшити показники. Зрештою, мент необов’язково має носити міліцейську форму. Мент — передусім усередині.

Наприклад, днями в парку до моєї знайомої з її братом причепилися юні добровільні охоронці громадського ладу з портретами Бандери на футболках. Оті самі малолітні патріоти, котрих деякі цілком дорослі інтелектуали досі схильні романтизувати.

Знайома несла в руках пляшку вина. Закриту. Самочинні дружинники пляшку забрали, сказавши, що це заборонено законодавством. Яким законодавством забороняється носити з собою закриту пляшку з вином, хто вони такі та за яким правом грабують перехожих — питання риторичні.

Так само недавно інші ультраправі хулігани, котрих уже називають неотітушками (віднесли себе до угруповань «Нарнія» і «Ніхто, крім нас»), просто в центрі міста під час зачистки решток наметового табору напали на намет ініціативи Spilno.tv, сам намет розтрощили, журналістів побили. Так, це те саме «Спільно ТБ», котре було з перших днів на Майдані, котре вело інтернет-трансляції з найнебезпечніших місць, чиї намети вже горіли в страшний вечір 18 лютого. Вочевидь, міліція не схотіла влізати в брудну справу і за старою недоброю традицією доручила погром найманій шпані, а тепер заявляє, що знати не знає тих молодиків, хоча їхні фото розійшлися по всьому Інтернету. На сайті Spilno.tv уже опубліковано заяву:

«На думку Олександра Ротмана, голови Асоціації стрімерів України, цей випадок просто так лишати не можна, бо безкарність породжує нові злочини. Спочатку побили студентів, винних не знайшли, розстріляли небесну сотню, винних немає, напали на журналістів і знищили їхнє майно привселюдно, але міліція не захистила. Це розслідування стане лакмусовим папірцем для влади, її спроможності навести лад в правоохоронний сфері. Адже цього разу всі знають хто це, є фото і відео-докази, і коли МВС називає їх невідомими, то виникають питання в професійній придатності цієї структури».

На учасників недільної акції «Замалюй Майдан», котрі писали крейдою на асфальті свої думки про сьогоднішню ситуацію в країні, намагалися скласти протокол і чинили тиск. Про ультиматум лідера «Правого сектору» Дмитра Яроша керівництву МВС знають усі: мовляв, терміново проведіть кадрову чистку, а не то підемо зі зброєю на Київ. Щоправда, Ярош хутко відіграв назад, але осад, як то кажуть, лишився.

Про що свідчать ці геть не розрізнені випадки?

Наша горезвісна міліція продовжує нехтувати як своїми прямими обов’язками, так і правами громадян. Як наслідок, за охорону порядку беруться всі бажаючі, роблять це на власний розсуд, по ходу перетворюючись на тих самих ментів. Ментура, котра начебто зазнала нищівної поразки, знову піднімає голову. Притому й серед учорашніх революціонерів. Серед тих, хто сам постраждав від поліцейщини. Але яке з гасел звучало на Майдані з перших днів?

Ні поліцейській державі!

Можна звільнити ще кількох міліцейських керівників і провести кілька показових процесів. Але бездіяльні, агресивні, продажні менти, так само як і продажні суди, — не менша загроза національній безпеці, аніж сепаратисти на сході. Якщо справжні глибинні реформи МВС і судочинства не будуть проведені — знадобиться ще один Майдан. Набагато радикальніший.

Невже таки доведеться влаштовувати вже зовсім класичну революцію? З випаленим до цурки урядовим кварталом? Із винесеним уперед ногами парламентом? Зі скликаними на попелищі Установчими зборами? Ані влада, ані громадяни такі справді нічого не хочуть учитися?

Дмитро ДЕСЯТЕРИК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини