MENU

Навіщо іншим учасникам зустрічі в Мінську виступати статистами у грі Путіна?

65 6

 

Сьогодні у Мінську заплановано тристоронню зустріч: Європейський Союз – Митний Союз – Україна. З боку ЄС у ній візьмуть участь шеф євродипломатії баронеса Кетрін Ештон, відповідальний у Єврокомісії за енергетику Гюнтер Еттінгер та комісар у справах торгівлі Карел де Гюхт. Від МС будуть президенти Олександр Лукашенко, Нурсултан Назарбаєв, Володимир Путін. Україну представлятиме Петро Порошенко.

Так виглядає формат зустрічі. Анонсовані теми для переговорів – енергетична безпека, економічні взаємини у трикутнику після набуття чинності Угодою про асоціації України з ЄС та припинення війни в Україні.

Стартові позиції Росії виглядають найпотужнішими.

 

По-перше, вона позиціонується як ініціатор зустрічі.

 

По-друге, проводить її практично на своєму полі та ще й виставляє у ролі господаря О. Лукашенка, який є парією для цивілізованого Світу.

 

По-третє, продовжуючи вбивати і принижувати українців, росіяни примушують українського президента виступати у ролі прохача про мир.

Петро Порошенко безумовно у найскладнішому становищі поміж учасників зустрічі. Як гарант територіальної цілісності країни (ч.1 ст.102 Конституції) він зобов'язаний вимагати від В. Путіна деокупації Криму, але постановка цього питання виглядала б просто дивно на тлі масштабного вторгнення бронетанкових колон росіян на півдні України. Ніхто навіть не намагався передумовою зустрічі виставити припинення вогню росіянами в Україні. Натомість напередодні зустрічі Росія грубо порушила суверенітет України "гуманітарним конвоєм", здійснила акт безпрецедентного приниження українських військовослужбовців у Донецьку та пообіцяла продовжувати "гуманітарні місії".

Для внутрішнього російського споживання зустріч буде подано так, що В. Путін примусив світ грати за його правилами. Навіщо іншим учасникам зустрічі виступати статистами у грі російського диктатора?

Петрові Порошенку просто достатньо відмовитися від участі у ній щоб поламати цю гру. Підстав для перенесення зустрічі більше ніж досить.

Водночас слід визнавати факт військової агресії Росії проти України та звертатися до урядів і НАРОДІВ Світу з проханням про повномасштабну допомогу. Парламент має негайно зібратися щоб прийняти таке звернення. Бараку Обамі, Ангелі Меркель та іншим доведеться реагувати на це звернення.

Путін не зупиниться. Його мета – знищення України, самої пам'яті про неї. Привласнення всіх її ресурсів та поневолення українців. Самотужки ми не в змозі опиратися цим замірам. Треба допомога Світу. Заграючи з Путіним ми приречені на стратегічну поразку.

Костянтин МАТВІЄНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини