MENU

Дослідження блогера: Російський сайт публікує мільйони фотографій для педофілів

1673 3

Український блогер Юрій Біганський провів цікаве та незвичайне дослідження і опублікував під назвою "Від котиків до жорсткої брутальної дитячої порнографії - дещо інший погляд на соціальні мережі (частина перша)". Воно стосується розповсюдження дитячих фотографій і відео, аномальної кількості їх переглядів та системи розповсюдження. Приводимо хід розслідування Юрія без змін
На днях, вже традиційно гортаючи свою стрічку твіттера в пошуках останніх новин з фронту на сході України, я раптом натрапив (ви не повірете - цього вже сто років не було від початку Майдану) на коте! Це було так зворушливо після всіх тих жахів останніх місяців, що мені захотілось переглянути всю колекцію. На превеликий жаль посилання не працювало і котики вперто не хотіли відкриватись. Спершу я вирішив перевірити, чи це глобальна проблема - сервіс downforeveryoneorjustme.com підтвердив, що справді з ресурсом щось не гаразд. Тоді я спробував поцікавитись, що ж могло статись. Для цього прямо в твіттері написав скаргу їх техпідтримці і паралельно заґуґлив безпосередньо адресу сайту, щоб подивитись які відгуки про нього і чи це часто в них таке трапляється. Через якийсь час в твіттері прийшла відповід, що на порталі ведуться роботи і до ранку все виправлять. І тут я звернув увагу на видачу Google в моєму пошуці - на першому місці було посилання на статтю, заголовок якої починався кричущим: EXCLUSIVE: Paedophiles raid social networks.

Так як тема соціальних мереж мене цікавить вже давно, і власне нещодавно було опубліковане свіже дослідження щодо поширення і проникнення популярних соціалок - звісно, що я не зміг пройти повз такий ексклюзив і з певними зусиллями (англійська досі для мене є дуже важкою) осилив цю пропозицію шановного Ґуґла. Ото-ж, про що насправді йдеться?

Автор допису, Джеймс Філдінг (James Fielding), котрий схоже спеціалізується по ексклюзивах у цьому британському виданні, зробив сенсаційне відкриття - педофіли здійснили набіг на соціальні мережі і облюбували сімейні фотографії з дітьми, що розміщуються там батьками. Як з'ясувалось, ці фотографії тепер публікуються на "російському сайті для збоченців" iMGSRC.RU без відома і дозволу останніх. До прикладу автор стверджує, що вони містять у собі зображення дітей, що граються на пляжі у Британії. Інші матеріали відображають хлопчиків і дівчаток, котрі стрибаючи на батуті обіймають кроликів. Такі Образи спонукають відвідувачів iMGSRC.RU залишати "огидні жарти" в коментарях. І така зловісна практика є законною - стверджує британське видання, оскільки фотографії не вважаються непристойними, хоча коментарі показують, що вони використовуються для сексуального задоволення збоченцями. Таку думку щоправда розділяють не всі. Так дослідник жорстокого поводження з дітьми Mr Danczuk наполягає, що "Ці веб-сайти повинні бути закриті негайно". А Пітер Сондерс(Peter Saunders) з Національної асоціації для людей, які зазнали насильства в дитинстві розказав: "Педофіли та різні збоченці, зациклені на дітях, зловживають тепер будь-якими можливими способами, щоб знайти шляхи задоволення їх мерзенних звичок". Також зазначаєтья, що на даний час статистика цього порталу наступна: iMGSRC.RU має 637000 користувачів і 38 мільйонів завантажених фотографій і в більшості - найпопулярніші з них це знимки для нормальних, порядних людей. Одночасно портал має тисячі фотографій дітей, деякі з яких можна побачити тільки за допомогою зашифрованого пароля. На прохання про коментар виданю Sunday Express модератори сайту не відреагували жодним чином.

Ось такий матеріал ... Так як я завжди з певним застереженням ставлюсь до різних сенсацій, а досягнення британських вчених - це взагалі тема окремої розмови (ха-ха) - я вирішив провести дослідження самостійно. Адже заклики "закрити всі ці сайти" щонайменше дивні - ніхто соціальні мережі закривати не стане. Далі - це вже мої перші спостереження і (так-так!) сенсаційні умозаключення:

Отож, в розділі "дети" показано, що там викладено 412 сторінок з альбомами на цю тематику. Тільки перегляд першої сторінки "по діагоналі" вже показує, що шановний Джеймс хвилюється не даремно: самі тільки назви альбомів є більш, ніж красномовними. Деякі з них напряму вказують на те, що фото взяті з таких соціальних мереж, як Facebook, Instagram чи містять кадри з відео YouTube. І такого там справді ну дуже багато, а коментарі під деякими фотографіями справді, скажімо так ... специфічні (ось приклад). Також там можна побачити і дещо інше - приміром один з активістів порталу масово викладає фото в альбоми під назвою "Дівчатка - моя прихована камера"... Як описав Джеймс - там справді є багато альбомів, котрі закриті паролем. Так як в статті про такі альбоми згадується лише коротко - я спробував і це дослідити. Якщо зайти в розділ "Помощь", то там є такий FAQ: Q10: Как мне узнать пароли от закрытых альбомов? A10: Спросить автора соответствующего альбома.  Що-ж, логічно ... пишу мейла кільком авторам альбомів з проханням надіслати мені пароль до їх закритих матеріалів. Невдовзі, зовсім несподівано отримую листа з роз'ясненнями: якщо в назві альбому зазначено "EZ", то це пряма підказка - пароль "ізі", тобто простий (легкий) ... тобто 12345. Трапляються правда і варіації: наприклад "EZE" означає, що пароль слід вводити відповідно 123454321. Ну і відповідно "ZE" - 54321, а "EZZE" - 1234554321. Такі діла, Джеймс. А ще там на порталі є розділ "ню" і там все ще більш "цікаво", а логіка з паролями така-ж сама. Правда - часто автори альбомів пишуть, що пароль більш складний і щоб його отримати потрібно самому надати якийсь свій пароль. Ще часто в коментарях фігурує поняття  "Trade?" - я так розумію, тут вже йдеться про гроші ... Глибше занурюватись я не став.
Але це ще не все. Дещо несподіваним для мене було те, що і YouTube є  джерелом таких речей - адже відео це не зовсім фото і на перший погляд це якось не логічно. Проте - і тут не все так просто. Використовуючи прямі підказки в альбомах з вищеописаного російського сайту для збоченців (я прибрав цього разу лапки, бо переконався, що Джеймс був навіть більш правий, аніж сам про це знає) я дослідив YouTube. І тут спостерігається наступне (зовсім несподіване) ... По перше, серед молоді дуже популярні нині різні т.з. "теґи" і "челеджі". Я до кінця наразі так і не зрозумів всю цю молодіжну субкультуру, але швидко, чисто інтуітивно, вийшов на наступні речі: так приміром в пошуку YouTube достатньо набрати (мова не має значення - видача буде на всіх мовах) запит "мій ранок" чи "мій вечір" і вам система видасть масово відеосюжети про те, як діти встають з ліжка, йдуть в ванну, чистять зуби, малюються, переодягаються ... чи лягають спати. З одного боку такі відео чомусь дуже популярні серед дітей, з іншого боку саме такі відео стають предметом масового зацікавлення. Це видно по кількості переглядів - в довільної дівчинки-блогера, як правило, є десятки різних відео, що мають кілька десятків переглядів (очевидно друзів чи родичів) і може бути лиш одне відео, щось типу "Мій Ранок / My Morning", з сотнями тисяч  (!) переглядів. Хто всі ці глядачі ? Як ви гадаєте?

Але і це ще не все - пошук за теґами, чи ключовими словами в якійсь мірі є зрозумілою технологією. Якщо в назві відео присутні певні ключові слова, то умільці можуть написати відповідні програмки і автоматизувати процес, вишукуючи потрібні матеріали для подальшого поширення (з метою збагачення?). Ось що мені вдалось заґуґлити на цю тему:

Щоб розуміти, про що цей анонім пише - достатньо заглянути в уютненькое луркоморье.

Але і це ще не все ! Подивіться на цю картинку-скріншот:
В YouTube є така фіча, як "Рекомендовані для вас відео"... І тут для мене виявилось те, чого я ну зовсім не очікував. Праворуч від відео, котре ви дивитись, завжди пропонується щось подібне до перегляду далі, щоб відвідувач якомога довше залишався на порталі. Так з відео якоїсь дівчинки під назвою щось типу "Про мій ранок" я потрапив за рекомендацією самого ж YouTube (!) на це відео, що на картинці. Спробуємо його уважніше розглянути - бачимо, що назва "как делать закладку" ну зовсім не те, що мало-б хоч якось вказувати на те, що на відео буде дитина з оголеними грудьми (зверніть увагу на кількість переглядів - там майже пів-мільйона!). Ну і праворуч - знову рекомендації YouTube і також в назвах щось зовсім хаотично відібране, таке, що не вказує на "полуничку". Кількість переглядів там також не мала ... І ось це вже мене наводить на думку, що сам YouTube використовує хитрі технології для просування матеріалів, котрі користуються таким шаленим попитом. Самі розумієте про що я ... Я звісно не фахівець в цій галузі - але ще в 2012-му році була інформація, що Google запатентував технологію розпізнавання обличчя. Спробуємо пофантазувати - якщо хтось володіє такою технологією, то що заважає замість обличчя розпізнавати ... оголені груди чи білі трусики дитини, котрі, як засвідчує статистика переглядів - особливо затребувані.... Приклади ? Та візьмемо хоча-б Сенсаційний кліп з 11-річною Медді Ціґлєр, про який я детально писав 12 липня. Так от, тоді - за дещо більше як 2 місяці він було зібрав коло 60 млн. переглядів, що видавалось правдивою сенсацією ... яка чиста наївність ... на сьогодні ця цифра сягнула: 136 314 856 переглядів. Маркетологи щось знають? Також пам'ятаємо, що нещодавно У США відеосервіс YouTube вже випередив за популярністю традиційне телебачення.

Я в назві цього допису вказав "частина перша", бо насправді за ці кілька днів довідався значно більше. Так в інтернеті живе своїм життям такий вид соціальних мереж, як анонімні дошки типу російського Двач-а. Це взагалі потребує окремого дослідження і вивчення - адже навіть сама мова спілкування там така, що без пів-літри не розбереш. Про них я довідався, шукаючи першоджерело одного допису відомого українського копіпастера Ігоря Бігдана (ibigdan) - очевидно він там черпає матеріали для свого журналу. А вже на Двачі я дізнався про існування «Проекту "Невидимий Інтернет"» та Tor - систему, котра створена для забезпечення анонімності в мережі Інтернет. Там взагалі немає жодних правил і умовностей: брутальна дитяча порнографія в цих мережах річ (за відгуками очевидців) дуже поширена. Можливо спробую встановити собі з часом всі ці штуки і дослідити ці анонімні соціальні мережі. Це і буде частина друга (хоча в мене статичний айпі і я не певен, що це для мене буде безпечною вилазкою) ...

Можливо вийде ще і третя частина ... бо щойно заґуґлив у відкритому доступі також ось таке (правда, ще не мав часу переглянути наскільки воно в тему ...):
Ну нічого собі - вирішив котиків подивитись :)))

Юрій БІГАНСЬКИЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини